Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma

Teroitetulle Tapparalle kelpaa vain mestaruus

Jukka Rautakorpi on kesän aikana rakentanut Tapparasta liigan ennakkosuosikin. Viime kauden finaalitappio Ässille on kasvattanut kirvesrintojen nälkää.

urheilu
Tamperelaiset olivat pettyneitä.
Tomi Hänninen

*LIIGAENNAKKO *Tampereen Tappara palasi viime kaudella kertarysäyksellä takaisin jääkiekon SM-liigan huipulle. Hopeaa Jukka Rautakorven alaisuudessa saalistaneet kirvesrinnat kärsivät kesän aikana kovia menetyksiä, mutta pestasivat riveihinsä myös kelpo pelimiehiä. Rautakorven miehistö on hyvin tasapainossa ja Tappara on kaudella 2013–14 liigan kovimpia joukkueita.

Tapparan ehdottomasti kovimmat menetykset hopeakauden jälkeen olivat kapteeni Tuukka Mäntylän odotettu lähtö KHL-kaukaloihin sekä NHL:n kärkivaraus Aleksander Barkov juniorin matka rapakon taakse.

Tappara ei kuitenkaan kolauksista hätkähtänyt. Tamperelaiset julkaisivat lähes välittömästi kauden päättymisen jälkeen seitsemän uuden pelaajan sopimukset. Joukkueen takalinjat saivat erittäin kovan vahvistuksen, kun kausina 2001–06 Tapparaa edustanut maajoukkuepuolustaja Pasi Puistola, 34, palasi seitsemän vuoden jälkeen kotikaupunkiinsa.

- "Passo" on minulle hyvin tuttu pelaaja ja olemme tehneet yhteistyötä aiemmin neljä vuotta 2000-luvun alussa. Hän on viimeisen päälle urheilija. Tykkään siitä, että jätkä panee itsensä täysillä likoon joka päivä. Hänen elämäntapansa on hyvin urheilullinen, Rautakorpi kertoo.

Tappara julkaisi toukokuun lopulla monipuolisen Puistolan lisäksi myös Nick Bailenin sopimuksen. Pienikokoisesta Bailenista toivotaan Tampereella Mäntylän korvaajaa. Oikealta laukova kiekollinen jenkkipakki on kerännyt kolmen edelliskauden ajan yliopistosarja NCAA:ssa mukavia pistepotteja, joten potentiaalia harjoitusotteluissa onnistuneelta 23-vuotiaalta pakilta löytyy.

Toinen mielenkiintoinen ulkomaalainen nimi Tapparan peräpäässä on kokenut slovakkipuolustaja Jan Tabacek. Hyökkäävän puolustajan viime kausi Slovan Bratislavassa oli pisteiden valossa huonoin aikoihin, mutta Tapparassa tarjolla on suurta roolia.

Uusien nimien rinnalla Tappara-puolustukseen kokemusta tuovat suureen vastuuseen tottuneet Teemu Aalto, Pekka Saravo ja Markus Kankaanperä. Nuorta voimaa kirvesrintojen takalinjoilla puolestaan edustavat järkälemäiset pakkilupaukset Atte Mäkinen ja Victor Westermarck.

Nimivahvan puolustuksen takana Tapparan menestyksen kannalta avainasemassa on viime kaudella häikäissyt Juha Metsola. Maajoukkueeseen nousseen pienikokoisen maalivahdin täytyy jatkaa huippuotteitaan.

Metsolan takana kakkosvahdin paikasta taistelevat viime kauden ECHL:ssä viettänyt entinen Jokeri-vahti Zoltan Hetenyi sekä pääosan kaudesta Tapparan A-nuorissa torjuva tshekkivahti Dominik Hrachovina.

Liigan terävimpiä kärkiä

Tiiviillä viisikkopelillään vastustajat edelliskaudella jäädyttäneen Tapparan jo ennestään tasapainossa ollut hyökkäys sai kesän aikana kaksi kovaa kotimaista vahvistusta ja mielenkiintoiset ulkomaalaissentterit.

Kahdella viime kaudella Pelicansissa otteillaan ihastuttanut Pekka Jormakka on Tapparan ykköshyökkääjiä, jolta odotetaan maaleja. Myös Bluesista saapunut Kristian Kuusela tuo Hakametsään aimo annoksen maalinteko- ja syöttövoimaa.

Pelintekotaitoa viime kauden maaliahnein joukkue hankki Kärpistä ja AHL:stä. TPS:ssä aikuisuransa parhaat kautensa (2009–2012) pelannut Tomas Plihal ei yltänyt viime kaudella Oulussa parhaalle tasolleen ja hakee nyt Rautakorven alaisuudessa uutta nostetta.

Haastava kausi on edessä, sillä aika kovia jengejä on liigassa tänä vuonna. Pelin pitäisi olla vauhdikasta, eli laidat kiinni ja taklauksia.

Jukka Rautakorpi

Monipuolisuutta ja työmoraalia tamperelaismiehistöön tuo St. Louis Bluesin kesän 2008 kakkoskierroksen varaus Philip McRae, joka on viettänyt kolme viime kautta AHL:ssä keräten pisteitä tasaiseen tahtiin.

Yhdysvaltalaista pelinäkemystä Tampereella edustaa McRaen lisäksi viime kaudelta tuttu tehoväkkärä Chris Connolly. Jenkkilaituri loukkaantui viime keväänä kesken pudotuspelien, joten motivaatiota alkavalle kaudelle varmasti riittää.

Connollyn edelle Tapparan viime kauden pistepörssissä kiilasi nykymiehistöstä vain kapteeni Ville Nieminen. Barkov juniorin rinnalla elämänsä vireeseen syttynyt 36-vuotias veteraani on joukkueensa kiistaton johtaja, jolla on taito herättää marraskuun synkkinä iltoina taistelullaan pelitoverinsa syyshorroksesta.

Leveyttä Tapparan hyökkäyksestä ei puutu. Jukka Peltola, Olli Palola, Jarkko Malinen ja Antti Erkinjuntti pitävät huolen siitä, että tulivoimaa löytyy myös ykköstähtien takaa. Tapparan hyökkäysarsenaali onkin ehdottomasti liigan vahvimpia.

- Meillä on aivan uusi joukkue, jonka profiili on uusi. Peli on ihmisten peliä. Se mikä ratkaisee, on minkälaisia nämä pelaajat ovat ihmisinä paineen alla ja ratkaisupaikoissa. Meidän tehtävänämme on auttaa pelaajia kehittymään, Rautakorpi sanoo.

Kuten edellä mainitut nimet osoittavat, Jukka Rautakorvella on käsissään huippulaadukas joukkue. Tapparan Suomen mestaruuteen ja kolmeen SM-hopeaan johdattanut taktikko pitää myös tällä kaudella huolen siitä, että Tappara on liigan pelätyimpiä vastustajia. Tällä kertaa rahkeet saattavat riittää päätyyn saakka.

- Vastustaja yrittää varmasti rikkoa peliämme. Haastava kausi on edessä, sillä aika kovia jengejä on liigassa tänä vuonna. Pelin pitäisi olla vauhdikasta, eli laidat kiinni ja taklauksia. Sillähän sitä pääsee eteenpäin, Rautakorpi toteaa.

Suosittelemme

Tuoreimmat