1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Nadalin hurja vire kestää - US Openin voitto

Rafael Nadal voitti US Openin finaalissa Novak Djokovicin 6-2, 3-6, 6-4, 6-1. Nadal on voittanut nyt 13 Grand Slam -turnausta. Nadalin edellä Grand Slam -turnausvoitoissa ovat enää Roger Federer ja Pete Sampras.

Kuva: EPA

Rafael Nadal voitti Novak Djokovicin maailman tämän hetken kahden parhaan tennispelaajan odotetussa kohtaamisessa US Openin loppuottelussa 6-2, 3-6, 6-4, 6-1.

US Openin voitto oli Nadalille toinen, ensimmäinen tuli vuonna 2010. Kaikkiaan espanjalainen on voittanut 13 Grand Slam -turnausta. Tänä vuonna Nadal voitti US Openin lisäksi Ranskan avoimet.

Nadalin edellä Grand Slam -turnausvoitoissa ovat enää Roger Federer (17) ja Pete Sampras (14).

Loppuottelu oli tyypillinen Djokovicin ja Nadalin välinen taistelu, jossa palloa lyötiin kovaa ja pelattiin armottoman pitkiä palloralleja. Muutamat pallot olivat todella uskomattomia. Nadalin näyttävä kämmenlyönti pitkin linjaa toimi loistavasti useaan kertaan varsinkin ottelun alussa. Djokovicilla puolestaan sisältä ulos -kämmen oli tehokas.

Nadal hallitsi avauserää, mutta Djokovic tuli vahvasti mukaan toisessa erässä. Serbi voitti sen ja hänellä oli mahdollisuutensa kolmannen erän viemiseen. Nadal vei kuitenkin kolmannen erän väkisin ja se osoittautui ratkaisevaksi.

Ottelun ensimmäisen murron otti Nadal avauserän kolmannessa pelissä. Parissa ensimmäisessä syöttövuorossaan espanjalainen joutui tekemään paljon töitä, mutta erän loppua kohden Nadal oli liekeissä. Hän mursi Djokovicin syötön toistamiseen ja vei avauserän 6-2.

Toisen erän alussa Djokovic hankki ensimmäiset murtopallonsa, mutta Nadal selvitti tilanteen. Erän kuudennessa pelissä Djokovic mursi uskomattoman 54 lyönnin pallorallin jälkeen. Serbin suurin energia taisi mennä siihen, sillä Nadal mursi välittömästi takaisin.

Djokovic sai kuitenkin energiansa takaisin ja vei espanjalaisen seuraavankin syöttövuoron, piti sen jälkeen omansa ja voitti toisen erän 6-3.

Nadal oli hävinnyt oman syöttövuoronsa vain kerran koko turnauksessa ennen finaalia, mutta kolmannen erän aluksi Djokovic mursi Nadalin syötön kolmannen kerran peräkkäin.

Sen jälkeen pelaajat pitivät syöttöjään, mutta ottelun hallinta tuntui olevan Djokovicilla. Nadal otti kuitenkin erän kuudennessa pelissä murron takaisin kuin tyhjästä, kun serbi teki muutaman helpon virheen.

Tilanteessa 4-4 Nadal oli omaa syöttövuoroaan tappiolla 0-40, mutta taisteli sen itselleen. Sen jälkeen Djokovic syötti pysyäkseen erässä mukana. Nadal voitti pari huikeaa palloa, mursi, ja vei kolmannen erän 6-4.

Nadal alkoi kulkea kohti voittoa, kun hän mursi neljännen erän alussa tilanteeksi 2-0. Espanjalainen ei ollut enää pysäytettävissä, vaan hän jyräsi neljännen erän voittoon numeroin 6-1.

Nadal ilman tappioita kovilla kentillä

Djokovic on ollut viime vuosien paras pelaaja kovilla kentillä, mutta tänä vuonna Nadal ei ole hävinnyt otteluakaan kovilla kentillä palattuaan kentille polvivammansa jälkeen helmikuussa.

US Openin finaali oli Djokovicin ja Nadalin jo 37:s keskinäinen kohtaaminen. Kaksikko on kohdannut useammin kuin ketkään muut kaksi miespelaajaa tenniksen avoimella aikakaudella. Nadal johtaa keskinäisiä otteluita 22-15.

Djokovic säilyttää paikkansa maailmanlistan ykköspaikkansa US Openin jälkeen julkaistavalla listalla, mutta Nadal nousee jo lähelle.