Susijengillä lauantaina hurja haaste - Euroopan mestari Espanja

Torstaina Kroatialle hävinnyt Suomen koripallomaajoukkue kohtaa lauantaina kaksi edellistä Euroopan mestaruutta voittaneen Espanjan.

Espanjan Marc Gasol ja Ricky Rubio. Kuva: Lehtikuva

Lauantaina EM-kisaparketeilla Susijengiä vastaan on saapumassa kaksi edellistä Euroopan mestaruutta vienyt olympiahopeamitalisti Espanja, joka on hallinnut viime vuosien ajan yksinoikeudella ”Euroopan parhaan joukkueen” titteliä.

Edessä on Susijengille todellinen haaste, sillä tappiot Sloveniaa ja Kreikkaa vastaan merkitsevät Espanjalle pakkovoittoa.

EM-kisoissa kärsimistään yllätystappioista huolimatta Espanja on ollut varsin vakuuttava erityisesti puolustuspäässä. Eilen Suomen nitistänyt Kroatia sai espanjalaismyllytyksessä aikaiseksi vaivaiset 40 pistettä, Tshekki 39, Puola 53 ja Georgia 59 pistettä.

Vaikka jotkin Espanjan nimekkäimmistä pelaajista, kuten vuoden 2011 EM-kisojen MVP Juan Carlos Navarro ja kaksinkertainen NBA-mestari Pau Gasol ovat joukosta poissa, Espanjalla on silti koossa likimainen täydellinen koripallojoukkue.

- Heillä on joukkueessaan aivan valtavasti talenttia ja ennen kaikkea pelin luomistaitoa. Espanja pelaa käytännössä koko ajan kahdella pelinrakentajalla, eli kentällä on jatkuvasti nelikosta Ricky Rubio-José Calderon-Sergio Llull-Sergio Rodriguez kaksi pelaajaa, Susijengin apuluotsi Jukka Toijala avaa Espanjan pelitapaa.

- Kun matkassa on lisäksi yksi Euroopan parhaista senttereistä sekä täysi joukkueellinen maailmanluokan urheilijoita, heillä on lisäksi kisojen paras joukkue juoksemaan kenttää.

Slovenia- ja Kreikka-tappiot ovat pakottaneet Espanjan tilanteeseen, jossa tappio Suomea vastaan uhkaisi merkittävästi Espanjan mahdollisuuksia edetä kisojen kahdeksan parhaan joukkoon. Vastassa on siis varmasti motivoitunut Euroopan mestari.

- Slovenia oli aggressiivinen, aktiivinen ja haastoi kaarelta voimakkaasti. Kreikka pakotti taas Espanjan tyytymään hitaaseen hyökkäykseen ja teki tuhojaan palloscreeneistä. Totta kai heräsi kysymyksiä siitä, oliko Espanjalla esimerkiksi eilen vain huono päivä kuten meillä Kroatiaa vastaan, mutta joukkue näytti haavoittuvaisuutensa, Toijala tuumaa.

- Haastaaksemme Espanjan on meidän pystyttävä pelaamaan ihan eri aggressiivisuustasolla kuin Kroatiaa vastaan. Mitä tahansa päätämmekin tehdä, viiden pelaajan on toteutettava kuviota saumattomasti. Yhtä lailla meidän on hyökkäyspäässä hyödynnettävä Espanjan passiivista palloscreenin puolustusta ja luotava sitä kautta rankaisupaikkoja.