Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastus
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastus
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Matti Heikkinen: ”Juha Mietoa kannattaa kuunnella vaikka saunassa”

Maastohiihdon maailmanmestarin Matti Heikkisen mielestä takavuosien mestarihiihtäjä Juha Miedon neuvoja on syytä kuunnella suomalaisessa maastohiihdossa.

urheilu
Matti Heikkinen
Matti Heikkisen mielestä kaikkien nykyhuippujen pitäisi avoimin mielin suhtautua entisten huippujen oppeihin.Jarno Ranta / Yle

*Jyväskylä *JuhaMieto on ollut halukas pelastamaan suomalaista maastohiihtoa, mutta häntä ei ole ainakaan vielä kelpuutettu neuvojaksi maajoukkueeseen.

- Hänen kanssaan olisi mukava käydä vaikka saunomassa ja puhua urheilusta. Tällaista henkistä tukea Suomessa on aika vähän ollut. Entiset huippu-urheilijat ja huippuvalmentajat eri lajeissa tapaavat toisiaan vähän, Matti Heikkinen kertoo Yle Urheilulle.

Hänen mielestään välttämättä ei tarvitakaan virallista foorumia Miedon ja muiden takavuosien huippujen kuulemiseen.

- Jutut tulevat paremmin esille esimerkiksi lenkillä tai illanvietossa, ei välttämättä kokoushuoneessa. Itselläni on aina ollut sellainen tapa, että kun tapaan menestyneitä urheilijoita tai valmentajia, menen rohkeasti ja lyön käsi päivää heidän kanssaan. Pienessäkin keskustelussa aika nopeasti tajuan, miksi juuri tuo henkilö on pärjännyt omassa lajissaan. Sitä kautta voin oppia jotakin. Siinä mielessä kaikkien pitäisi olla avoimin mielin eikä koskaan saisi sortua siihen ajatukseen, että he olisivat jotenkin huonoja.

Heikkinen on jo kertaalleen keskustellut Miedon kanssa Jukolan viestin yhteydessä.

- Hän on persoona ja tehnyt paljon kovaa työtä. Lajihan on paljon muuttunut hänen ajoistaan, mutta hän on persoona ja varmasti hänellä olisi jotain annettavaa. Koen kuitenkin, että tällaisten vahvojen persoonien tuomisesta joukkueeseen osa siitä saa ja osa ei, koska olemme erilaisia ihmisiä. Minulla on aina ollut oma tapa tavata urheilijoita ja saada sitä kautta infoa, mutta aika näyttää, miten meillä jatkossa menetellään.

Mieto sanoi kesällä Yle Urheilulle, että hän pystyisi hoitamaan päävalmentajankin tehtävät.

”Sotšin jälkeen pitää oikeasti miettiä, mihin asioihin me ruvetaan satsaamaan”

Heikkisen mielestä maajoukkueen takana olevaan porukkaan pitää pystyä satsaamaan ja tekemään pitkäjänteistä työtä.

- Se fakta ei koskaan häviä, että kestävyysurheilussa projekti kestää minimissään 4-6 vuotta.

Heikkinen vaatii, että tämä projekti pitää käynnistää nyt eikä ensi keväänä tai sitä seuraavana keväänä.

- Meidän pitäisi saada koottua suomalainen kestävyysurheilu- ja hiihto-osaaminen yhteen ja saada kasaan 10 hengen junnuporukka, josta aletaan koulia seuraavia menestyjiä. Meidän pitäisi vielä enemmän keskittää osaamista, sillä meillä se on rajallista. Urheilijoiden ja osaavien valmentajien olisikin löydettävä toisensa päivittäin, jotta kokemattomat urheilijat pystyisivät ottamaan omasta harjoittelustaan vastuuta sekä kokonaisvaltaisesta elämästään.

Heikkisen mielestä ensi talven olympialaisten jälkeen onkin laajemman pöydän puhdistamisen paikka ja tilannekatsaus myös maajoukkueen valmentajissa.

- Meillä asiat ovat nyt siinä mielessä hyvin, että rauhallisin mielin saamme mennä Sotšiin. Mutta Sotšin jälkeen pitää organisaation rakenteen puolelta ja myös maajoukkueen toiminnan puolelta tehdä isot linjat ja oikeasti miettiä, mihin asioihin me ruvetaan satsaamaan ja mitä tekemään.

Heikkinen viime kautta paremmassa kunnossa

Tulevalla kaudella Heikkinen luonnollisesti ajoittaa parhaan kuntonsa olympialaisiin.

- Kun olen joskus päässyt palkintopallille, totta kai halajan sinne uudestaan. Omassa pääkopassani kuitenkin mietin asiat aina niin, että teen työtä niin paljon kuin pystyn ja sitten teen rutiininomaista suorittamista Sotšissa. Tulos tulee sen myötä, kun sattuu vielä pikku venyminen tämän päälle ja pöljä päivä, Heikkinen toteaa.

Hän sanoo olevansa jo nyt paremmassa kunnossa kuin viime vuonna tähän aikaan.

- Perusjaksaminen ja fyysinen vahvuus ovat kovemmalla tasolla, sillä olen varautunut siihen, että kauden päätapahtumassa voi olla hyvin raskaat ja vaihtuvat olosuhteet. Kävin toissapäivänä Kihulla (kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) hiihtämässä oman rullamattotestin, joka antoi henkistä turvaa jatkoa ajatellen. Nyt tiedän, että ominaisuudet alkaa pikku hiljaa tulla ulos, kun lumi alkaa maahan sataa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat