SUL pyytää anteeksi 75 vuotta vanhaa tuomarointivirhettä

Juutalaista urheiluseura Makkabia edustanut Abraham Tokazier tuomittiin neljänneksi Helsingin Olympiastadionin avajaisten 100 metrin kisassa.

Kuva: YLE

Suomen Urheiluliitto pyytää anteeksi väärää tuomarointia Helsingin Olympiastadionin avajaiskisojen 100 metrillä.

Kilpailu käytiin 21. kesäkuuta 1938.

Kisan voitti kisasta säilyneen valokuvan perusteella juutalaisseura Makkabin Abraham Tokazier, mutta silloinen tuomaristo julisti voittajaksi Aarne Savolaisen.

Tapausta on pidetty esimerkkinä ajan juutalaisvastaisesta hengestä. Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) tuomaristossa oli arvovieraita natsi-Saksasta.

SUL:n tiedotteessa kerrotaan kilpailu- ja olosuhdevaliokunnan käsitelleen tapahtumia. Maaliintulojärjestys on perustunut sääntöjen mukaisesti silmähavaintoihin. Valiokunta myöntää, että valokuvan perusteella maalintulojärjestys on ollut virheellinen monen kilpailijan osalta.

Virallisia tuloksia ei voida kuitenkaan jälkikäteen muuttaa.

- Kaikki tulosten manipulointi ja vääristely on järkyttävää ja sotii urheilun perustavanlaatuisia arvoja vastaan. Vuoden 1938 kilpailuissa tuomarit ovat selvästi toimineet virheellisesti. Esitän tästä koko Suomen Urheiluliiton puolesta nöyrimmän anteeksipyynnön vääryyttä kärsineille ja heidän läheisilleen, Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi toteaa SUL:n tiedotteessa.

Tapaus sai julkisuutta, sillä kirjailija Kjell Westö käsittelee sitä tuoreessa kirjassaan Kangastus 38.