Huikea Ranska koripallon Euroopan mestari

Ranska voitti historiansa ensimmäisen miesten koripallon Euroopan mestaruuden koko joukkueen vahvalla esityksellä. Finaalissa kaatui Liettua 80-66.

Kuva: AFP / Lehtikuva

Hienoa koripalloa pelannut Ranska voitti koripallon EM-finaalissa Ljubljanassa Liettuan ylivoimaiseen tyyliin pistein 80-66 (50-34). EM-kulta on Ranskalle ensimmäinen. Edellisissä EM-kisoissa Ranska hävisi loppuottelussa Espanjalle.

Ranskan supertähti Tony Parker pysyi melko pimennossa ottelun alkupuolella, mutta joukkueelta löytyi ratkaisijoita laajalla rintamalla. Toisella puoliajalla myös Parker oli vahvasti mukana.

Ensimmäisen neljänneksen alussa molempien heittopeli kulki iloisesti. Ranska oli hienokseltaan johdossa, mutta Liettua nousi Linas Kleizan johdolla 22-19 -johtoon ensimmäisen neljänneksen päätteeksi. Kleiza heitti ensimmäisellä neljänneksellä 11 pistettä.

Parker teki ensimmäisellä neljänneksellä vain kaksi pistettä. Toisella neljänneksellä San Antonio Spursin mies istui pitkään penkillä, mutta Ranska nousi kuitenkin johtoon. Nicolas Batum ja Florent Pietrus olivat hyvin esillä. Batum heitti ensimmäisellä puoliajalla 17 pistettä. Antoine Diot upotti vielä viimeisellä sekunnilla kolmosen ja Ranska meni tauolle 50-34 -johdossa, vaikka Parkerilla oli kasassa vain neljä pistettä.

Tauon jälkeen urheilullinen Ranska jatkoi vakuuttavaa peliään. Hyökkäyksessä pallo kulki vauhdikkaasti ja puolustus oli tiivistä. Liettua ei päässyt toisella puoliajalla enää tosissaan uhkaamaan Ranskaa.

Ranskalaisista eniten pisteitä teki Nicolas Batum (17). Batum oli hyvin esillä toisella neljänneksellä, jolloin ottelu käytännössä ratkesi. Boris Diaw heitti 15 ja Parker lopulta 12 pistettä.

Liettualaisista Kleiza upotti 20 pistettä, mutta hän katosi kuvasta alun jälkeen muun joukkueen mukana. Mantas Kalnietis heitti 19 pistettä.