Paimiosta Los Angeles Lakersiin

Suomalaisfysioterapeutti ja kuntovalmentaja Marko Yrjövuori on tärkeä taustahahmo NBA-seura Los Angeles Lakersissa. Yrjövuori on virkaiältään vanhin fysioterapeutti Lakersissa, jonka tärkein työnkuva on toimia joukkueen supertähden Kobe Bryantin henkilökohtaisena fysioterapeuttina.

urheilu
Marko Yrjövuori venyttää Kobe Bryantin jalkaa.
Marko Yrjövuori venytää Kobe Bryantin jalkaa.Marko Yrjövuori.

LOS ANGELES. Suomesta on aina lähdetty maailmalle etsimään uusia haasteita elämään. Niin on tehnyt myös fysioterapeutti ja kuntovalmentaja Marko Yrjövuori, joka saapui vuonna 1993 Los Angelesiin etsimään suurta mahdollisuutta harjoittaa ammattiaan ammattilaisurheilun parissa.

Hän onnistui pyrkimyksissään. Paimiosta lähtöisin oleva Yrjövuori markkinoi Kaliforniassa itseään, teki pitkää työpäivää, hankki kontakteja urheilumaailmasta, verkostoitui ja löysi itsensä lopulta eräänä päivänä NHL-seura Los Angeles Kingsin fysioterapeuttina.

- Kaikki muuttui kuitenkin NHL:n työsulun alettua vuonna 2004. Sain yllättäen soiton Los Angeles Lakersin organisaatiosta ja minua pyydettiin seuran palkkalistoille fysioterapeutiksi, aluksi vuoden koeajalla. Tällä tiellä sitten ollaan edelleen, kertoo Yrjövuori Yle Urheilulle Los Angelesissa.

Yrjövuori on edennyt vuosien saatossa NBA:n kenties kuuluisimman organisaation hierarkiassa virkaiältään vanhimmaksi fysioterapeutiksi. Tämä työnkuva tuo hänelle täysipainoista vastuuta ja kovia velvoitteita Lakersin organisaatiossa .

- Olen Lakersin kanssa sananmukaisesti naimisissa. Olen seuran palveluksessa 24/7 kauden alusta kauden loppuun jokaisena päivänä. Tämä merkitsee tyystin sitä, että on turha haaveilla esimerkiksi viikoloppuvapaista tms.

- Minun on omistauduttava tälle työlle täydellisesti. Olen esimerkiksi matkustuskiellossa NBA -kauden aikana. En saa matkustaa kuin joukkueen mukana. Joskus tuntuu, että vanhenen fyysisesti kauden aikana kolmella vuodella, Yrjövuori naureskelee.

Kobe Bryantin palveluksessa

Marko Yrjövuori on NBA- supertähden, Kobe Bryantin henkilökohtainen fysioterapeutti, mikä on Yrjövuoren pääasiallinen tehtävä Lakersissa. Ensin Hänen suuruutensa Bryant, sitten vasta muut pelaajat.

- Kobe Bryant on todella omistautunut koripallolle. Hän on himoharjoittelija, joka tekee valtavasti töitä pysyäkseen edelleen NBA:n terävimmällä huipulla, yli 17 vuoden jälkeenkin, Yrjövuori valottaa Lakersin kiistattoman supertähden taustoja.

- Olemme vuosien saatossa ystävystyneet ja meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita kuten kamppailu-urheilu. Hänen kanssaan voimme pukukopissakin jutella ihan mistä vain. Tottakai olen opettanut Kobelle Suomen kieltäkin, hän paljastaa.

Yrjövuori kertoo ylpeänä, että hän on täysivaltainen Lakers-yhteisön jäsen, jossa kaikki tuntevat hyvin toisensa ja yhteisön piirissä kaikki ovat tasa-arvoisia.

- Lakers on kuin yhtä perhettä. Kun olet Lakersilla töissä, niin olet kuin ison suurperheen jäsen ja sinut otetaan yhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi, hän taustoittaa.

Yrjövuori ei ole pelkästään Kobe Bryantin ympärivuorokautisessa palveluksessa. Yrjövuoren laatimia kunto-ohjelmia ja palveluja käyttävät myös muut NBA-pelaajat (James Harden, Tyson Chandler, Blake Griffin) sekä muiden lajien urheilijat, kuten taitoluistelija Kiira Korpi sekä ammattilaisuransa aloittava, nyrkkeilyn kaksinkertainen olympiavoittaja Vasyl Lomachenko .

Lieveilmiöitä

NBA -glorian taustalla ei voi välttyä myöskään lieveilmiöiltä. Mitalilla on aina kääntöpuolensa, eikä NBA tee tässäkään poikkeusta.

- On ikävä fakta, että 80 prosenttia keskiverto NBA -pelaajista on kolme vuotta uran päättymisen jälkeen taloudellisessa vararikossa, Yrjövuori kertoo.

- Monet pelaajat eivät tajua, että uran päättymisen jälkeen samaa elintasoa ja elämäntyyliä ei voi pitää yllä. Se on myös fakta, että kun nuori pelaaja aloittaa uransa niin iso palkka saattaa sekoittaa pään pahastikin, hän jatkaa.

Yrjövuori kertoo, että hänen rooliinsa Lakersissa kuuluu myös eräänlainen mentorointi joukkueen nuoremmille pelaajille.

- Olen keskustellut monen nuoren pelaajan kanssa vuosien saatossa juuri tasapainoisesta elämänhallinnasta. Olen halunnut painottaa näille pelaajille vertauskuvallisesti, ettei heidän tarvitse aina ostaa sitä parasta ja kalleinta urheiluautoa, Yrjövuori valottaa.

Koposella valmiudet NBA:han

Marko Yrjövuori ei päässyt seuraamaan Suomen ennakkoluulottomia otteita koripallon EM-kisoissa, mutta hän oli silti ajan tasalla siitä miten Susijengin kisat etenivät. Yrjövuori uskoo, että hänen ystävällään Petteri Koposella on edelleen mahdollisuudet pelata toisena suomalaisena NBA:ssa.

- Petterin näytöt Euroopassa ovat todella kovat. Jos hän oikeasti haluaa pelata NBA:ssa, niin siihen hänellä on edelleen mahdollisuus. Petterin pitää kuitenkin taistella valtavasti, jotta hän pelaisi tulevaisuudessa NBA:ssa, Yrjövuori sanoo.

- Hänen etsikkoaikansa ei ole vielä ohi, mutta kilpailu ja taistelu pääsystä liigaan on todella kovaa. Petterillä ovat kuitenkin valmiudet pelata NBA:ssa, hän painottaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat