1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

"Kiiran poisjäänti rokotti aika paljon suomalaista taitoluistelua"

Yle Urheilun asiantuntijan Anuliisa Uotilan mielestä suomalaisten taitoluisteluvalmentajien pitäisi saada panostaa huippuvalmentamiseen entistä enemmän.

Yle Urheilun asiantuntija Anuliisa Uotila. Kuva: Yle

Suomi jäi ilman olympiapaikkaa naisten taitoluistelussa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Yle Urheilun asiantuntijan Anuliisa Uotilan mukaan taitoluistelupiireissä on nyt herättävä tilanteen vakavuuteen.

Tämä osoittaa, että lajissa on ohut pinta kiiltävän kärjen alla ja se tulee esiin silloin, kun on loukkaantuminen.

Anuliisa Uotila

- Totta kai tämä on pettymys lajille, joka on ollut hyvässä nousukierteessä jo pitkään loistavien naisluistelijoidensa ansiosta. Tätä täytyy laajalti analysoida. Nyt on sen paikka. Ei tämä ole hetken epäonnistumisesta kiinni. Tämä osoittaa, että lajissa on ohut pinta kiiltävän kärjen alla ja se tulee esiin silloin, kun on loukkaantuminen. Kiiran poisjäänti rokotti kyllä aika paljon suomalaista taitoluistelua, Uotila pohtii.

Suomalaisia huippuluistelijoita ovat viime vuosina kiusanneet loukkaantumiset. Esimerkiksi Kiira Korpi joutui sivuun olympiakarsinnasta akillesjänteen repeämisen takia. Uotilan mukaan loukkaantumiset eivät johdu ainakaan siitä, etteikö valmennuksen tai kehonhuollon osaaminen olisi kunnossa Suomessa.

- Ei niihin voi mitään yksittäistä syytä sanoa. Laji on tosi rankka ja on niin sanottu lapsilaji. Kun päivittäinen harjoittelu aloitetaan viisi-kuusivuotiaana, niin totta kai se näkyy kropassa.

Riittääkö nuoria lahjakkuuksia edelleen?

Susanna Pöykiön ja Laura Lepistön lopetettua taitoluistelun huipulle ei ole ponnahtanut uusia suomalaisnimiä. Uotila lupaa, että nuoria lahjakkuuksia riittää. Heidät on vain saatava pysymään lajin parissa aikuisiälläkin.

- Kyllä niitä tulee. Nuoria lahjakkuuksia on kyllä, mutta aikuisurheilijoita on vaikeampi saada pysymään lajissa. Yksi asia ovat nämä loukkaantumiset ja toinen on se, että yhtäaikaa käydään huipputasolla koulua ja urheillaan. Taitoluistelussa monellakaan ei ole varaa harjoitella päätoimisesti.

Uotila muistuttaa, että suomalaiset taitoluisteluvalmentajat tekevät työtä kaikilla tasoilla seuravalmentajina. Erillinen huippuvalmennukseen erikoistunut yksikkö puuttuu kokonaan, mikä on monille yllätys.

- Ensin täytyy lajijohdon keskittyä aiheeseen oikein kunnolla ja tehdä tietynlaisia strategisia linjauksia. Mitä tehdään seuratoiminnassa? Miten valmennus voi keskittyä myös huippuvalmentamiseen, kuinka sitä tuetaan paremmin ja kuinka tätä vastuuta urheilijalta itseltään taloudessa saadaan siirrettyä johonkin muuhun, Uotila päättää.