Afrikkalaiskylästä NFL-miljonääriksi parissa vuodessa - Ezekiel Ansahin uskomaton tarina

Linjamies Ezekiel Ansah ei ollu millään draft-listalla vielä vuosi sitten yliopistokauden alussa.

urheilu
Ezekiel Ansah.
EPA

Ghanalainen Ezekiel Ansah ei muutama vuosi sitten osannut haaveilla olevansa miljonääri, tai edes pelaavansa amerikkalaista jalkapalloa. Detroit Lions valitsi Ansahin 2013 NFL-draftissa viidentenä pelaajana. Hän teki Lionsien kanssa viiden vuoden ja 18,594,502 dollarin sopimuksen, johon kuului 11,9 miljoonan dollarin allekirjoitusbonus.

- Viisi vuotta sitten en olisi edes ajatellut pelaavani jalkapalloa. Mutta nyt se on tosiasia ja olen siunattu ollessani tässä tilanteessa. Kiitän jumalaa tästä suunnitelmasta, Ansah kertoi Yle Urheilulle.

Ghanan Accran liepeiltä Yhdysvaltoihin Ansahin vei mormoniuskonto ja hän pääsi Brigham Young yliopistoon akateemisella stipendillä. BYU:ssa ollessaan hän yritti päästä pelaamaan koripalloa, mutta hänet torjuttiin kaksi kertaa. Hän yritti myös yleisurheilujoukkueeseen, ja juoksikin 100 metriä 10,91 ja 200 metriä 21,89, minkä jälkeen hänelle ehdotettiin jalkapallojoukkueeseen yrittämistä.

- Tapasin mormoneita Ghanassa ja pidin heistä, joten minut kastettiin mormoniksi ollessani 18-vuotias. En saa tosin käydä temppelissä koska en noudata kaikkia mormonien sääntöjä. Amerikkaan mennessäni halusin pelata koripalloa ja uskoin, että jonain päinänä voisin pelata NBA:ssa.

Ansah pelasi BYU Cougarseille 2010-2012. Alussa hän tarvitsi apua jopa suojien päälle laittamisen kanssa, eikä saanut paljoa peliaikaa ennen kuin viimeisenä vuotena. Ansah ei päässyt aloittamaan pelejä edes silloin, ennen kuin hän otti loukkaantuneen pelaajan paikan viimeiseen yhdeksään peliin.

- Ensimmäisissä peleissä minulle sanottiin vain, että mene taklaamaan se pelaaja, jolla on pallo, ja muut joukkueet ihmettelivät kun kiittelin heitä kuinka hauskaa tämä on. Punttisalille meno oli vaikeaa myös, koska en ollut koskaan nostanut painoja, jotkut ihmettelivat voivatko lihakseni tulla vain geeneistä.

Ansahilla oli myös muuta opeteltavaa Utahiin mennessään. Hän ei ollut koskaan käyttänyt mikroa. Hän ei pitänyt valkoisista laatikoista joissa oli nappeja. Hän ei myöskään ollut tottunut valkoisiin ihmisiin. Mustan ihmisen nähdessään hänen oli pakko tervehtiä heitä, jos se sattuisi olemaan ainoa musta ihminen, jonka hän näkisi.

Lähes kaksimetrinen ja 125-kiloinen puolustuksen linjamies Ansah ei ollut millään draft-listalla vielä vuosi sitten yliopistokauden alussa. Vasta hänen loistava esiintyminen 2013 Senior Bowlissa nosti hänet yhdeksi draftin halutuimmaksi pelaajaksi, ja hänestä on sanottu, että kukaan ei ole noussut draft-ennustuksissa yhtä nopeasti.

NFL-draftin ensimmäisellä kierroksella oli 20 miljoonaa katsojaa ja pelaajien pukeutumista seurataan tarkkaan. Ansah sai paljon huomiota käyttämällä elokuvateatterin 3D-laseja ilman linssejä.

- Käytin niitä vitsinä koulussa ja monet sanoivat, etten viitsisi käyttää niitä draftissä. Sain vuoden elokuva käynnit ilmaiseksi yritykseltä, jonka laseja käytin. Jopa twitterissä 3D tuli trendiksi.

Ansah, joka on tottunut vaatimattomaan elämäntapaan, ei vieläkään käsitä kuinka rikas hän on.

- Käytän alennuskuponkeja ostoksiin, tai tilaan sponsorini Niken sivuilta ilmaiseksi, enkä osaa oikein ostaa mitään ylimääräistä. En edes pidä autoista, joihin moni muu rookie käytti ensimmäisen palkkansa.

Ansah aloitti NFL-uransa loistavasti. Ensimmäisessä pelissään hän riisti pallon vastustajan hyokkäykseltä ja juoksi touchdownin, joka on puolustavalle pelaajalle harvinaista. Vaikka Ansah onkin ainoita aloittavia rookiepelaajia, hänellä on vielä paljon oppimista, joten kukaan ei edes tiedä miten hänen uskomaton tarinansa jatkuu.

Annimari Korte, Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat