Suora

  • Urheiluruutu

Koripallo - ”Toimitaan joukkueena eikä yksilönä”

Koripallo on yksi maailman suosituimmista lajeista tällä hetkellä. Mutta miten laji keksittiin ja miten se on kehittynyt?

urheilu
Hanno Möttölä Thomas Massamban puristuksessa.
Hanno Möttölä on kansainvälisesti menestynein suomalainen koripalloilija.Lehtikuva

Koripallon historia urheilumaailmassa on huomattavasti lyhyempi kuin jalkapallossa, jota on pelattu jo vuosisatoja muodossa jos toisessa. Koripallo keksittiin vuonna 1891, kun kanadalainen opettaja James Naismith työskenteli Springfieldin NMKY:ssä. Naismithin piti keksiä uusi urheilulaji, jota oppilaat pystyisivät pelaamaan talvisin. Hänen päämääränä oli laji, jossa ei taklattaisi yhtään eikä oteta kontaktia ylenpalttisesti. Naismith keksi sitten kolmetoista sääntöä peliä varten ja laji oli keksitty. Ensimmäinen peli pelattiin talvella 1892 ja varsinainen koripallo otettiin käyttöön vuonna 1894.

Kansainvälinen koripalloliitto eli FIBA perustettiin vuonna 1932. Ensimmäiset koripallon arvokisat (EM-kisat Genevessä) pidettiin vuonna 1935. Vuotta myöhemmin koripallo oli mukana Berliinin olympialaisissa. Ensimmäiset maailmanmestaruuskisat pidettiin vasta vuonna 1950.

Euroopanmestaruuskisojen menestynein maa on Neuvostoliitto, joka hankki 14 mestaruutta itselleen. Maailmanmestaruuskisoissa eniten mestaruuksia on kahminut Jugoslavia (-70, -78, -90, -98 ja -02). Yhdysvallat on voittanut kaikki olympialais-turnaukset lukuun ottamatta kolmea niistä.

Suomen menestys koripallossa on suurimmiksi osiksi jäänyt eurokentille. Suomi on päässyt olympialaisten lopputurnaukseen vain kerran: vuonna 1964 Tokiossa. EM-lopputurnaukseen Suomi on päässyt 14 kertaa ja paras sijoitus on kuudes vuoden 1967 kotikisoissa.

Koripallon lyhyt oppitunti

Koripallossa on ainoastaan yksi päämäärä: viedä pallo korille ja pussittaa se sisään. Yhdestä korista saa kaksi pistettä, jos on heitto kolmen pisteen viivan sisäpuolelta. Kolme pistettä tulee, jos heitto on kolmen pisteen viivan ulkopuolelta tai siitä tulee vain yksi piste, jos pelaaja on esimerkiksi rikkonut hyökkääjää ja hyökkääjä saa heittää kaksi vapaaheittoa.

Koripallossa saa tehdä kolme asiaa pallon kanssa: syöttää, kuljettaa ja heittää. Pelaaja saa virheitä mm. hyökkääjän käden ottamisesta kiinni (Kosketusvirhe), tahallisesta pelaajan vahingoittamisesta (Epäurheilijamainen virhe) tai tuomion valittamisesta ja huonon kielen ja eleiden käytöstä (Tekninen virhe).

Menestyksen nälkä

Haastattelimme koripallon harrastajaa Kimiä.

Milloin aloitit koripallon?

- Aloitin koripallon kymmenvuotiaana.

Miksi aloitit koripallon?

- Halusin lisää toimintaa elämääni. Kokeilin jääkiekkoa, se ei toiminut. Harrastin jalkapalloa vuoden, se ei kiinnostanut. Pelasin sählyä kerhossa, mutta se ei toiminut. Sitten päädyin koripalloon.

Mikä on parasta koripallossa?

- Joukkuehenki ja joukkuepeli ovat parasta. Toimitaan joukkueena eikä yksilönä.

Miten paljon treenaatte?

- Joukkue treenaa 4-5 kertaa viikossa. Lisäksi treenaan omalla ajallani kaksi kertaa viikossa. Siihen lisätään mukaan seurapelit.

Seuraatko paljon lajia?

- Kyllä, seuraan aina kun on mahdollista. Seuraan NBA-liigaa ja seurasin koripallon EM-kisoja.

Mitkä ovat tavoitteesi?

- Haluaisin pelata mahdollisimman korkealla sarjatasolla ja ehkä jopa pelata sitä ammatikseni.

Kirjoittaja on Yle Urheilussa työskentelevä TET-harjoittelija

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat