Ruta Meilutyte - kirkkain naistähti Liettuassa

16-vuotias supertähti ei voi kävellä kadulla kotimaassaan ilman fanien piiritystä.

Ruta Meilutyte Kuva: EPA

Ruta Meilutytestä tuli yhdessä yössä kaikkien tuntema mestari, kun hän voitti viime vuonna Lontoon olympialaisissa kultaa 100 metrin rintauinnissa. Muiden ihmisten odotuksia Meilutyte on pitänyt yllä, sillä hän on olympialaisten jälkeen ehtinyt voittaa kolme maailmanmestaruutta ja kaksi hopeamitalia.

Meilutyte asuu ja harjoittelee Kaakkois-Englannissa Plymouthissa, jonne hän muutti vuonna 2010.

- En olisi pystynyt toteuttamaan unelmaani, jos olisin jäänyt Liettuaan. Se on aika surullista, kommentoi Meilutyte.

Meilutyten elämä ei ole ollut yhtä ruusuista kuin hänen urheilu-uransa. Ingrida-äiti kuoli Rutan ollessa neljä ja Saulius-isä työskenteli suurimmaksi osaksi ulkomailla. Rutan isovanhemmat periaatteessa kasvattivat hänet. Sitten päätettiin, että oli parempi tytölle ja hänen uinnilleen muuttaa Plymouthiin, Englantiin, jossa Meilutytellä on uintistipendi Plymouth Collegeen.

Meilutyten valmentaja Jon Rudd tiesi alusta asti, että Meilutyte oli poikkeuksellinen lahjakkuus.

- Hän oli aikoinaan vapaauimari. Pidin siitä aluksi, mutta tiesin heti, että hänen rintauinnissa oli jotain erityistä. Hänen rintauinnin potkunsa oli erinomainen.

Meilutyte on sitten olympiavoittonsa ansainnut mukavan kasan rahaa sponsoreilta, mutta ei käytä sitä omaksi hyödykseen. Meilutyte lähettää osan rahoista kotimaahansa auttaakseen isoäitiänsä ja rahoittaakseen veljiensä koulutuksen.

- Hän on ylpeä siitä, että pystyy auttamaan perhettänsä. Sillä hän osoittaa olevansa upea ihminen. Se on ehkä enemmän ihailtavaa kuin olympiakultamitalin voittaminen.

Vaikka Meilutyte on voittanut melkein kaiken, mitä uimari voi saavuttaa, näkee Rudd Meilutytellä kirkkaan tulevaisuuden. Ei edes maailmanennätys 100 rintauinnissa ajalla 1.04,30 saa Ruddia ajattelemaan, että vauhti ei siitä kasva.

- Mikään niistä kolmesta rintauinnista ei ollut virheetön. Siellä oli huono maalintulo, huono startti ja huono käännös. Siinä on meillä tekemistä. Hän haluaa korjata nämä erheet ja kun ne ovat korjattu, hänestä voi tulla ensimmäinen nainen, joka ui 100 rintauinnin alle 1.04.

Aaro Tähtivuori, Yle Urheilu