1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaisten avustuksella vedonlyöntivoittoon – Olssonilla panoksena 6000 euroa

Surffitukkainen jätkä pysähtyy Suomen joukkueen leiriytymispaikalle Hintertuxin jäätiköllä ja alkaa heittää ruotsiksi juttua Victor Malmströmin kanssa. Käynnissä ovat Suomen B-alppimaajoukkueen treenit Itävallassa ja mies on Jon Olsson.

Jon Olsson osallistui Suomen B-alppimaajoukkueen harjoitusleirille Itävallassa. Kuva: Nina Vanhatalo

Nimi on ehkä tuttu monille muista ympyröistä. Enimmäkseen mies on totuttu näkemään temppuvideoissa tai osallistumassa välillä kyseenalaistakin huomiota herättäneisiin Gumball 3000 -ajoihin ruotsalaisen alppihiihtäjän Jens Byggmarkin kanssa.

Nyt mies treenaa tosissaan suurpujottelua ja tämän kauden suomalaisten kanssa. Tavoitteena on kisapaikka Sotshin olympiakisoihin ja panoksena 6000 euroa.

Summasta ja tavoitteesta hän löi vetoa juurikin Byggmarkin kanssa. Miehen, jolta itseltä harmittavasti kisat jäävät väliin loukkaantumisen takia.

- Veto lyötiin jo kuusi vuotta sitten. Siinä tuli vähän otettua muutama olut liikaa, Olsson naurahtaa.

Varsinaisen harjoittelun hän sen sijaan aloitti vasta viime vuonna.

- Se olisi todellakin pitänyt aloittaa jo neljä vuotta sitten, Olsson toteaa nyt, kun puristaa tiukasti suurpujotteluradalla Hintertuxissa.

Yhteistyösta suurta apua

Suomalaisten kanssa leireileminen on Olssonille todella tärkeä apu. Vaikka hänellä onkin oma valmentaja mukana, saa hän suomalaismiehistä ennen kaikkea sparrausapua.

- On todella tärkeää päästä mittaamaan tasoaan suomalaisiin, joilta sitä tasoa jo löytyy. Muuten ei tietäisi yhtään missä mennään, Olsson kiittelee yhteistyömahdollisuutta.

Projektin toteutumisesta tuli jopa totisempaa kuin mitä hän aluksi luuli. Olssonilla oli käsitys, että hänelle riittää olla neljänneksi paras ruotsalainen suurpujottelussa. Mitä hän nyt onkin. Vaan, sepä ei riittänytkään…

- Sen lisäksi minun on kaksi kertaa yllettävä 15 parhaan joukkoon maailmancupissa, Olsson toteaa.

Siinä miehelle urakkaa riittääkin. Alkukauden hän aloittaa laskemalla Eurooppa-cupin kisoja ja pyrkii nopeasti saamaan sellaisia sijoituksia, joilla pystyisi parantelemaan maailmancupin lähtöasetelmia. Eikä periksi aio antaa. Vaikka levähdystauon aikana katse suuntautuukin rinteeseen, ja mies toteaa pieni haikeus äänessään:

- Minun pitäisi niin olla tuolla vain tekemässä temppuja.

Ei kannustusta Byggmarkilta

Tylsänä Olsson ei kuitenkaan treenaamista pidä. Motivaatio on kohdallaan – ja sitä varmasti lisäävät tarjolla olevat 50 000 kruunua eli se 6000 euroa.

Vedonlyöntikumppaninsa Jens Byggmarkin kohtaloa Olsson harmittelee, mutta toteaa myös, että tätä alppihiihto on. Loukkaantumiset ikävä kyllä kuuluvat siihen. Ja on myös selvää, ettei itse loukkaantumisen takia Sotshin kisat väliin jättävä Byggmark liiemmin Olssoniakaan tsemppaa.

- Kyllä hän pyrkii vain siihen, ettei häviä rahojaan, Olsson naureskelee.

Nina Vanhatalo, Hintertux, Itävalta