Kommentti: Belgian paluu, Berliinin trilleri ja kääpiön maali

Jalkapallon MM2014-karsinnassa suurin dramatiikka lienee vielä edessä, mutta tähänkin mennessä tapahtumia on riittänyt. Yle Urheilun Samu Lehtonen poimii esiin muun muassa Belgian paluun huipulle, Ruotsin ja Saksan välisen trillerin sekä San Marinon harvinaisen maalin.

Christian Benteke johtaa Belgian pelättyä hyökkäystä. Kuva: EPA / Julien Warnand

Kärkimaat porskuttavat

Esimerkiksi Englannilla, Portugalilla ja Ranskalla riittää vielä paljon työsarkaa kisapaikan sinetöimisessä, mutta maanosan kerma on esiintynyt totutun vahvasti. Hollanti ja Italia varmistivat paikkansa jo aiemmin, ja pian lohkovoittajien seuraksi ovat liittymässä muun muassa Saksa ja Espanja. Kaikki neljä hoitavat karsintaurakkansa kerta toisensa jälkeen tyylikkäästi. Etelä-Amerikan karsinnoissa puolestaan Argentiina sinetöi kisamatkansa ensimmäisenä.

Belgia palasi huipulle

Yhden suoran lopputurnauspaikan nappaa Belgia, jonka mielenkiintoinen ryhmä vilisee Valioliigan suurseurojen tähtiä. Maa selviytyi lopputurnaukseen kuusi kertaa peräkkäin vuosina 1982-2002, mutta sen jälkeen arvokisaedustuksia ei ole kertynyt ainuttakaan. Vielä joitakin vuosia sitten Belgia sinnitteli Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) ranking-listalla 50 parhaan ulkopuolella, mutta teknisesti taitava, vahva ja hyvähenkinen joukkue on hilannut itsensä jo kuudenneksi. Marc Wilmotsin suojatit ovat antaneet vakuuttavan työnäytteen. Vain kaksi päästettyä maalia ja selkeä kärkipaikka kovassa A-lohkossa, jossa pelaavat myös Kroatia, Serbia, Skotlanti, Makedonia ja Wales.

Ruotsin nousu/Saksan romahdus

Kuva: EPA

Yksi jalkapallon lähihistorian erikoisimmista otteluista pelattiin viime vuoden lokakuussa Berliinissä. Kotiyleisön voitonjuhlat olivat jo hyvän aikaa olleet käynnissä, kun Mesut Özil vei etukäteissuosikki Saksan 55. minuutilla 4-0-johtoon. Zlatan Ibrahimovic tahditti kuitenkin Ruotsin huikeaan nousuun, joka käynnistyi seitsemän minuuttia myöhemmin. Myös Mikael Lustig, Johan Elmander ja lisäajalla osunut Rasmus Elm heiluttivat verkkoa. Aitiossa Saksan liittokansleri Angela Merkel haukkoi 4-4-tasoituksen jälkeen epäuskoisena henkeään, kun taas vieressä Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt pomppasi pystyyn ja tuuletti villisti.

Pohjoismaiden alavire

Suomen unelma meni murskaksi Espanja-tappion myötä, mutta muidenkaan Pohjoismaiden karsinnat eivät ole menneet aivan suunnitelmien mukaan. Moninkertainen kisakävijä Ruotsi on C-lohkossa Saksan jälkeen toisena, mutta Itävalta vaanii vain kolmen pisteen päässä. E-lohkon yllättäjä Islanti on vielä kakkosena, mutta Slovenia, Norja ja Albania ovat kaikki sen kanssa kolmen pisteen sisällä. B-lohkossa Tanska on jäämässä Italian ja Bulgarian jälkeen kolmanneksi. Viime vuoden EM-lopputurnauksessa mukana oli kaksi Pohjoismaata, mutta tällä kertaa arvokisoihin ei selviydy välttämättä ainuttakaan.

San Marinon maali

Yllättäjistä muun muassa Islanti ja Etiopia ovat esiintyneet edukseen karsintapeleissä, mutta erityisen kunniamaininnan ansaitsee Fifa-rankingin hännänhuippu San Marino. Umpisurkea joukkue sai poikkeuksellisen ilonaiheen viime kuun 1-5-tappiopelissä, kun Alessandro Della Valle puski pallon Puolan verkkoon. Kyseessä oli jalkapallokääpiön ensimmäinen täysosuma arvokisakarsinnoissa sitten vuoden 2008.

Meksikon nuhjaukset

Yksi merkittävä putki on vaakalaudalla CONCACAF-alueella, jos Meksikon taaperrus jatkuu. Maan suoritukset MM-näyttämöllä ovat olleet parin viime vuosikymmenen aikana hämmästyttävän tasaisia. Meksiko on selviytynyt vuodesta 1994 lähtien joka kerta lopputurnauksen pudotuspelivaiheeseen, mutta nyt se on hukannut turhan monta karsintapistettä maalittomiin tasapeleihin. Toistaiseksi niitä on kertynyt peräti neljä.