1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Vettel oppi tosimiesten homman

Kauden yhdeksännen osakilpailuvoittonsa ottanut Sebastien Vettel kertoi Suzukassa, että ensimetrit Formula ykkösellä pistivät aikanaan hänen itseluottamuksensa koetukselle.

Sebastian Vettel Kuva: AFP / Lehtikuva

SUZUKA. Vetteliltä kysyttiin kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa, kumpi hänelle merkitsisi enemmän: nousu Fangion ja Schumacherin rinnalle neljään peräkkäiseen mestaruuteen yltäneenä kuljettajana vai kaikkien osakilpailujen voittaminen?

Ensimmäisten kierrosteni jälkeen kuitenkin ajattelin, että tämä on selvästi vain tosimiesten hommaa, eikä minua varten.

Sebastian Vettel

- Valitsen noista kahdesta jälkimmäisen, koska rakastan kilpailemista. Formula ykköset oli haaveeni jo pikku poikana, vaikka en oikeasti uskonut koskaan pääseväni edes testaamaan F1-autoa. Lopulta se kuitenkin toteutui. Mark ajoi silloin aamupäivän ja minä iltapäivän. Ensimmäisten kierrosteni jälkeen kuitenkin ajattelin, että tämä on selvästi vain tosimiesten hommaa, eikä minua varten. Lopulta se kuitenkin alkoi sujua, Vettel muisteli hymyssä suin.

- Sitten muutamaa vuotta myöhemmin pääsin Red Bull -kuljettajaksi ja viime kausien menestys on ollut uskomatonta. Kilpailemisen nautinto on kuitenkin säilynyt koko ajan. Olen edelleen hermostunut jokaisen kisasunnuntain aamuna ja lähtöruudukossa minua jännittää. Suorituksen ei pitäisi kuitenkaan olla totista puskemista, vaan siitä pitää myös nauttia. Olen onnekas kuuluessani niiden parinkymmenen kuljettajan joukkoon, jotka saavat ajaa Formula ykkösillä.

Vieressä istuva Mark Webber kuuntelee tallikaverinsa hyväntuulista puhetulvaa totisen näköisenä. Australialaisen mielessä pyörivät sillä hetkellä todennäköisesti juuri tapaukset, joissa talli on selvästi vedättänyt häntä Vettelin eduksi. Webberinkin suupielet kääntyvät kuitenkin leveään hymyyn Vettelin kertoessa omista haasteistaan päivän kilpailussa.

MM-pistetilanteen pohtimiseen minulla ei ollut aikaa kilpailussa.

Sebastian Vettel

- Renkaani lukkiutuivat jarrutuksissa ja menin kakkosmutkassa kerran leveäksikin. Mark kertoi minulle äsken, että yhdessä vaiheessa kisaa hän pystyi paikallistamaan minut radalla jarrutussavupilvien perusteella, Vettel naurahti.

- Minulla piti ihan riittävästi kiirettä siinä, että sain tuotua auton maaliin. Kuulin vasta sen jälkeen tiimiradiosta Alonson sijoituksenkin. MM-pistetilanteen pohtimiseen minulla ei ollut aikaa kilpailussa.

Webberiltä puolestaan tiedusteltiin näkemystä Romain Grosjeanin huimasti parantuneeseen tuloskäyrään.

- Hän on selvästi pystynyt ottamaan ison harppauksen. Viime vuosi oli hänelle vaikea, samoin kuin ensimmäinen kausi Fernando Alonson tallikaverina. Niiden jälkeen ei ole helppo nousta. Toivottavasti hän kuitenkaan nyt paranna enää liikaa, ettemme joudu ongelmiin, Webber pohti pilke silmässä