Mykoplasma tai selkävamma eivät hidasta Paloniemeä - "Lasku on korvien välistä kiinni"

Santeri Paloniemi ei anna periksi tavoitteissaan, vaikka terveydelliset ongelmat ovatkin häirinneet hänen valmistautumistaan tulevaan alppikauteen.

Santeri Paloniemi Kuva: EPA

Suomen alppimaajoukkueen ykköspujottelija Santeri Paloniemi lähtee alkavaan maailmancup-kauteen tavoitteenaan useampi toisen kierroksen paikka ja siellä entistä parempia laskuja. Tavoitteestaan hän ei anna periksi, vaikka hänen valmistautumistaan kisakauteen ovat häirinneet terveydelliset ongelmat – ensin kesällä mykoplasma ja Argentiinan leiriltä tuliaisiksi tuli selkävamma miehen laskettua monttuun.

- Sellaiset pari kuukautta meni ihan ohi mykoplasman takia, mutta kevään pystyin sentään fysiikkaa treenaamaan täysiä. Laskiessa jaksan ihan hyvin ja fysiikka tuntuu hyvältä, Paloniemi sanoi ja kertasi Argentiinan tärskyään.

- Siinä oli aika kova pinta, kovavauhtinen rata ja yksi ainoa monttu radalla. En mielelläni keskeytä, siihen se vaan rysähti, kun yritin loppuun asti. Se (vamma) on alaselässä ja säteilee persuukseen. Kyllä se vähän meni jumiin, mutta pitää vaan olla koko ajan liikenteessä, venytellä ja jumpata sitä auki.

Selkävamma aiheutti ongelmia Paloniemelle leirillä muun muassa siinä, ettei hän pystynyt kunnolla istumaan tuolihisseissä. Hintertuxin leirillä tätä ongelmaa ei onneksi ollut, sillä rinteessä on ankkurihissit.

- Hinterturxissa pystyin treenaamaan. Silloin kun tämä tapahtui, en pystynyt kolmeen päivään edes kävelemään.

"Hokipotkua" sulavammaksi

Paloniemen kausi alkaa vasta Leviltä, joten aikaa on vielä laittaa selkä kuntoon. Viime vuonna Paloniemi nappasi kotikisoista uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet. Tällä kaudella hän toivoo entistä enemmän toisen kierroksen paikkoja.

Jos sinne toiselle kierrokselle menen, niin siellä pitää sitten kanssa mennä!

Santeri Paloniemi

- Jos sinne toiselle kierrokselle menen, niin siellä pitää sitten kanssa mennä! Kunnon laskut ja sieltä pitäisi sitten nousta ylöspäin. En lähde varmistelemaan, vaan nousemaan sijoituksissa. Se jäi harmittaamaan, että toisen kierroksen laskut (viime vuonna) olivat ihan olemattomia.

Paloniemen laskutekniikkaan tehtiin muutoksia keväällä jouhevampaan suuntaan. Hänen mukaansa käännökset eivät ole enää "sellaista hokipotkua", mikä on myös helpottanut laskemista.

- Se on sellaista sulavampaa, ja siinä yritetään kiihdyttää vauhtia, Paloniemi selvitti.

- Nyt kun on helpompi tekniikka käytössä, niin kyllä se lasku on korvien välistä kiinni; että mikä se on se asenne lähteä laskemaan.

Nina Vanhatalo, Hintertux
Anu Karttunen, Yle Urheilu