Suora

  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Viranomaiset tutkivat jääkiekon SM-liigan toimintaa – Selvityspyyntöjä lähetetty

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kiinnostunut jääkiekon SM-liigan kevään 2012 mediaoikeuksien tarjouskilpailusta.

urheilu
Ryan Zapolski
Ryan ZapolskiLehtikuva

- Kun nämä oikeudet on myyty yhdelle toimijalle (Sanoman kanavat) pidemmäksi aikaa, meidän käsityksen mukaan viideksi vuodeksi, haluamme selvittää, onko tällä mahdollisesti kilpailulle haitallisia vaikutuksia, kertoo kilpailu- ja kuluttajaviraston erikoistutkija Hannu Raatikainen Yle Urheilulle.

Raatikaisen mukaan kyse on siitä, että Suomessa hyvin merkittävä urheilun televisio-oikeus on myyty kaikkine oikeuksineen vain yhdelle toimijalle eli Sanoma Oyj:n hallinnoimalle Neloselle alkaneesta kaudesta lähtien. Oikeuksia ei ole pilkottu usealle toimijalle. Lisäksi ne on myyty pitkäksi aikaa.

- Tällä urheiluoikeudella on katsottu olevan hyvin suuri merkitys maksutelevisiotoiminnassa toimimiselle. Haluammekin selvittää, miten tarjouskilpailu on toteutettu ja onko tarjouskilpailu ollut sellainen, että se on mahdollistanut kilpailun näistä oikeuksista avoimella ja syrjimättömällä tavalla. Ensin selvitämme ja katsomme, onko ongelmia. Jos on ongelmia, sitten katsomme, mitä niiden kanssa voimme tehdä.

Onko mahdollista, että Nelonen menettää oikeudet kesken sopimuskauden?

- En lähde tuota kommentoimaan millään tavalla. Tokihan se olisi merkittävä juttu, mutta tuohon kysymykseen en voi vastata tässä vaiheessa, kun selvitykset ovat kesken.

Raatikainen ei osaa sanoa, koska selvitystyö päättyy.

SM-liigajohtaja: ”Päätös perustui kokonaisharkintaan”

Jääkiekon SM-liiga Oy:n yhteysjohtaja Jarmo Koskinen vakuuttaa, että liigan toiminta on ollut avointa.

Tarjouspyyntöjä oli enemmän kuin tuli tarjouksia.

Jarmo Koskinen

- Yhdessä toimitusjohtajan kanssa kiersin lähes kaikki toimijat. Tarjouspyyntöjä oli enemmän kuin tuli tarjouksia. Niitä tuli melkein kymmenen kappaletta. Julkisuuteen en lähde erittelemään päätöskriteereitämme, mutta se perustui kokonaisharkintaan. Tietysti rahalla on merkitystä, mutta myös jakelutekniikalla ja toimijan osaamisella. Esimerkiksi Nelosella oli tarjota kokonaisratkaisu.

Koskisen mukaan liigassa harkittiin myös sitä, että osa toimijoista olisi näyttänyt ”jotakin” ja osa ”jotakin”.

- Päädyimme kuitenkin kokonaisratkaisuun, ja sopimuksen on oltava minimissään 3-4 vuoden luokkaa.

Virasto haluaa vastaukset marraskuun alkuun mennessä

Selvitykset alkoivat vuosi sitten syksyllä.

- Aloitimme selvitystyön oma-aloitteisesti. Meillä on myös toimenpidepyyntö, joka on tullut oikeuksien aikaisemmalta haltijalta eli URHOtv:ltä. Pyyntö tuli loppuvuodesta 2012, sanoo Raatikainen.

Vaikka selvitykset siis alkoivat jo yli vuosi sitten, kilpailu- ja kuluttajavirasto lähetti vasta eilen keskiviikkona selvityspyynnön jääkiekon SM-liigan mediaoikeuksien tarjouskilpailua koskevassa asiassa muun muassa Yleisradiolle.

Aloitimme selvitystyön oma-aloitteisesti.

Hannu Raatikainen

- Pyysimme vastaukset Yleltä ja muilta yrityksiltä, jotka ovat osallistuneet tarjouskilpailuun ja olleet kiinnostuneita SM-liigan mediaoikeuksista. Näitä yrityksiä en voi mainita. Niitä on enemmän kuin yksi, kertoo Raatikainen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa tietää tarkasti, miten ja mistä sopimuksista on neuvoteltu. Se on kiinnostunut esimerkiksi siitä, mitä SM-liigan mediaoikeuksia yritykset ovat tavoitelleet ja mitä tuotteita ne ovat halunneet tarjota kuluttajille ja miten SM-liiga reagoi yritysten tarjouksiin.

Virasto on myös kiinnostunut siitä, neuvoteltiinko SM-liigan kanssa tuotteiden vähittäishinnoittelusta ja muista sopimuskauden pituuksista kuin tarjouspyynnössä olleesta lähtökohtaisesta kolmen vuoden pituudesta.

Virasto pyytää vastauksia yrityksiltä marraskuun alkuun mennessä.

Selvityspyynnön tehnyt URHOtv: ”Kyse ei ole vihamielisyydestä”

Reilu vuosi sitten asiasta selvityspyynnön tehneen URHOtv:n operatiivinen johtaja Markku Korhonen halusi selvitystä, onko kaikki hoidettu reilun pelin hengessä, koska jääkiekolla on hallitseva asema Suomen urheilumarkkinoilla.

- Haluamme myös selvittää, voidaanko tuote lisensoida yhdelle toimijalle noin pitkäksi aikaa. Kyse ei ole mistään vihamielisyydestä.

Korhosen mukaan URHOtv:llä on edelleen halua näyttää jääkiekon SM-liigaa.

- Mielellään sitä näytämme osittain tai kokonaan, sillä meillähän se oli neljä vuotta. Emme kuitenkaan näytä sitä hinnalla millä hyvänsä.

Nelonen: ”Meiltä ei viedä oikeuksia”

Kilpailu- ja kuluttajaviraston Hannu Raatikaisen mukaan yksinoikeudella kaikkien oikeuksien saaminen pitkäksi aikaa voi aiheuttaa kilpailun vähentymistä maksutelevisiopuolella. Aiemmin virasto on tehnyt yrityskauppapäätökseen, jonka seurauksena SM-liigan mediaoikeudet alilisensoitiin uudelleen.

Päätöksen jälkeen ihmetellään maailmaa.

Jorma Paakkari

- Tässä päätöksessä katsottiin, että kyse on sellaisesta oikeudesta, joka oikeasti vaikuttaa maksutelevisiomarkkinoilla toimimisen edellytyksiin.

Nelonen Pron kanavapäällikkö Jorma Paakkari suhtautuu käynnissä olevaan selvitykseen rauhallisesti.

- Asiat on meidän puolelta kunnossa, emmekä ole tässä asiassa osapuoli. Meiltä ei ole pyydetty lausuntoa.

Paakkari sanookin, että lähetystoiminta jatkuu normaalisti.

- Päätöksen jälkeen ihmetellään maailmaa. En usko siihen, että meiltä viedään oikeuksia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat