Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Napoli - Spezia
  • Jalkapallon Italian cup, Napoli - Spezia

Tällainen ilmasto urheilijoita odottaa Sotshissa

Vuoden 2014 talviolympialaiset järjestetään subtropiikissa, kirjoittaa Ylen meteorologi Toni Hellinen.

urheilu
Urheilijoiden asuinrakennuksia.
Urheilijoiden kisakylää Lauran hiihto- ja ampumahiihtostadioneiden lähellä.Jyrki Lehtonen.

Mustanmeren itärannalla sijaitsee noin 350 000 asukkaan Sotshin kaupunki. Georgiasta itsenäiseksi julistautuneen Abhasian rajalle on matkaa vain noin 20 kilometriä. Tämä yli 100 kilometriä pitkän rantakaistaleen omaava Etelä-Venäjän kaupunki nousee viimeistään ensi helmikuussa maailman tietoisuuteen, kun alueella järjestetään järjestyksessään 22. talviolympialaiset.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä ainoastaan kolme kertaa aikaisemmin on talviolympialaiset järjestetty etelämpänä kuin vuonna 2014; Yhdysvalloissa Squaw Valleyssä 1960, Japanissa Naganossa 1998 ja Yhdysvalloissa Salt Lake Cityssä 2002. Vuonna 1972 talviolympialaispaikkana toiminut Japanin Sapporo sekä vuoden 1984 talviolympialaiskaupunki Sarajevo ovat lähes yhtä etelässä kuin Sotshi. Harvinaista on se, että talviolympialaiset järjestetään subtropiikissa.

Ihmiselle on ominaista luokitella asioita. Maapallon ilmastokin voidaan jakaa eri kategorioihin. Eniten käytetty ja tunnetuin luokittelu on ns. Köppenin ilmastoluokitus, jonka Pietarissa syntynyt saksalainen luonnontieteilijä Wladimir Köppen kehitti 1900-luvun alkupuolella. Luokitusta on sittemmin laajenneltu ja paranneltu useampaan otteeseen.

Köppenin ilmastoluokitus jakaa maapallon ilmaston 5 pääryhmään; trooppiset, kuivat, lauhkeat, kylmätalviset ja jääilmastot. Jokaisella pääryhmällä on vielä useita omia alatyyppejä. Sotshin kaupunki kuuluu lauhkeaan ilmastoon, tarkemmin ottaen subtrooppiseen kosteaan ilmastoon, jolle on ominaista kuuma kesä ja leuto talvi. Lämpimimmän kuukauden keskiarvo on yli 22 °C. Mainittakoon, että esimerkiksi Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires kuuluu samaan ilmastoon kuin tulevien talviolympialaisten estradi. Ainakin Nagano ja Torino kuuluvat myös subtrooppiseen kosteaan ilmastoon, joten ei ole ensimmäinen kerta, kun talvikisat järjestetään subtrooppisella alueella.

Kisapaikat jakautuneet laajalle

Tapahtuman keskuspaikka on Mustanmeren rannalla sijaitseva Adlerin kaupunginosa, missä sijaitsee myös Sotshin kansainvälinen lentokenttä. Esimerkiksi hiihto- ja alppilajien osalta mittelöt käydään vuoristoalueella läntisellä Kaukasuksella, noin 50 kilometriä Sotshista koilliseen eli sisämaahan päin. Vastaava kisapaikkojen hajautus on tuttu myös edellisistä talviolympialaisista 2010 Vancouverissa. Tuolloinkin kisojen keskuspaikkana toimi itse kaupunki meren rannalla ja lunta vaativat lajit kisailtiin sisämaassa ylempänä vuoristossa.

Kaukasuksella Krasnaya Polyanan taajamassa sijaitsevan Rosa Hutorin laskettelukeskuksen rinteet kohoavat korkeimmillaan noin 2,3 kilometriä merenpinnan yläpuolelle. Rinteiden juurella olevan laakson ollessa n. 560 metriä merenpinnan yläpuolella, rinteet tarjoavat enimmillään jopa huimat 1760 korkeuserometriä. On selvää, että vuoristossa sää eroaa selvästi rannikon olosuhteista. Ja itse vuoristoalueellakin voi esiintyä monenlaista säätä – riippuen lähinnä siitä, kuinka korkealla vuoristossa havaitsija on. Vesisade laaksossa voi tarkoittaa lumisadetta vuorten huipulla. Sumu rinteiden juurella voi tarkoittaa selkeää säätä ylempänä vuoristossa. Tuulen nopeus voi olla rinteiden yläpäässä moninkertainen verrattuna laakson tuuleen. Sanomattakin on selvää, että myös lämpötila on erittäin riippuvainen korkeudesta. Aamutuimaan laaksossa saattaa olla useita asteita kylmempää kuin ylempänä vuorilla, mutta päivällä tilanne on tavallisesti toisinpäin.

Meren läheisyys tuo oman mausteensa kisapaikan sääoloihin. Se tarjoaa kosteutta sateiden käyttöön. Tämä voi olla hyvä asia, mikäli sateet tulevat lumena eivätkä haittaa itse kisojen läpiviemistä. Toisaalta saatavilla oleva kosteus voi synnyttää myös sumuja tai sumupilviä. Tällöin näkyvyys voi tuottaa hankaluuksia etenkin alppilajeille. Keskimäärin tuulet puhaltavat Sotshin alueella talvella idästä, eli kuivan mantereen yltä. Tuulen puhaltaessa lännestä, olosuhteet ovat todennäköisesti haastavammat. Tällöin tuuli tuo mereltä mukanaan kosteutta ja lämpöä. Lämpimän ja kostean ilmamassa saavuttaessa Kaukasuksen vuorijonon, voi sääolot muuttua äkisti ilmamassan lähtiessä nousemaan vuorten rinteitä ylöspäin.

Manipuloidaanko säätä?

Olympialaisten yhteydessä keskusteluissa nousee joskus esiin myös sään manipulointi. Puhutaan, että esimerkiksi kesäkisoissa 1980 Moskovassa sekä 2008 Pekingissä manipuloitiin säätä - kylvettiin sadepilviä. Sadepilviin ripotellaan niiden syntyvaiheessa hopeajodidia tai hiilihappojäätä joko lentokoneesta pudottamalla tai ohjusten tai tykkien avulla maasta käsin. Kemikaalit saavat sadeveden tiivistymään aikaisemmin, joten sadepilvet voidaan ikään kuin kuivattaa ennen kuin ne saapuvat kisapaikalle.

Vuonna 2013 Sotshin Adlerissa satoi helmikuussa keskimäärin joka toinen päivä vettä. Öisin lämpötila vaihteli 1 ja 9 asteen välillä. Lämpimimpänä päivänä lämpötila kohosi jopa yli 18 asteeseen. Esiintyipä parina päivänä jopa hieman ukkostakin. Vuoden 2012 helmikuussa oli yhtä sateista, mutta tuolloin oli koleampaa kuin 2013 ja seitsemänä päivänä osa sateista tuli lumena. Karkeasti ottaen 2012 helmikuun ensimmäisellä puoliskolla oli öisin pikkupakkasta, jälkimmäinen puolisko oli lauhempi, mutta ei läheskään niin lauha kuin vuonna 2013. 2012 helmikuun parina viimeisenä päivänä lämpötila kohosi ylimmillään 15 asteen tuntumaan, osana päivistä lämpötila pysytteli päivälläkin nollan tuntumassa. Päivälämpötila Adlerissa helmikuussa voi siis olla jotain 0 ja 20 asteen väliltä, yöllä lämpötila asettunee -5 ja 10 asteen välille.

Paikan päälle lähtevien kisaturistienkin on siis syytä harkita tarkkaan, millä varustuksella urheilijoita lähtee kannustamaan. Vuoristossa lämpötilahaarukat voivat olla jopa vielä laveampia kuin rannikkoklusterin suorituspaikoilla. Ja lopuksi se tärkein tieto Suomesta käsin kisoja seuraaville penkkiurheilijoille: Sotshissa kello on kaksi tuntia Suomen aikaa edellä, joten kisalähetykset tulevat tällä kertaa inhimilliseen katseluaikaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat