Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Katowice Minor CS:GO
  • Bandyliiga: Akilles - Narukerä
  • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
  • Urheiluruutu
  • Lumilautailun MC: Laax, lumilautailun halfpipe
  • Wengen, miesten syöksylasku
  • Hiihdon Ski Classics
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Milja Heino taistelee kuin peto - petojen puolesta!

Potkii kuin kesyttämätön villihevonen, vaanii saalistaan kuin susi, käpertyy sohvalle kuin kissatalosta pelastettu Lisberg. Sellainen nainen on maailman huipulle kivunnut Thainyrkkeilijä Milja Heino.

urheilu
Milja Heino.
Yle

Ähtärin eläinpuiston susiaitauksen vierellä seisoo hymyilevä nainen. Syyssade kastelee nopeasti pitkän vaalean tukan, mutta sitä hän ei edes huomaa. Kaikki huomio on kiinnittynyt muutaman metrin päässä uteliaasti tuijottavaan ja rohkeasti haistelevaan harmaaturkkiin.

Kohta aitauksen toisesta päästä jolkottaa esittäytymään toinen susi, suussaan vasikan sääriluu. Naisen suusta pääsee ihaileva huokaus.

- Susi on niin upea eläin. En voi käsittää, miksi kukaan haluaa ampua niitä, nainen sanoo.

Potkii kuin kesyttämätön villihevonen, vaanii saalistaan kuin susi, käpertyy sohvalle kuin kissatalosta pelastettu Lisberg. Sellainen nainen on maailman huipulle kivunnut Thainyrkkeilijä Milja Heino.

Nykyisestä Raaseporista, entisestä Pohjasta, teini-ikäisenä perheensä kanssa Tampereelle muuttanut Heino valitsi urheilulajinsa sattumalta.

- Piti keksiä parikymppisenä lorvimisen sijaan jotain tekemistä ja ajattelin kokeilla potkunyrkkeilyä. Sattumalta päädyin kuitenkin Thainyrkkeilytreeneihin ja laji vei heti mukanaan, Heino hymyilee.

Hyvä niin, sillä Tampereella Chitalada -salia pyörittävä Pertti Nurmi tajusi nopeasti Heinon lahjakkuuden, ja patisti suojattinsa mukaan myös kilpailuihin.

Vain muutamia vuosia myöhemmin Heino kamppaili jo maailman huipulla ja nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän on lajissaan neljän eri liiton MM-tittelin haltija.

54-kiloinen kasvissyöjä, joka katkoo lujilla potkuillaan käsiä. Sekä naisilta, että miehiltä. Tosin vain vahingossa!

- Lähes kaikissa urheilulajeissa saa mustelmia ja omalla kohdalla pahin loukkaantuminen on ollut varmaan musta silmä. Kehässä ei suinkaan yritetä katkoa käsiä tai jalkoja, tai hakata vaan hulluna kohti päätä ja pudottaa vastustajaa, Heino korostaa.

- Thainyrkkeilyssä ei lasketa pisteitä vain osumien mukaan, vaan katsotaan millaisia hyökkäyssarjoja tekee kohti vastustajaa ottelun aikana, valmentaja Nurmi tarkentaa ja vertaa kamppailua shakin peluuseen.

Vesimelonin kokoiset mustelmat molemmissa reisissä, kertovat kuitenkin paljon lajin kovuudesta. En uskalla edes ajatella, miltä näyttävät kyljet, joihin lähikamppailutilanteessa potkitaan jatkuvasti polvilla. Ammattilaiskehässä ei käytetä myöskään kypärää, joten kyynärpääiskut pitää torjua suojaamalla. Senkin Heino osaa.

Heinoa ei ole tyrmätty kehässä koskaan. Ellei puhuta rakkauden termin. Nimittäin vuosien varrella Heino ja Nurmi huomasivat ajattelevan elämästä niin samalla tavalla, että valmentaja-valmennettavan suhde muuttui avoliitoksi.

- Milja ei käy baareissa tai juo edes alkoholia. Hän keskittyy terveellisiin elämäntapoihin, samoin kuin minäkin. Me viihdyimme parhaiten treenisalilla, kisoissa tai kotona, Pertti kertoo.

Milja on myös suuri eläinten ystävä. Kotona kiehnää Lisberg -kissa, ja lisääkin kissapetoja hän olisi valmis adoptoimaan. Kasvissyöjäksi Heino ryhtyi jo vuosia sitten, ja julkisuuden myötä hän on antanut nimensä käyttöön myös Luonto-Liiton Salakaadot Seis -kampanjaan.

- En halua kannattaa tehotaloutta, joten en siitä syystä syö lihaa. Sudet ja karhut kuuluvat Suomen luontoon, joten haluan puolustaa petojen oikeuksia. Salakaato ei ole ratkaisu ihmisen ja eläimen yhteiseloon, Heino muistuttaa.

"Varmaan ne Linnan Juhlien kutsutkin ovat hukkuneet postiin"

Lajilleen omistautunut, maailman paras, fiksu ja upeakroppainen nainen. Luulisi, että tällaiselle esikuvalle olisi tilausta.

Neljä vuotta sitten Heino voitti kultaa kamppailulajien omissa "olympialaisissa" World Combat Gameseissä Pekingissä.

Tänä vuonna kisat järjestettiin Pietarissa, ja Heinon matka tyssäsi reilu viikko sitten välierätappioon. Myös Vladimir Putin oli paikan päällä seuraamassa kisoja ja tv:n välityksellä suurtapahtumaa seurasi miljoonat ihmiset.

Suomessa Thaimaan kansallislajin taitajalle ei ole juurikaan arvostusta jaettu. Tukia on yritetty hakea, jotta saisi edes vähän apuja maajoukkuetoimintaan. Hiljaista on kuitenkin ollut.

- Varmaan ne Linnan Juhlien kutsutkin ovat hukkuneet postiin, logistiikka-alalla työskentelevä Heino nauraa.

Mutta kutsu Suomen Thaimaan suurlähettilään juhliin sentään tipahtaa joka vuosi. Juhliin, jotka järjestetään Thaimaan kuninkaan kunniaksi.

Tampereella Heino vastaa kuninkaallisesta menosta omalla huumorillaan. Hän ajaa autolla, jonka on nimennyt Viktoriaksi. Kaksi polkupyörää tottelevat puolestaan nimiä Carl-Philip ja Daniel. Vespa Madeline meni myyntiin jokunen aika sitten.

- Olenkohan mä vähän yksinäinen? Milja miettii.

Et ole, olet esimerkillinen ja aliarvostettu huippu-urheilija, totean.

Lisää Milja Heinosta Urheilukadulla, sunnuntaina TV2:ssa kello 19.05.

Inka Henelius

Korjaus klo 17.22: Korjattu valmentajan sukunimi Niemestä Nurmeksi.

Suosittelemme

Tuoreimmat