1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaisluistelijan comeback - olympiajäille 30 vuoden tauon jälkeen

Suomea Sarajevon vuoden 1984 talvikisoissa pikaluistelussa edustanut Jouko Vesterlund valmistautuu toisiin olympialaisiinsa Sotshissa - tällä kertaa lähettäjän roolissa.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Sotshin pikaluisteluradalla koetaan helmikuussa sinivalkoinen paluu, kun Sarajevossa 1984 Suomea pikaluistelussa edustanut Jouko Vesterlund astuu lähtöviivalle. Tällä kertaa lähettäjän roolissa.

Vesterlund sai syyskuun lopulla kunnian olla ensimmäinen Sotshin talviolympialaisiin valittu suomalaisedustaja. Nykyään Oulun kaupungin liikuntakoordinaattorina työskentelevä Vesterlund on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen lähettäjä olympialaisissa.

- Kymmenkunta vuotta on tullut lähettäjän hommia tehtyä, nyt sitten se palkittiin tällä tavalla, mies tuumaa.

Myös Vancouverissa 2010 oli toimitsijatehtävissä suomalaisväriä, kun Hannu Koivu toimi miesten ylituomarina ja oli siten ensimmäinen ISU:n nimeämä suomalainen tuomari talviolympialaisissa.

Ei mikään turistimatka

Jos olympiapaikka on urheilijalle uran huipennus, on se sitä myös toimitsijalle. Olympialaisiin ei haeta, vaan sinne kutsutaan.

Vesterlundille arvokisojen meno ja meininki on tuttua sekä urheilijan että toimitsijan näkökulmasta että hän edusti Suomea aktiiviurallaan luistelijana useissa arvokilpailuissa.

Vesterlund oli mukana Sarajevon talviolympialaisissa 1984, jossa hän oli 1000 metrillä 12:s ja 500 metrillä 17:s. Sprinttereiden MM-kisojen paras sijoitus oli 9:s vuodelta 1983. 

Vesterlundin mukaan toimitsijoiden työskentely kisojen kahden viikon aikana on kovaa työtä.

- Aamupäivällä on yleensä starttiharjoitukset seuraavan päivän kilpailijoille ja iltapäivällä on varsinainen kilpailu. Esimerkiksi olympialaisissa kahden viikon aikana meillä on kaksi lepopäivää, Vesterlund kuvailee.

- Luppoaikaa ei juuri ole.

Lähettäjällä iso vastuu

Luistelijoiden kanssa käytävillä starttiharjoituksilla on iso merkitys luistelijoiden huipputuloksen saavuttamiselle. Harjoituksissa luistelijoille tulee tutuiksi tietyn lähettäjän komennot. Lähettäjien tavoissa voi olla pieniä vivahde-eroja.

- Tutustuminen takaa urheilijalle paremmat onnistumisen mahdollisuudet, Vesterlund sanoo.

Vesterlundin mielestä toimitsijan ja urheilijan työskentelyissä on paljon yhteistä. Molemmat vaativat äärimmäistä keskittymistä hetkeen, sen hetkiseen huippusuoritukseen.

Kilpailuhetkellä ison kuvan seuraamiseen ei juuri jää paukkuja. Esimerkiksi luistelijan kansallisuudella ei ole mitään merkitystä.

- Olen usein kisan jälkeen kysynyt, että kukas voitti ja millä ajalla, kuvailee Vesterlund lähettäjän intensiivistä keskittymistä.

Vesterlund kohtaa olympiaradalla helmikuussa vanhan kilpakumppaninsa. Vesterlundia vastaan Sarajevossa 30 vuotta sitten luistellut japanilaisluistelija toimii, kuinkas muuten, hänen lähettäjäkolleganaan.