Suora

  • Ratsastuksen maailma
  • Elävä arkisto esittää
  • Viimeistä viedään

Kotimaisessa jalkapallossa kuohuu jälleen - KRP selvittää vahvoja tulosmanipulaatioepäilyjä

Keskusrikospoliisi ei tässä vaiheessa kerro tarkemmin, mitä sarjatasoa tai pelejä vahvat epäilyt koskevat.

urheilu
Vedonlyönti
Yle

Keskusrikospoliisi epäilee tulosmanipulaatioita suomalaisessa jalkapalloilussa.

- Meillä on tältä vuodelta muutamia tapauksia, joissa on vahvoja epäilyjä tulosmanipulaatiosta. Ne liittyvät suomalaiseen jalkapalloiluun, ja niissä on linkkejä ulkomaihin, kertoo keskusrikospoliisin tietopalvelupäällikkö Klaus Kaartinen Yle Urheilulle.

Hänen mukaansa tapauksista ei ole vielä aloitettu esitutkintaa.

Selvittäminen on hidasta, koska se vaatii kansainvälisten linkkien luomista.

Klaus Kaartinen

- Selvitämme nyt, ylittyykö niissä esitutkintakynnys. Selvittäminen on hidasta, koska se vaatii kansainvälisten linkkien luomista, kertoo Kaartinen.

Hänen mukaansa keskusrikospoliisi ei tässä vaiheessa kerro tarkemmin, mitä sarjatasoa tai pelejä vahvat epäilyt koskevat. Keskusrikospoliisi ei myöskään kerro epäiltyjen tarkkaa määrää.

Heinäkuussa uutisoitiin turkulaisen Interin ja färsaarelaisen Vikingurin välisen Euroopan liigan karsintaottelusta, jossa armenialaiserotuomari vihelsi kyseenalaisen rangaistuspotkun molemmille joukkueille.

Ottelu sai aikaan suuren pelivaihdon ainakin vedonlyöntipörssi Betfairissa.

Armenialaiserotuomari asetettiin tapauksen vuoksi elinikäiseen toimitsijakieltoon.

Palloliitto: Tutkinnassa on ollut otteluita kaikilta sarjatasoilta

Suomen Palloliiton kaikissa jalkapallosarjoissa on tällä kaudella ollut paljon tutkinnassa tulosmanipulaatioepäilyjä. Asiasta Yle Urheilulle kertoo Palloliiton kilpailutoiminnan päällikkö ja lakimies Petteri Lindblom.

Epäilyt koskevat jalkapalloliigan lisäksi alempia kotimaisia jalkapallosarjoja.

Epäilyksen alaisia otteluita on ollut kymmenkunta, ja epäiltyinä on ollut pelaajia ja kentän reunalla toimivia henkilöitä.

Petteri Lindblom

- Tutkinnassa on ollut otteluita kaikilta sarjatasoilta. Pelaajien pienet palkat olisi liian helppo vastaus, miksi vilppiä yritettäisiin Suomessa, koska sitä tehdään muun muassa Serie A:ssakin, jossa palkat ovat kovat. Epäilyksen alaisia otteluita on ollut kymmenkunta, ja epäiltyinä on ollut pelaajia ja kentän reunalla toimivia henkilöitä, ei kuitenkaan tuomareita.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sen sijaan vakuuttaa Yle Urheilulle, ettei liigaan ole tällä kaudella kohdistunut tulosmanipulaatioepäilyjä.

- Meillä oli iso operaatio KRP:n kanssa parisen vuotta sitten RoPS-asiassa, jolloin pöytä puhdistettiin.

Lindblomin mukaan Palloliitto on tehnyt koko ajan tutkintaa kaikilla sarjatasoilla. Se tekee jatkuvaa yhteistyötä muun muassa keskusrikospoliisin, kansainvälisten lajiliittojen ja Veikkauksen kanssa.

Palloliitto suhtautuu jokaiseen epäilyyn vakavasti, mutta yksikään epäilty tapaus ei ole tänä vuonna johtanut Palloliitossa kurinpidollisiin jatkotoimiin.

- Korostan lisäksi, että Suomessa ei ole ollut yhtään kurinpitomenettelyyn johtanutta ottelumanipulaatiojuttua RoPS-jutun jälkeen.

Palloliitto saa tulosmanipulaatiovinkkejä vedonlyönnin ammattilaisilta, Veikkaukselta, Euroopan jalkapalloliitto Uefan eri lähteistä tai Palloliiton oman tarkkailun kautta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat