Suora

  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu

Jättitappiot uhkaavat Veikkausliigassa – "Suomessa huippu-urheilu on pennien kanssa pelleilyä"

Yle Urheilu selvitti jalkapallon Veikkausliigan seurojen taloudellista tilannetta.

urheilu
Veikkausliigan logo.
Yle / Samu Lehtonen

Yle Urheilun selvityksen mukaan jalkapallon Veikkausliigan seurat elävät taloudellisesti todella haastavia ja tiukkoja aikoja, sillä lähes kaikki liigajoukkueet tekevät tappiollisen tuloksen pian päättyvältä tilikaudelta – osa jopa useiden kymppitonnien edestä.

Ehkä suurimmat tappiot tekee Kuopion Palloseura. Toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen mukaan seuran tappioiden suuruus nousee 1,6 miljoonan budjetilla peräti 500 000 euroon. Seuran kulut olivat suuremmat kuin tulot.

- Ylitimme pelaajabudjetin, kun teimme kovia satsauksia kesken kauden, sillä Suomen cupin finaalia varten otimme tietoisesti riskiä. Pelaajabudjettimme oli 450 000 euroa, mutta toteutuma oli 650 000 euroa.

Heiskasen mukaan Suomessa on vaikea tehdä nollatulosta ilman pelaajakauppoja. Ketään pelaajaa ei myydä pakolla ulkomaille, mutta mahdollisia tällaisia pelaajia ovat muun muassa Aleksi Paananen ja Jerry Voutilainen sekä gambialainen puolustaja Omar Colley, josta saksalainen Arminia Bielefeld on kiinnostunut.

- Ensi kauden budjettimme on noin miljoona euroa, josta pelaajien osuus on vähän yli 400 000 euroa.

Sarjanousija SJK tekee noin 150 000 euron tappiot

Sarjanousija Seinäjoen Jalkapallokerhon eli SJK:n talous on painumassa pahasti tappiolle. Seuran veturi Raimo Sarajärvi puhuu noin 150 000 euron tappioista.

- Talous on aina haastava, eikä koskaan ykkösestä ole noustu liigaan ilman tappioita, Sarajärvi sanoo ja viittaa muun muassa pelaajasatsauksiin.

Seinäjoella kuitenkin uskotaan liigalisenssiin, kun liigalisenssitoimikunta päättää asiasta joulukuun puolivälissä.

- Se ei ole rahasta kiinni. Kun on hyvät pelaajat ja urheilullista menestystäkin, talous hoituu.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ei lähde ennakoimaan, menettääkö joku seuroista liigalisenssin. Hän vetoaa liigalisenssitoimikunnan puolueettomaan päätäntävaltaan.

Vain kolme seuraa saanee positiivisen tuloksen

Ainoastaan FC Lahti ja IFK Mariehamn arvioivat pääsevänsä varmuudella positiiviseen tulokseen. Positiivista tulosta odottaa myös talousvaikeuksissa oleva FC Honka.

- Tilanteemme on hyvä, sillä tilikaudelta on tulossa lievästi ylijäämäinen tulos. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa hyvät yleisömäärät ja lipputulot. Toivottavasti tämä trendi jatkuu myös ensi kaudella, mutta se vaatii meiltä paljon töitä, toteaa FC Lahden toimitusjohtaja Jussi Lumio.

Ahvenanmaalaisten toimitusjohtaja Peter Mattsson kertoo, että seura oli lähes 24 000 euroa plussalla syyskuun lopussa.

FC Hongan myyntijohdosta ja konsultoinnista vastaava Pekka Pakarinen odottaa, että seuran huonosta taloudellisesta tilanteesta huolimatta espoolaisseuran päättyneen kauden taloudellinen tulos on positiivinen.

Seuralla oli lokakuussa verovelkaa 170 000 euroa sekä vähän myös muita velkoja.

- Meillä on olemassa maksusuunnitelma, mutta se on verottajan ja meidän välinen asia. Velka johtuu siitä, että meillä ei ole ollut rahaa riittävästi tässä taloudellisessa tilanteessa

”En kerro, teemmekö positiivista tulosta”

Liigaseuroista vain VPS:n toimitusjohtaja Eero Karhumäki oli haluton kommentoimaan seuran taloudellista tilannetta.

-En kerro, teemmekö positiivista tulosta. Kerron vain yhtiökokoukselle VPS:n tilanteen, Karhumäki sivalsi.

Sen verran hän kuitenkin suostui sanomaan, että seuran on joka päivä tehtävä töitä taloutensa eteen.

Kysymykseen, pelaako VPS ensi kaudella liigassa, hän vastasi näin:

- Kai pronssia liigassa saanut pelaa. Tässä maailmassa ei kuitenkaan kukaan voi sanoa, mitä puolen vuoden päästä tapahtuu.

Karhumäen VPS:llä on murheita Vaasan huonojen kenttäolosuhteiden vuoksi. Hietalahden nykyinen stadion ei täytä Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n vaatimuksia, ja pronssin ansiosta Vaasassa pitäisi pelata europelejä ensi vuonna. Esimerkiksi istumapaikkoja on liian vähän, mutta Vaasan kaupunki on päättänyt lykätä stadionin remonttia ainakin vuoteen 2015.

”Meillä oli liian kallis joukkue”

Veikkausliigasta pudonnut JJK Jyväskylä on viime vuosina kahlannut taloudellisessa ahdingossa.

Esimerkiksi heinäkuussa se tarvitsi 300 000 euroa ylimääräistä rahaa pystyäkseen pelaamaan kauden loppuun. JJK alkoikin myydä autotarroja, ja jo keväällä pelaajat ja valmennusjohto suostuivat viiden prosentin palkanalennuksiin.

Seuran uuden toimitusjohtajan Petro Punnan mukaan 1,2 – 1,3 miljoonan euron liikevaihdolla on tulossa noin 100 000 euron tappiot.

- Tämä johtuu ennen kaikkea liian kalliista joukkueesta, sillä pelaajien ja valmentajien budjetti oli peräti 800 000 euroa. Toki myyntikin on sakannut jonkin verran.

Punnan mukaan jyväskyläläisten talous kuitenkin lähtee kohentumaan uusien toimihenkilöiden myötä.

- Meillä on käytettävissä aiempaa enemmän myyntivoimaa, ja joukkueen budjetti tulee olemaan ykkösessä liigakautta puolet pienempi. Myös koko seuran budjetti pienenee noin miljoonaan euroon.

JJK:n tavoitteena on nousta liigaan takaisin viimeistään kolmen vuoden päästä.

- Emme paina jarrua ensi vuonnakaan, sillä organisaation ja talouden puolesta se on mahdollista jo ensi kauden jälkeen.

RoPS tekee taas tappiota – kolmannen kerran peräkkäin

Rovaniemen Palloseura on tekemässä tappiollisen tuloksen kolmantena vuonna peräkkäin. Toimitusjohtaja Antti Hietakangas arvioi seuran tappioiden kipuavan 50 000 – 70 000 euron välille.

- Tuloksessamme on mukana junioripuoli, johon olemme tietoisesti investoineet paljon. Toivomme junioripuolen henkilöpalkkausten näkyvän tulevaisuudessa hyvinä pelaajina. Muuten taloutemme on hyvässä kunnossa, vaikka globaalin taloudellisen tilanteen vuoksi tulevaisuus on haastava.

Hietakankaan mukaan seura tavoittelee ensi kaudella nollatulosta.

- Uskon, että kuoppa on nyt ohitettu, eikä liigalisenssin saamisessa pitäisi olla ongelmia.

Virolaiset aiheuttavat HJK:lle tappiot

Jalkapallomestaruuden viidennen kerran peräkkäin vienyt HJK ei välty tappioilta. Seuran toimitusjohtajan Kari Haapiaisen mukaan HJK tekee lievästi tappiollisen tilikauden tuloksen. Tappion tarkkaa määrää hän ei lähde sanomaan.

Tappio johtuu ainoastaan siitä, että putosimme mestareiden liigan ensimmäisellä kierroksella JK Nõmme Kaljua vastaan, Haapiainen korostaa monta kertaa.

Kari Haapiainen, HJK

- Tappio johtuu ainoastaan siitä, että putosimme mestareiden liigan ensimmäisellä kierroksella JK Nõmme Kaljua vastaan, Haapiainen korostaa monta kertaa.

- Katsotaan, miten sen kanssa pärjätään. Ongelmia ei kuitenkaan pitäisi olla, Haapiainen jatkaa.

Hänen mukaansa muuten kausi oli myönteinen HJK:lle, sillä katsojamäärät, yhteistyökumppanuudet sekä pääsy- ja kausilipputulot nousivat merkittävästi.

HJK:n yleisökeskiarvo oli 5 098, kun se viime vuonna oli 3 757.

- Tänä vuonna budjettimme oli kolmen miljoonan euron paikkeilla, ja siitä joukkueen osuus oli runsas miljoona euroa. Ensi kaudelle budjettimme putoaa pikkaisen alle kolmen miljoonan euron, eikä joukkueen budjetti kasva.

”Olemme vielä hengissä”

Vaikeuksia on myös pietarsaarelaisella FF Jarolla.

Seuran toimitusjohtaja Niklas Storbacka kuvailee tilannetta näin:

- Olemme vielä hengissä, mutta tilanne on edelleen tiukka. Uskon kuitenkin siihen, että menemme koko ajan parempaan suuntaan, ja nollatulokseen on vielä mahdollisuuksia.

MYPA luopuu sarjasta tulevaisuudessa, jos talous ei kestä

Myllykosken Pallonkin tilanne on haastava. Seuran puheenjohtaja Seppo Mäkinen ennustaa negatiivista tulosta, mutta ei vielä uskalla puhua sen suuruudesta.

- En ole vielä puhunut asiasta hallituksen ja seuran jäsenten kanssa, mutta tämän hetken taloudellisen tilanteen vuoksi ihmiset, yhteisöt ja yhteistyökumppanit ovat pinteessä enemmän tai vähemmän.

Mäkisen mukaan jatkossa seura menee eteenpäin talouden ehdoilla.

- Tällä hetkellä emme ole luopumassa sarjasta, mutta se on mahdollista tulevaisuudessa, jos talous ei ole kunnossa. En voi asettaa itseäni ja muita seuran toiminnasta vastuussa olevia siihen tilanteeseen, että talouden kautta lähdemme viemään itseämme ja seuraa lopullisiin ongelmiin. Meidän pitää huolehtia junioritoiminnastamme.

Yleinen taloustilanne seurojen tuskana

FC TPS:n toimitusjohtaja Juha Reini puhuu useiden kymppitonnien tappioista.

- Kyse on merkittävästä summasta, Reini toteaa, mutta ei halua arvioida lopullista tappiosummaa tämän tarkemmin.

Hänen mielestään tappio johtuu muun muassa talouden yleisestä huonosta tilanteesta.

- Tällöin seurat ovat usein ensimmäisiä leikattavia kohteita. Suomessa huippu-urheilu onkin pennien kanssa pelleilyä suoraan sanottuna.

FC Interin hallintopäällikkö Lauri Kemppainen ei vielä osaa arvioida, tekeekö seura positiivisen vai negatiivisen tuloksen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat