Hyppää sisältöön

Pitkämäellä kovat tavoitteet kesälle: ”90 metrin kaarta haetaan”

Tero Pitkämäki kertoi tulevan kauden päätavoitteidensa siintävän EM-kisoissa, Timanttiliigassa ja 90-metrin kaaressa.

Kuva: EPA / Kerim Okten

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki kertoi keskiviikkona talviharjoituskautensa alkaneen hyvissä merkeissä. Viime kesänä MM-hopealle heittänyt suomalainen on ehtinyt harjoitella puolitoista kuukautta syksyn tauon jälkeen.

- Harjoittelu on maistunut oikein hyvälle ja olen hinkannut peruskuntoa. Tämä on tärkeä jakso, sillä tämä määrittelee hyvin pitkälti sen, miten talvi tulee sujumaan. Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin ja olen pysynyt terveenä, Pitkämäki kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Pitkämäki painotti juuri talvikaudella terveenä pysymisen merkitystä. Hänen mukaansa mahdollisia ongelmia on syytä ennakoida esimerkiksi lääkärintarkastuksin huomioon ottamalla.

- Yksi viime kauden menestyksen kulmakivistä oli juuri se, että pysyin talvella ja kesään asti terveenä. Pystyin hiomaan heittotekniikan ja kovan kunnon. Vaikka kesällä olikin ongelmia, pystyin palaamaan niiden jälkeen samalle tasolle.

Tulevalla kaudella ainoat Pitkämäkeä koskevat yleisurheilun arvokisat ovat elokuussa Sveitsin Zürichissä käytävät EM-kilpailut. Viime kaudella 89,03 metriä kiskaisseen heittäjän tulostavoite on selkeä.

Välillä tulee mieleen, että homma menee liian yksityiskohtaiseksi. Heittämistä pitää ajatella maalaisjärjellä ja jättää videokamerat välillä kotiin.

Tero Pitkämäki

- 90 metrin kaarta lähden hakemaan. Pääsin aika lähelle sitä viime kaudella, vaikka ongelmia olikin. Euroopan mestaruudesta taistellaan tietenkin. Timanttiliigan kokonaiskilpailun voittaminen on myös yksi kauden päätavoitteista.

Pitkämäen ennätys 91,53 on vuodelta 2005. Heittäjä kertoi keskiviikkona myös uudistaneensa harjoitteluaan hieman.

- Liikkuvuusharjoittelu on lisääntynyt. Ikää tulee lisää, joten sitä asiaa pitää parantaa. Harjoittelun rytmitykseen satsataan niin ikään.

Nykyiselle huippu-urheilulle ominaisesti Pitkämäellä ja hänen valmennustiimillään on käytössään nykyteknologian kehityksen mukanaan tuomat apuvälineet.

- Meillä on tietenkin käytössä normaalit videokuvaukset ja niistä saa nopean palautteen. Hyvillä kameroilla pystyy hidastamaan kaikki pienetkin yksityiskohdat.

- Mittauksia tehdään esimerkiksi keihään lähtönopeudesta, keihään lähtökulmasta ja tukijalan voimasta. Dataa on tarjolla hirvittävästi ja se pitää vain osata hyödyntää.

Vaikka pienistä detaljeista saattaakin olla hyötyä esimerkiksi tekniikkaa hiottaessa, myöntää Pitkämäki kaipaavansa joskus ihan perinteistä harjoittelua.

- Välillä tulee kieltämättä mieleen, että homma menee hieman liian yksityiskohtaiseksi. Heittämistä pitää ajatella maalaisjärjellä ja jättää videokamerat välillä kotiin. Valmentaja voi seurata heittoja ihan silmällä.