Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Jääkiekkokierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sotshin psykologiprojekti alkoi liian myöhään

Hanna-Maari Latvalan mielestä urheilupsykologilla on liian vähän aikaa tutustua urheilijoihin ja heidän lajeihinsa. Parempi tähtäin olisivat olleet Rio de Janeiron olympialaiset vuonna 2016.

urheilu
Hanna-Maari Latvala
Hanna-Maari Latvala tuntee läpikotaisin sekä huippu-urheilun että psyykkisen valmennuksen maailmat.Tomi Hänninen

Olympiakomitean päätös palkata Sotshin olympialaisiin urheilupsykologi saa pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan epäileväiseksi. Molemmat osa-alueet hyvin tuntevan Latvalan mielestä nimitys tuli liian lyhyellä varoitusajalla. Aikaa tutustumiselle ja luottamussuhteen rakentamiselle ei ole käytännössä yhtään.

- Minimiaika yhteistyön rakentamiselle on vuosi. Joten ei ehkä kannata lähteä kokeilemaan mitään uutta. En lähtisi esimerkiksi kehittämään kisavalmistautumisrutiinia uudelleen, jos sitä ei ole testattu harjoituksissa tai pienemmissä kisoissa, Jyväskylän yliopistosta psyykkiseksi valmentajaksi keväällä valmistunut Latvala kommentoi.

Sotshiin palkattu Hannaleena Ronkainen toimii tällä hetkellä kumparelaskija Arttu Kiramon henkilökohtaisena urheilupsykologina ja on muutenkin tehnyt yhteistyötä freestylemaajoukkueen kanssa. Latvala uskoo, että tälle ryhmälle Ronkaisen läsnäolosta on eniten hyötyä.

- Jos on aikaisempia tuttuja, joiden kanssa on tehnyt töitä, niin kannattaa ehkä panostaa niihin ja sen lisäksi olla yleisenä apuna. Ei lähteä tyrkyttämään apuaan eikä mitään uutta urheilijoiden ja valmentajien kanssa, Latvala sanoo.

Yleisesti Latvala pitää olympiakomitean päätöstä erinomaisena. Hänen mielestään Ronkaisen nimitys on hyvä päänavaus kulttuurimuutokselle, että urheilupsykologeja otetaan mukaan arvokisoihin. Luontevampi kohde olisi vain ollut Rion olympiaprojekti.

- Jos psykologia ei käytetä Sotshissa niin paljon kuin toivotaan, niin toivon, ettei sitä asiaa silti heti teilata. Tämä ei välttämättä näytä heti tuloksia, mutta varmasti pitkällä tähtäimellä.

Latvalaa huolestuttaa myös se, että yhdellä urheilupsykologilla on huolehdittavanaan valtava määrä urheilijoita. Suomen olympiajoukkueen koko Sotshissa on arvioiden mukaan noin sata urheilijaa. Latvalan mukaan yksi urheilupsykologi pystyy palvelemaan hyvin korkeintaan kymmentä urheilijaa.

- Oman kokemuksen perusteella se vaatii niin paljon panostusta ja kokonaisvaltaista tuntemusta. Pitää tietää lajista ja urheilijan maailmasta tosi paljon, että pystyy oikeasti olemaan apuna. Jos määrä menee yli kymmenen urheilijan, niin alkaa olla aika monta asiaa käsissä. Tätä ei voi puolivaloilla tehdä.

Latvala toivoo, että lisääntynyt tietämys muuttaa myös urheilijoiden käsitystä siitä, että psykologin puoleen voisi kääntyä vasta, kun on joku ongelma. Hän muistuttaa, että psykologi on asiantuntija, jota voi käyttää apuna valmistautumisessa.

- Jos on urheilija, joka ei aikaisemmin ole tehnyt yhteistyötä, psykologi on enemmän sellainen keskusteluapu reissussa mukana. Kuunteleva osapuoli, kenelle urheilija voi purkaa tunnetta ja suoritukseen liittyviä paineita, kahta urheilupsykologia käyttävä Latvala muistuttaa.

Suosittelemme

Tuoreimmat