Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Nyt mitataan VALOn vaikutus

VALOa on tähän saakka johtanut hallitus, jota väistynyt ja täysin palvellut puheenjohtaja Timo Laitinen kutsui oikeutetuksi toimitusministeriöksi, kirjoittaa Yle Urheilun Jouko Vuolle.

urheilu
Uuden urheilujärjestö Valon logo
Valo ry

Liikuntajärjestö VALOn tämänpäiväinen syyskokous Vantaalla on monella tapaa uuden alku. Oikeastaan voi sanoa VALOn toiminnan alkaneen vasta nyt kun järjestön ensimmäinen jäsenistön valitsema hallitus aloitti toimintansa Risto Niemisen johtamana. Vasta tästä päivästä alkaen on perusteltua arvioida VALOa toimijana ja mitata sen painoarvoa liikuntajärjestönä.

Kesällä 2012 perustettua VALOa on tähän saakka johtanut hallitus, jota väistynyt ja täysin palvellut puheenjohtaja Timo Laitinen kutsui oikeutetuksi toimitusministeriöksi. Sitä johtivat puolen vuoden jaksoissa vuoronperään Nuoren Suomen entinen puheenjohtaja Petteri Kilpinen, Kunto ry:n puheenjohtaja Juha Rehula ja SLU:n puheenjohtaja Laitinen. Kompromissi sekin.

VALOn hallitukseen valittiin Risto Niemisen lisäksi varapuheenjohtajiksi Tuija Brax ja Petteri Kilpinen sekä jäseniksi äänestyksessä annettujen äänten järjestyksessä Ahti Arokallio, Jari Parkkonen, Anne-Mari Jussila, Aki Riihilahti, Sari Rautio ja Tobias Karlsson. Varajäseniksi äänestettiin Laura Lares ja Jani Rusi.

Syyskokous käytti sille kuuluvaa valtaa, sillä Urheilumuseon johtajan Pekka Honkasen johtaman ehdollepanotoimikunnan ehdotus ei sellaisenaan mennyt läpi: Jukka-Pekka Vuori ja Laura Lares eivät tulleet valituksi varsinaisiksi jäseniksi. Toimikunta oli myös ehdottanut, ettei urheilujärjestöjen johtotehtävissä työskenteleviä valittaisi. Toisin kävi – valituksi tullut Tobias Karlsson on Suomen nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja.

Kaksikymmentä vuotta ja kaksi viikkoa sitten SLU:sta tuli monien kompromissien kautta suomalaisen liikunnan kattojärjestö. Timo Laitinen ehti uudistaa SLU:ta ja urheiluliikettä kymmenen vuoden ajan omalla rauhallisella ja jäsenten ääntä kunnioittavalla tavalla. Viime keskiviikkona, 27. marraskuuta SLU:n toiminta loppui ja sen varat siirrettiin VALO:n käyttöön. Yksi aikakausi päättyi – uusi on edessä, mutta millainen?

Varsin kovin äänenpainoin on vaadittu toimintatapojen muutosta ja sen myötä rakenteiden reivaamista, parempaa kentän äänen kuulemista, resurssien käyttämistä tehokkaammin varsinaiseen toimintaan – ei byrokratiaan. Moni haluaisi suoraan yhdistää suomalaisen urheilun organisaatiot yhdeksi toimijaksi ja jossain mielessä niin tapahtuukin kaiken aikaa. Jo nyt sekä olympiakomitean että VALOn hallituksia johtaa Risto Nieminen, järjestöjen toimitilat ovat yhteiset ja toiminnan tehokkuutta haetaan päällekkäisyyksiä purkamalla.

VALOn lähitulevaisuuden kannalta olisi olennaista, että vielä sen ulkopuolella olevat suuret lajiliitot tulisivat pian mukaan kantamaan vastuunsa. VALOn tulisi olla yhtä aikaa ulospäin vahva urheiluliikkeen edunvalvoja ja samalla tehokas jäsentensä palveluorganisaatio. Palloilulajien ja Svolin jääminen VALOn ulkopuolelle olisi hyvin huono signaali myös veikkausvoittovaroja hallinnoivan opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan: eripuraiselle organisaatiolle on paljon helpompi sanoa ”ei” kuin yhteisen agendan esittävälle.

Viisautta olisi saada myös sekä TUL:n että SFI:n osaaminen tukemaan SLU:n muutama vuosi sitten lanseeraamaa ja VALOlle perintönä siirtynyttä visiota tehdä Suomesta maailman liikkuvin urheilukansa 2020 mennessä. Vain vahva ja yhtenäinen liikuntaväki voi haastaa muut yhteiskunnan toimijat mukaan niihin miljarditalkoisiin. Vision toteutuminen ei olisi vanhenevan, hyvin syöneen ja passivoituneen, tai ainakin nykymenoon turhan tyytyväisen yhteiskunnan kannalta pikku juttu!

Juoko Vuolle
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat