Hyppää sisältöön

Kari-Pekka Kyrön paljastus – aikoo palata hiihtovalmentajaksi

Kari-Pekka Kyrö aikoo hakea pysyvän toimintakieltonsa purkamista talviolympialaisten jälkeen.

Kari-Pekka Kyrö. Kuva: Yle

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 1998-2001 toiminut Kari-Pekka Kyrö hakee elinikäisen toimintakieltonsa purkamista. Kyrö kertoi päätöksestään sunnuntaina Yle Urheilulle.

Kyrö sai pysyvän toimintakiellon vuonna 2001 Lahden dopingskandaalin jälkeen. Lahden vuoden 2001 MM-kisoissa kuusi Suomen maastohiihtojoukkueen hiihtäjää jäi kiinni hemohesin käytöstä. Kyrö toimi tuolloin maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajana. Pysyvä kielto tarkoittaa käytännössä elinikäistä eristämistä hiihtovalmennuksesta ilman määräaikaa.

Aiemmin Kyrö on kertonut harkitsevansa, että hän hakisi toimintakiellon purkamista. Nyt hän aikoo sen tehdä.

Kanssaihmiset ja urheiluihmiset ovat kovasti minua kannustaneet hakemaan kiellon purkua, ja kyllä minä tulen sitä hakemaan.

Kari-Pekka Kyrö

- Kanssaihmiset ja urheiluihmiset ovat kovasti minua kannustaneet hakemaan kiellon purkua, ja kyllä minä tulen sitä hakemaan, Kyrö kertoo Yle Urheilulle.

Kieltonsa purkamista hän perustelee sillä, ettei tietenkään halua olla loppuelämäänsä minkään rajoituksen tai kiellon alainen.

- Monet ihmiset ovat kokeneet ja sanoneet mielipiteenään, että se on väärin, laitonta tai kohtuutonta.  Siihen minun on vaikea ottaa kantaa, koska se on kuitenkin virallinen rangaistus, joka on voimassa. Jos olen ymmärtänyt oikein, tässä ei ole mitään sellaista vallitsevaa käytäntöä, mutta hakemalla purkua siihen voi mahdollisesti vaikuttaa.

"Olenko ollut vähän neuvoton?"

Kyrö kertoo valmistelevansa toimintakieltonsa purkamista, mutta hän ei aio jättää hakemustaan käsiteltäväksi vielä ennen Sotshin ensi vuoden talviolympialaisia.

- Jätän sen Sotshin jälkeen, kun talviurheilu- ja urheiluihmisillä on vähän väljempi aikataulu ja mahdollisesti aikaa käsitellä tällaista. Se on ehkä toissijainen, mutta aikataulullisesti ei niin kiireellinen kysymys.

Miksi haet toimintakieltosi purkamista vasta nyt?

- Tässä on mennyt 10-15 vuotta ja olen sitä miettinyt aikaisemminkin. Mutta ehkä eniten vaikuttaa se, että urheilu on edelleenkin yhteiskunnan ulkopuolinen villi länsi, jossa säännöstöt ovat osittain kivikautisia eikä ole mitään vallitsevaa käytäntöä ainakaan tämäntyyppisen asian käsittelyyn.

- Olenko ollut vähän neuvoton tai sitä on ollut vaikea lähestyä?