1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Varis raivostutti sadat suomalaiset – "Ihmiset epäilivät mielenvikaisuuttamme"

Suomen olympiakomitea sai Torinon vuoden 2006 talviolympiavalinnoista peräti lähes 700 sähköpostia vajaassa kahdessa vuorokaudessa.

Kuva: Lehtikuva

Yle Urheilu uutisoi aiemmin tänään, että Suomen olympiakomitean tekemät urheilijavalinnat kesä- ja talviolympialaisiin ovat aiheuttaneet valitsijoille ainakin neljä tappouhkausta 1960-luvulta lähtien.

Olympiakomitean valmennusjohtajan tehtävistä heinäkuussa luopunut Kari Niemi-Nikkola on saanut myös kriittisiä sähköposteja Suomen olympiavalintojen jälkeen.

- Torinon kisavalintoja koskien saimme alle kahdessa vuorokaudessa lähes 700 sähköpostia. Ne koskivat silloin pääasiassa maastohiihtojoukkueeseen liittyviä valintoja.

Kantoja oli puolesta ja vastaan.

- Erityisen paljon palautetta tuli Kaisa Variksen valitsematta jättämisestä.

Varis oli jäänyt kolme vuotta aiemmin kiinni EPO:n käytöstä Val di Fiemmen MM-kisoissa. Ennen Torinon olympialaisia hän oli kuitenkin jo vapautunut kahden vuoden kilpailukiellostaan.

- Ihmiset ovat epäilleet meidän valitsijoiden mielenvikaisuutta. Pohjimmiltaan kyse on lähinnä ollut siitä, että he ovat halunneet tulla kuulluiksi, ja koska "oma" urheilija ei ole tullut valituksi, jatkaa Niemi-Nikkola.

"Voitimme olympiakultaa väärällä joukkueella"

Suomen olympiakomitean valmennuspäällikkönä vuosina 1992-2002 toiminut Heikki Kantolakin joutui lukemaan useita kärjekkäitä valituksia urheilijavalinnoista.

- Tappouhkauksen lisäksi sain monia haukkumakirjeitä, kun en mukamas ymmärtänyt urheilijoita ja tein muiden kanssa olympiakomiteassa vääriä valintoja.

Kantolan mukaan kovaa kieltä käytti erityisesti Purjehtijaliitto, kun Sydneyn vuoden 2000 olympialaisiin valittiin heidän mielestään väärät edustajat eli Petri Leskinen ja Kristian Heinilä purjehduksen 470-luokkaan.

- Kumpikaan ehdolla ollut venekunta ei täyttänyt sovittuja kriteerejä, mutta Leskinen ja Heinilä päätettiin valita edellisten vuosien kansainvälisten näyttöjen perusteella.

Innsbruckin talvikisoissa 1976 hiihtojoukkueeseen puolestaan valittiin TUL:n hiihtäjä Eero Ruonala vastoin valmennusjohdon esitystä. Valinnan teki Suomen olympiakomitean johto.

- Kisoissa Ruonalalle ei löytynyt hiihtomatkaa, koska pyrimme hiihdättämään parhaita hiihtäjiä. Miesten viestijoukkue voitti kultaa, mutta kisojen jälkeen TUL:n mielestä meillä oli väärät hiihtäjät eli väärä joukkue voitti.

Olympiakomitea päätti tämän jälkeen, että vastaisuudessa myös kisapaikalla tehtävät valinnat tulee hyväksyttää Suomen olympiakomitealla ja että kaikille kisoihin valituille tulee antaa mahdollisuus kilpailla kisoissa.

"Aina kun olympiavalinnat julkistettiin, puhelimet alkoivat soida kovaa"

Suomen olympiakomitean päävalmentajana vuosina 1969-1992 toiminut Kalevi Tuominenkin sai lukemattomia kriittisiä palautteita suomalaisilta olympiakomitean tekemien valintojen jälkeen. Niissä vaadittiin uusien urheilijoiden valitsemista ja jo valittujen pudottamista joukkueesta.

- Aina kun olympiavalinnat julkistettiin, puhelimet alkoivat soida kovaa. SVUL:n ja TUL:n vielä toimiessa valintoihimme kohdistettiin poliittista epäluuloa.

Suomen olympiakomitean viestintäpäällikön Mika Norosen mukaan Suomen Sotshi-valinnat eivät ole ainakaan vielä poikineet valituksia.