Suora

  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu

Kommentti: Tämän takia Lasse Kukkonen on aina Leijonissa

Lasse Kukkosen puolustusosaaminen ja rauhallisuus ovat omaa luokkaansa SM-liigassa. Tästä saatiin taas hyvä näyte Jokerit-ottelussa.

urheilu
Lasse Kukkonen.
Lasse Kukkonen.Lehtikuva

Lasse Kukkonen on ollut joka ikisessä arvoturnauksessa Suomen jääkiekkomaajoukkueessa Erkka Westerlundin ja Jukka Jalosen päävalmentajakausilla. Suuri yleisö yleensä kyselee, miksi näin. Maanantai-illan Jokerit-ottelu liigassa oli tähän oiva vastaus.

Kärpät joutui pelaamaan viimeiset viitisen minuuttia alivoimalla Atte Ohtamaan saatua kyseenalaisen pelirangaistuksen. Oululaisvieraiden johto oli vain 2-1, joten voitto oli suuressa vaarassa. Kukkonen urakoi loppuminuuttien aikana valtavasti ja oli maalivahti Jussi Rynnäksen kanssa suurin syy siihen, että Jokerit ei päässyt edes tasoihin.

Kolmisen minuuttia ennen loppua Kukkonen heittäytyi kiekon eteen, kun Teuvo Teräväisellä oli käytännössä tyhjä maali Ladislav Nagyn irtokiekossa. Viimeisen 30 sekunnin aikana Kukkonen otti kiekon kaksi kertaa rauhallisesti ja purki sen varmasti pois omalta alueeltaan. Kaikki tämä vailla minkäänlaista hötkyilyä. Kukkosen rauhallisuus tarttui myös muuhun joukkueeseen.

Tällä kaudella Kukkonen on hämmästyttänyt liigassa kovilla tehopisteillään (10+9=19), mutta kuvaillut tapahtumat ovat Kukkosen leipätyötä. Juuri tuossa hommassa - oman maalin suojelussa - Kukkonen on liigan paras pelaaja ja kansainväliselläkin tasolla kova tekijä.

Lauri Marjamäen merkitystä Kärppien suunnanmuutoksessa on hehkutettu, mutta tässä katsannossa Kukkosen panos on jäänyt pienelle huomiolle. Jos on liigan paras puolustava puolustaja ja sen lisäksi johtaa puolustajien pistepörssiä (!), ei liigan parasta puolustajaa miettiessä tarvitse pohtia pitkään.

Kukkosen suurin anti on kuitenkin silti henkisellä puolella. Kun hänen meriittilistallaan tullaan takaisin kurittomuudesta kärsineeseen kasvattajaseuraan, sitä on pakko kunnioittaa. Varsinkin kun Kukkonen on pesunkestävä ammattilainen, joka vaatii jokapäiväisessä työnteossa ensin itseltään - sitten vasta muilta. Liiderinä Kukkonen on vertaansa vailla.

Kukkonen on löytänyt Marjamäen valmennuksessa kiekolliseen peliinsä uusia elementtejä, mutta Jokerit-ottelun lopussa nähdyt suoritukset ja jokapäiväinen johtajuus - ne ovat ominaisuudet, jotka vievät Kukkosen helmikuussa uransa kolmansiin olympiakisoihin Sotshiin. Ja hyvin lähellä ollaan tilannetta, jossa ne auttavat myös päättämään Kärppien kuivan kauden keväällä kultaisin sävelin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat