Hyppää sisältöön

F1-lääkäri yllätti: Tämä on nykykuljettajien suurin ongelma

Aki Hintsan mielestä elämisen hallinta luo F1-kuljettajille ison haasteen. Hän kävi sunnuntai-iltana Arto Nybergin tentattavana TV1:n suorassa lähetyksessä.

Kimi Räikkönen ja Fernando Alonso. Kuva: Diego Azubel / EPA

F1-sarjassa pitkään töitä tehnyt huippu-urheilulääkäri Aki Hintsa arvioi, että yksi nykykuljettajien suurimmista haasteista on elämisen hallinta. Hän kävi sunnuntai-iltana Arto Nybergin tentattavana TV1:n suorassa lähetyksessä.

Hintsa on vuosien mittaan kerännyt systemaattisesti kuljettajien omia mielipiteitä siitä, mistä suorituskyky tulee. Vastausten perusteella suorituskyvystä keskiarvoisesti 80 prosenttia on henkistä ja 20 prosenttia fyysistä. Kun mietitään merkittävintä ominaisuutta, jota kuljettaja voi kehittää, vastaus on yllättävä.

Periaatteessa kaikki tai paljon on mahdollista niille kavereille, joille maksetaan kymmenen miljoonaa vuodessa plus siitä, että ne ajavat autoa. Joskus tavallaan tämä realismi elämästä häviää ja katoaa.

Aki Hintsa

- Suurin ongelma on elämisen hallinta, koska se maailma on aika outo. Kuljettaja saattaa matkustaa tai olla poissa kotoa 270 päivää vuodessa, Hintsa totesi.

Hän mainitsi esimerkkeinä kroonisen jet lagin ja ympärillä olevat ihmiset, kuten ystävät. Mistä kuljettaja saa elämän energiaa siihen, että pystyy tosipaikassa ja kisatapahtumassa puristamaan kaiken mahdollisen ulos?

- Se tulee nimen omaan siitä oman elämisen ja energian hallinnasta, vähemmän sieltä mistä voisi kuvitella eli fyysisestä suorituskyvystä, korosti Hintsa.

Hänen mielestään elämänhallinnassa on paljon muustakin kysymys kuin esimerkiksi juopottelusta.

- Periaatteessa kaikki tai paljon on mahdollista niille kavereille, joille maksetaan kymmenen miljoonaa vuodessa plus siitä, että ne ajavat autoa. Joskus tavallaan tämä realismi elämästä häviää ja katoaa.

- Nämä kaikki kuiskuttelijat ja muut disturbing factors eli tällaiset hajottavat tekijät yritetään eliminoida. Tämä koko konsepti perustuu siihen, että yritetään yksinkertaistaa sitä elämistä ja ehkä sen takia tämä menestyskonsepti onkin lähtenyt Afrikasta, jossa ei ole turhan paljon niitä faktoreita, jotka sitten häiritsivät elämää.

.
.