Urheilijan täysihoito Ranskassa: 1100 euroa vuodessa

Ranskassa osataan pitää huolta huippu-urheilijoista hieman eri tavalla kuin Suomessa. Täällä riidellään kenelle rahaa jaetaan ja käytetään rahat tutkimustyöhön, miten urheilijoita saataisiin huipulle, kun Ranskassa urheilijat saavat kaiken tarvitsemansa tuen jo juniorisarjoista asti.

urheilu
Ranskan kansallinen urheiluinstituutti
Annimari Korte

INSEP (Institute National du Sport, de l'Expertise et de la Performance) eli Ranskan kansallinen urheiluinstituutti kerää Ranskan huippu-urheilijat samaan paikkaan harjoittelemaan ja asumaan. Kolmasosa Ranskan olympiaurheilijoista asuu INSEP:issä ja he saavuttivat Pekingissä 21 Ranskan 41 olympiamitalista.

Terveys- ja urheiluministeriön alainen keskus takaa huippu-urheilijoille parhaat mahdolliset olosuhteet niin urheiluun kuin opiskelemiseenkin. INSEP:iä kutsutaan tuplaprojektiksi, koska keskuksessa on mahdollista opiskella yliopistotutkinto, joskaan kaikki eivät sitä tee. Julkisten koulujen professorit tulevat pitämään urheilijoille tunteja joustavasti.

Urheilijoilla on Pariisissa 34 hehtaarin kokoisessa keskuksessa ulko- ja sisäharjoittelutilat, kaikki metodit palautumiseen sekä ilmaiset fysioterapeutit, hierojat ja lääkärit - kaikki aina saatavilla. Kestävyyslajien urheilijoilla on jopa alppimajalaitteet omissa huoneissaan.

INSEP:issä on 23 olympialajin urheilijoita yleisurheilusta judoon. Muun muassa koripallon EM-kisojen parhaana pelaajana palkittu Tony Parker pelasi INSEP:issä ennen ammattilaiseksi siirtymistä.

Jokainen urheiluliitto hoitaa urheilijoidensa valinnan eri tavoin. Vuosi INSEP:issä maksaa noin 10 000 euroa per urheilija, josta suurimman osan maksavat lajiliitot. Yleisurheilun kohdalla urheilijat jaetaan kolmeen eri kategoriaan:

- Nuoret urheilijat (alle 23v) jotka maksavat 1100 euroa per vuosi

  • Suuren olympiapotentiaalin urheilijat iästä riippumatta maksavat saman 1100 per vuosi
  • Olympiapotentiaaliurheilijat maksavat enemmän, mutta suurimman osan maksavat sponsorit.

Tuet jaetaan tulosten ja urheilijan sosiaalisen tilanteen mukaan. Päästäkseen harjoittelemaan harjoituskeskukseen urheilijat lähettävät liitolle hakemuksen ja liitto päättää, ketkä hyväksytään. Pääsääntöisesti yleisurheilussa kaikki nuorten- ja aikuisten arvokisaedustajat hyväksytään.

1 100 euron hinta kattaa asumisen, harjoittelemisen, valmentajat, täysihoidon ruokailujen suhteen, palautumistilojen käytön, fysioterapeutit, hierojat, ja lääkärit.

Jos huippu-urheilija päättää olla harjoittelematta INSEP:issä, urheiluliitot antavat maailmantilastosijoitusten perusteella stipendit etelänleireihin ja huoltokuluihin.

Vasta 21-vuotias 800 metrin juoksija Pierre-Ambroise Bosse, tämän kesän Euroopan 22-vuotiaiden mestari, Helsingin EM-mitalisti ja Moskovan MM-finalisti, on tyytyväinen päätökseensä siirtyä INSEP:iin kolme vuotta sitten. Hän juoksi kuluneena kesänä Euroopan parhaan 800m ajan 1.43.76.

- Nuorelle urheilijalle tämä on mahtava tilaisuus. Sinulla on majoitus, Ranskan parhaat valmentajat ja kaikki tehty valmiiksi. Ilman INSEP:iä en juoksisi yhtä kovaa, valmentajani pystyy vahtimaan minua täällä koko ajan. Olen parantanut ennätystäni viisi sekuntia täällä ollessani, Bosse kertoi Yle Urheilulle.

- Jos haluat olla maailman paras juoksija, sinun täytyy olla maailman huipulla ikäisenäni, ja se ei olisi mahdollista jos jo junioriurheilijalle ei mahdollistettaisi näin hyviä harjoitteluolosuhteita.

Toinen kestävyysjuoksu lupaus, 1500m Ranskan hallimestari Bryan Cantero, on jo vakuuttunut systeemin toimimisesta, vaikka onkin harjoitellut INSEP:issä vasta muutamia kuukausia.

- Harjoittelin viime vuoden Amerikassa, mutta tajusin pian, että se tehdassysteemi ei ole minulle. Kaikki tekevät samat harjoitusohjelmat ja harjoituksista ei voi keskustella valmentajan kanssa.

- INSEP:issä minulla on kaikki mitä tarvitsen. Fysioterapeutit ja lääkärit ovat koko ajan saatavilla ja ruoka on terveellistä. On helppoa harjoitella kahdesti päivässä, kun kaikki on kävelymatkan päässä, Cantero sanoi.

Annimari Korte

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat