Näkökulma: Ruotsi voittaa yleensä – nauttikaa siitä!

Suomen salibandynaiset ovat onnistuneet mahdottomassa tehtävässä: he ovat unohtaneet, että eivät ole salibandyn MM-kisojen ennakkosuosikki. Kisojen ylivoimainen ennakkosuosikki on Ruotsi. Suomelle tämä on loistava mahdollisuus.

Ilmeet olivat vakavia alkusarjan pelissä Ruotsia vastaan. (Arkistokuva) Kuva: Ville Vuorinen

Ruotsi lauloi ja riemuitsi viimeistelyleirillään Fuerteventuran lämmössä, kun joukkue valmistautui voittamaan neljännen peräkkäisen MM-kultansa. Ruotsi on ottanut välieräpaikkansa vakuuttavasti: sinikeltaiset ovat voittaneet neljä otteluaan maalierolla 57-5 ja Ruotsin median mukaan MM-hopea olisi katastrofi.

Suomi ei alkusarjan perusteella ole kuullut ruotsalaisten laulua, nähnyt ruotsalaislehtien otsikoita tai huomannut, että Ruotsi yleensä voittaa. Suomen viimeistely on ontunut ja pelistä on puuttunut rentoutta ja peli-iloa. Suomi on pelannut, kuin heillä olisi vain hävittävää. Mutta vain Ruotsi häviää kaiken, jos joukkue häviää MM-turnauksessa yhden ottelun.

Tänään Suomi kohtaa välierässä Sveitsin. Finaalipaikka ja MM-kulta eivät ratkea vain kentällä, vaan nämä pelit ratkeavat myös pukukopissa, vaihtopenkillä ja pelitauoilla. Hymyillen kentälle saapuva pelaaja viestii vastustajalle, että meitä ei pelota. Energinen tuuletus tekee maalintekijästä ja koko joukkueesta vahvemman. Pelaajaryhmän usko kasvaa, kun joku vaihdossa ilmoittaa, että ”nyt minä ratkaisen tämän pelin vaikka yksin”.

Suomen pelaajat ja valmennus sanovat, että heille ei kelpaa kisoista kuin MM-kulta. Nyt Suomella on harvinaislaatuinen mahdollisuus voittaa se altavastaajana. Ja kukaan ei tuuleta niin villisti, kuten altavastaaja. Kukaan ei nauti, kuten altavastaaja. Kukaan ei unohda paineitaan ja näe mahdollisuuksia kun edessä on uhkia, kuten altavastaaja.

Hanna Sihlman
Yle Urheilu