Suora

  • Mikä ihmeen lukukoira?
  • Närbild
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Näkökulma: Tohtori Rautanyrkki - ammattinyrkkeilyn renessanssinero

Vitali Klitshko päätti ammattinyrkkeilyuransa kolminkertaisena maailmanmestarina lajin legendojen rinnalla. Ukrainalainen on ehtinyt urallaan tehdä paljon muutakin.

urheilu
Vitali Klitshko
Vitali Klitshko keskittyy nyrkkeilyuran päätyttyä täysillä Ukrainan politiikkaan. (Arkistokuva) EPA

Alkuviikosta tullut uutinen Vitali Klitshkon nyrkkeilyuran lopullisesta päättymisestä ei tullut yllätyksenä. Ukrainan oppositiossa puoluejohtajana vahvasti vaikuttavan 42-vuotiaan Klitshkon huikea urheilu-ura ansaitsee kertaamista.

Neuvostoliiton armeijan ilmavoimien kenraalimajurin pojan ensi rakkaus oli potkunyrkkeily, jossa hän saavutti peräti kuusi maailmanmestaruutta.

Potkunyrkkeilytausta, jalkatyö, oveluus ja karhun voimat auttoivat muovaamaan ulottuvasta (200 cm) Klitshkosta yhden kaikkien aikojen teknisesti taitavimmista raskaan sarjan nyrkkeilijöistä, joka ei kertaakaan urallaan käynyt kanveesilla kovista vastustajista huolimatta.

Hän myös onnistui välttämään itsensä pahimmilta kolhuilta ja kykyjä riitti kehän ulkopuolellakin.

Rakentaessaan menestyksekästä urheilu-uraansa Saksassa Klitshko myös opiskeli ja valmistui liikuntatieteen tohtoriksi Kiovan yliopistosta 28-vuotiaana.

Lempinimellä Tohtori Rautanyrkki (Dr. Ironfist) nyrkkeilyurallaan kulkenut Klitshko voitti 47:stä ottelustaan 45 tyrmäten peräti 41 vastustajaa.

Klitshko saavutti nyrkkeilyn kuninkuusluokassa kolme kertaa ison nyrkkeilyliiton maailmanmestaruuden. Tähän ovat pystyneet vain lajin legendat Muhammad Ali, Evander Holyfield ja Lennox Lewis.

Klitshko päätti uransa jo kerran aiemmin, vuonna 2005 polvi- ja selkävammojen takia. Kolme vuotta myöhemmin hän palasi WBC-liiton champion emeritus –statuksen turvin suoraan MM-kehään ja vaikutti Samuel Peteriä vastaan ylivoimaisemmalta kuin koskaan aiemmin urallaan.

Saksassa nyrkkeilyuransa yhdessä veljensä Wladimirin kanssa luoneet Klitshkon veljekset ovat saavuttaneet huikean suosion. Tästä eteenpäin isojen jalkapallostadionien loppuunmyymisestä MM-otteluissa vastaa enää nuorempi veli.

Riisuttuaan nyrkkeilyhanskat keskittyy politiikan pelissä vielä hiomattomana pidetty Klitshko perustamansa oppositiopuolue UDAR:in johtamiseen.

Tähtäimessä ovat myös vuoden 2015 Ukrainan presidentinvaalit. Mikäli politiikkaa edeltävä ura mitään indikoi, Vitalin kyvyistä menestys ei ainakaan jää kiinni.

Suosittelemme

Tuoreimmat