Kemppainen rakastui temppusuksiin - "Ei siinä ollut kysymystäkään"

Antti-Jussi Kemppainen haaveili laskemisesta Alpeilla. Nyt freestyle-laskija kamppailee olympiamenestyksestä.

urheilu
AJ Kemppainen
Jaakko Parkkinen / Yle

On ihmeellistä, ettei Antti-Jussi Kemppainen laske lumikourua laudalla. Kuusamolainen täyttää heinäkuussa 25 vuotta ja edustaa samaa ikäluokkaa kuin esimerkiksi Ilkka-Eemeli Laari tai Ella Suitiala.

Olympiarinteessä Kemppainen pudottaa pipeen sukset jalassa.

- Koetin joskus pikkujätkänä alkaa lautailla, mutta eihän siitä tullut yhtään mitään. Pääsin ensimmäisellä laskulla hissillä mäen päälle, mutta alastuleminen meni kävelypeliksi. Siihen jäi meikäläisen lautailu-ura siinä vaiheessa, Kemppainen naureskelee.

Yhteisymmärrys suksien kanssa puolestaan syntyi saman tien.

- Vanhemmat ovat olleet aina innokkaita laskettelijoita ja sitä kautta pääsin neljälle kantille laskemaan. Olen laskenut pikkupojasta, viisivuotiaasta asti, Kemppainen muistelee.

- Sitten kun tulivat temppusukset, se näytti niin siistiltä. Ei siinä ollut mitään kysymystäkään, olin aivan varma, että tuo on meikäläisen laji.

"Voiko noin hyvin laskea?"

Unelma laskemisesta maailman rinteillä syntyi varhaisessa teini-iässä. Ennen haaveita kilpailemisesta idolit olivat laskuelokuvien tähtiä.

- Sain sukset 12-vuotiaana ja aloin nähdä ensimmäistä kertaa leffoja tai videoita jenkkilaskijoista. Muistan, kun löysin Skimbaaja-lehdestä julisteen, jossa oli laskettelija Alpeilla. Laitoin sen seinälle ja ajattelin, että haluan joskus päästä sinne laskemaan, Kemppainen muistelee.

Haave Alpeilla laskemisesta toteutui muutamassa vuodessa. Samalla reissulla kylvettiin ensimmäiset ajatukset ammattilaisurasta.

- Taisin olla 15- tai 16-vuotias ja pääsin ensimmäistä kertaa käymään Alpeilla. Olihan se mielettömän hienoa. Siellä sattui olemaan vielä kovatasoinen slopestyle-kilpailu, Tignes Airwaves. Pääsimme katsomaan sitä ja olimme ihmeissään: Voiko noin hyvin laskea?

- Siitä se alkoi hiljalleen kypsyä. Kun oli päässyt kerran katsomaan, alkoi uskoa siihen, että mahdollisesti itsekin sinne pääsee.

Vuosien myötä suhde lumilautaankin on muuttunut ystävällisemmäksi.

- Nykyisin olen skeitannut paljon kesäisin ja saanut siitä tatsia lumilautaankin. On minulla oma lauta kotona ja sitten keväällä kauden jälkeen tulee laskettua paljon laudallakin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat