Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Näkökulma: Jäätanssiedustus Suomesta ei ole itsestäänselvyys

Taitoluistelun EM-kilpailuihin lähtee Suomesta pari Henna Lindholm-Ossi Kanervo. Pitkän lakastumisvaiheen jälkeen Suomessa luodaan parhaillaan uutta jäätanssin harrastamisen traditiota.

urheilu
Jäätanssipari Henna Kanervo-Ossi Lindholm.
Henna Lindholm ja Ossi Kanervo edustavat Suomea jäätanssissa EM-kilpailuissa.Yle

Alkavissa EM-kilpailuissa Suomea edustaa jäätanssipari Henna Lindholm-Ossi Kanervo. Vaikka suurelle yleisölle edustusparimme nimi ei ole tuttu, on syytä antaa arvoa sille, että Suomesta on ylipäätään saatu pari EM-kisoihin kilpailemaan.

Ainoa arvokisoissa mitaleita saavuttanut suomalainen jäätanssipari Susanna Rahkamo-Petri Kokko lopetti kilpauransa 1995. Sen jälkeen jäätanssin harrastaminen on ollut maassamme hataralla pohjalla.

Vuosina 1996-99 SM-kisat voitti joka kerta eri jäätanssipari. Se ei valitettavasti kerro kovasta kilpailusta, vaan siitä, että pareja, jotka olisivat onnistuneet tekemään yhdessä pitkäjänteistä työtä, ei ollut.

Vuoden 1999 jälkeen SM-kisoihin ei osallistunut toviin yhtään jäätanssiparia. Vuosina 2002-2004 pari Jessica Huot-Juha Valkama vei mestaruuden. He myös edustivat Suomea arvokisoissa sijoittuen parhaimmillaan 18:nneksi EM-kisoissa. Valitettavasti pari ei päässyt koskaan edustamaan Suomea olympialaisiin, sillä luistelijoilla oli eri kotimaa, Valkaman Suomi, Huotin Yhdysvallat.

Huot-Valkama parin urakin jäi lopulta lyhyeksi, ja vuosina 2005-2007 jäätanssin suomenmestaruuskisoissa näytti jälleen typötyhjälle.

Maailmanmestarin opeista vauhtia

Pitkähkön lakastumisvaiheen jälkeen Helsingfors Skridskolubbissa alettiin viedä jäätanssin harrastusmahdollisuuksia järjestelmällisesti eteenpäin.

Seuran valmennustiimiin saapui italialainen Maurizio Margaglio, jäätanssin maailmanmestari vuodelta 2001. HSK:ssa järjestettiin kursseja jäätanssista kiinnostuneille ja pian saatiinkin innokkaita pareja kokoon.

Nyt EM-kisoissa Suomea edustava pari Lindholm-Kanervo on harjoitellut Margaglion opeissa vuosia ja kehittynyt aikuisten EM-kisoihin vaadittavalle tasolle. Lindholm-Kanervo on myös saanut käydä edustuspaikoista sekä suomenmestaruudesta tiukkaa kisaa toisen senioriparin, Olesia Karmi-Max Lindholmin kanssa.

Kaudelle 13-14 seniorisarjaan saatiin kolmaskin pari, Cecilia Törn-Jussiville Partanen, jotka kiilasivat heti ensimmäisissä SM-kilpailuissaan Karmi-Lindholmin eteen hopealle.

Vaikka Rahkamo ja Kokko niittivätkin aikoinaan menestystä Suomelle, jäätanssin harrastamisen tradiota ei ole maassamme oikeastaan ollut. Pohjatyön tekeminen on aina työlästä, mutta käynnissä oleva harrastusbuumi voi kantaa pitkälle . Sen puolesta puhuu kolmen päämäärätietoisen senioriparin lisäksi innostus lajiin nuoremmissa ikäluokissa.

Taitoluistelun EM-kilpailut Ylen kanavilla 15-19.1.

Henni Aaltonen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat