1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Edellisen Vuoden urheilija -kohun hahmo: Olin pelinappulana

Leo-Pekka Tähden mukaan vammaisurheilukeskustelussa on päästy eteenpäin. Muutkin vammaisurheilijat ovat nykyään framilla.

Leo-Pekka Tähti ja Sandra Ojalill. Kuva: Tomi Hänninen

Vuoden urheilijan valinnasta tuntuu aiheutuvan vuosittain kohua. Vuosi sitten keskusteltiin vammaisurheilun arvostuksesta, kun Leo-Pekka Tähti jäi paralympiamenestyksestä huolimatta vaille pääpalkintoa.

Tähti itse muistelee kuohuntaa pieni virne suupielessä.

- Oli mielenkiintoista seurata keskustelua taustalta. Itse olin ikään kuin pelinappulana, jota heiteltiin sinne sun tänne.

- Itse arvostan sykähdyttävimmän urheiluhetken voittoa. Se lämmittää edelleen kovasti mieltäni.

Vammaisurheilun vahva edustus ja keskustelu arvostuksesta toi lajia esiin. Tähti pohtii, että lajin pitää tehdä työtä asemansa eteen myös itse.

- Valtavasti olemme menneet eteenpäin. Ehdottomasti olemme oikealla tiellä, se vaatii kuitenkin uusien esimerkkien esiin nousemista, Tähti sanoo.

- Olen pitkään kantanut vastuuta median edessä yksin. Nyt on vähitellen noussut muitakin urheilijoita esiin, joka on erittäin hyvä asia.

"Kohtuullisen lähellä oikeaa arvostusta ollaan"

Kotkalainen Jere Forsberg palkittiin taljajousen paralympiakullan jälkeen Vuoden läpimurtona. Viime kaudesta käteen jäi MM-hopea.

- En tiedä, onko arvostus ihan oikealla tasolla, mutta kohtuullisen lähellä ollaan. Vammaisurheilu on esillä enemmän ja enemmän, mutta vielä on vähän parannettavaa, Forsberg sanoo.

- Vaikka olen mukana niin pienessä lajissa kuin jousiammunta ja para-ampuja, minut kuitenkin tunnistetaan. Mitä enemmän huomiota lajille saa, sitä parempi.