Neurokirurgilta synkkä arvio Schumacherin tilanteesta

Neurokirurgian dosentin Mika Niemelän mukaan Michael Schumacherin mahdollisuudet huononevat jatkuvasti. Hän arvioi, että saksalaisen toipuminen normaaliin elämään vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Michael Schumacher
Neurokirurgian dosentti Mika Niemelä arvioi, että formulakuljettaja Michael Schumacherin tila vaikuttaa huonolta. Toipuminen on teoriassa mahdollista, mutta Niemelän mukaan paluu normaalielämään, kykyyn kommunikoida on hyvin epätodennäistä. Niemelä arvioi, ettei Schumacher tule enää tajuihinsa.

Aamu-tv:ssä torstaina vieraillut neurokirurgian dosentti Mika Niemelä (HYKS) antoi varsin synkän arvion formula ykkösten seitsenkertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin tilanteesta.

Lasketteluturmassa vakavasti loukkaantunut saksalainen on ollut nyt kaksi ja puoli viikkoa tajuttomana. Niemelällä ei ole tapauksesta sisäpiirin tietoa, mutta hänen mukaansa tilanne vaikuttaa huonolta.

- Häntä pidetään nukutettuna, koska se suojaa aivoja lisävaurioilta, mutta kyllä se valitettavasti aika huonolta vaikuttaa, totesi Niemelä.

- Ei ole mitään uutista, että hänen tajunnan tasonsa olisi parantunut. Kyllä häntä tutkitaan. Välillä se lääkitys keskeytetään ja selvitetään mikä se tajunnan taso on, hän jatkoi.

Niemelän mukaan Schumacherin toipuminen on teoriassa mahdollista, mutta mahdollisuudet huononevat jatkuvasti.

Arvelisin, että vaikka tämä lääkitys keskeytettäisiin, hän ei tule enää tajuihinsa, mutta sitä en voi tietysti tarkasti tietää.

Mika Niemelä

- Ilmeisesti hänellä on kyllä hyvin merkittävä aivovamma. Toipuminen normaaliin elämään vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä enää tässä vaiheessa, tietämättä kyllä tarkemmin. En ole nähnyt potilaan kuvia enkä pysty arvioimaan sillä tavalla, hän sanoi.

Dosentti arvioi, että Schumacher voi jäädä jopa kuukausiksi tajuttomaksi tai sitten tilanne huononee entisestään, jolloin lähestytään aivokuoleman käsitettä eivätkä aivot toimi ollenkaan.

- Tai sitten tietysti hän toipuu hitaasti, mutta ehkä sillä tavalla, että hän tarvitsee pysyvästi apua eikä pysty kunnolla ehkä kommunikoimaankaan.

Lisävaurioiden estämisen ohella lääkityksen avulla pystytään paremmin säätelemään aivopainetta ja tarkkailemaan tilannetta.

- Arvelisin, että vaikka tämä lääkitys keskeytettäisiin, hän ei tule enää tajuihinsa, mutta sitä en voi tietysti tarkasti tietää. Yleensä tämä hoito siinä kahden-kolmen viikon aikana antaa sen tehonsa. Se aivopaine laskee ja aivoturvotus laskee. Sen jälkeen siitä lääkityksestä sinällään ei ole hyötyä, paitsi jos potilas sitten ärsyyntyy hengitysputkesta tai henkitorviavanteesta, joka todennäköisesti hänelle on tehty, mietti Niemelä.

Hän otti kantaa myös niin sanotun ihmeparantumisen mahdollisuuteen.

- Tällaisia vuosien jälkeen koomasta, tai me puhumme mieluummin tajuttomuudesta, heräämisiä on kuvattu, mutta minä luulen, että ne ovat ihan erilaisia tapauksia kuin tällaiset isot aivovammat.