Viimeistelyleirillä ei tehdä enää ihmeitä - "Vain pari kuntoa kehittävää harjoitusta"

Yle Urheilun asiantuntijan Reijo Jylhän mukaan Sotshiin lähtevän Suomen hiihtojoukkueen valinnoille löytyivät perusteet. Viimeistelyleirillä ei hänen mukaansa kuntoa enää paljoa paranneta.

Reijo Jylhä Kuva: Santasport

Vantaan SM-hiihdoissa menestyneet hiihtäjät olivat pääsääntöisesti niitä, jotka oli valittu myös Sotshin olympiajoukkueeseen. Yle Urheilun asiantuntija Reijo Jylhän mielestä SM-hiihdot osoittivat, että perusteet valinnoille löytyvät.

- Toisaalta voidaan spekuloida, kun lasketaan hiihtäjiä ja hiihtomatkoja, onko meillä joka matkalle hiihtäjiä ja onko tarpeen olla, Jylhä pohti Yle Urheilun haastattelussa.

- Minusta Suomessa on lukumääräisesti niin vähän hiihtäjiä, ettei meillä ole samanlaisia haasteita kuin Norjassa ja Venäjällä. Siellä on niin paljon enemmän mahdollisuuksia tehdä sellaisia virheitä, että jopa mitaliehdokkaita voi jäädä pois joukkueesta.

Terveenä pysyminen kaiken edellytys

Jylhän mielestä naisten puolella neljä normaalimatkojen hiihtäjää on erottautunut muista. Ja koska Suomella on matkoille neljä maapaikkaa, on lähestulkoon selvää, että nämä hiihtäjät hiihtävät normaalimatkat myös Sotshissa.

- Sprintissä on sekä naisissa että miehissä siihen erikoistuneita hiihtäjiä. He hiihtävät ainoastaan sprintin. Joukkuekisoihin, viesteihin ja parisprinttiin, käydään toivottavasti valmennusjohdon ja urheilijoiden välillä keskustelua.

Sotshissa kilpaileva hiihtojoukkue matkasi Vantaan SM-hiihtojen jälkeen valmistautumisleirille Livignoon, tosin Matti Heikkinen liittyy joukkoon vasta myöhemmin. Vajaata viikkoa ennen Sotshin kisojen alkua käydään vielä Dobbiacon maailmancupin kilpailut, mutta Jylhän mielestä varsinaisella viimeistelyleirillä ei enää kuntoa pystytä paljoa parantamaan.

- Terveenä pysyminen on kaiken edellytys. Kahden viikon viimeistelyleirijakson aikana hiihtäjät pystyvät tekemään 2-3 kehittävää harjoitusta, siis sellaista jolla voidaan vaikuttaa kuntoon, hän muistutti.