1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Onko Kapasen klaani koskematon? – "Kritiikiltä on ummistettu korvat täysin"

Kuopiolaiset jääkiekkotoimittajat Jouni Huttunen ja Timo Tolonen kävivät Yle Puheen Jääkiekkokierroksella puimassa KalPan synkkää nykytilaa.

Herra KalPa - Sami Kapanen. (Arkistokuva) Kuva: Tomi Hänninen

KUOPIO. Jääkiekon SM-pronssi 2009, runkosarjan voitto vielä 2012 – ja tammikuussa 2014 käväisy SM-liigan jumbosijalla. KalPan syöksy on ollut nopea ja suoraviivainen.

- Jääkiekossa on aina tällaisia syklejä. Paluun kolme ensimmäistä vuotta olivat vaikeita, viidellä seuraavalla kaudella suora puolivälieräpaikka. Tällä kaudella on ollut monien sattumusten summa – paljon loukkaantumisia, joukkue ei ole ehkä rakennettu oikein, pelitapakaan ei ole enää sama kuin aikaisempina vuosina, pitkän linjan kuopiolainen jääkiekkotoimittaja Jouni ”Jone” Huttunen totesi.

- Se on oikeastaan yllättänyt, että romahdus on tapahtunut näin nopeasti. Kaksi vuotta sitten tuli runkosarjavoitto ja viime vuonnakin suoraan puolivälieriin. Siihen on monia syitä, nuorempi kollega Timo Tolonen arvioi vierestä Yle Puheen Jääkiekkokierroksella torstaina Kuopiossa.

Kuten Huttunen totesi, KalPa on kuitenkin ennen tätä kautta ollut yksi liigan kestomenestyjistä viidellä suoralla puolivälieräpaikalla. Vain kerran tie on kuitenkin vienyt pidemmälle kuin kahdeksan parhaan joukkoon.

- Missään vaiheessa näiden vuosien aikaan playoff-pelaaminen ei ole ollut samalla tasolla kuin runkosarjassa. Menestys on kuihtunut aina siinä puolivälierissä, Huttunen huomauttaa.

Vielä keväällä 2009 näytti, että KalPasta on tulossa yksi suurista. Identiteetti rakentui vahvasti omiin kasvatteihin ja KalPa-taustaisiin konkareihin, joista oli vielä paljon iloa. Nyt molemmat ryhmät ovat heikentyneet, eikä ns. parhaassa iässä olevia pelaajiakaan ole kuin nimeksi.

- Se on sääli. Pronssijoukkueessa 2009 oli edellisen kevään A-nuorten Suomen mestareita aika monta mukana, Huttunen muistuttaa.

- Juuri sillä pronssikaudella oltiin oikealla tiellä. Se oli hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Viime kaudella tuli jonkinnäköinen mestaruuden illuusio. Haettiin todella kalliilla joukkueella mestaruutta. Sehän sanottiin ihan julkisesti. Samalla omia junioreita päästettiin pois. Luulen, että nyt tämä on tiedostettu.

”Kun olisi paikka painaa jarrua, painetaankin kaasua”

KalPan nousu kohti kärkikahinoita oli pitkäjänteisen tuloksen työtä. Kun menestys alkoi näyttää mahdolliselta, identiteettiä alettiin muuttaa. Viime kausi toi karmeat 700 000 euron tappiot.

- Juuri näin. Kun olisi paikka painaa jarrua tietyissä asioissa – esimerkiksi taloudellisissa asioissa – painetaankin kaasua. Sitten se kostautuu, Tolonen vahvistaa.

Kun KalPa nousi haastamaan suurseuroja, etenkin Sami Kapasen työtä kuopiolaisen kiekon eteen ylistettiin. Kun tulokset ovat kääntyneet jyrkkään laskuun, Kapasten klaania on alettu myös arvostella, vaikka ilman sitä kuopiolaista jääkiekkoa tuskin olisi edes pääsarjatasolla, kuten Huttunen huomauttaa.

- Ilman Sami Kapasen panosta Kuopiossa ei istuttaisi SM-liigakatsomossa. Mutta – se työ, jonka hän on täällä tehnyt, antaako se jonkinlaisen koskemattomuuden yhä nykypäivänä? Nyt on tehty valtava määrä vääriä ratkaisuja pelaajien ja ehkä valmennuksenkin saralla. Jotenkin tuntuu, että kritiikiltä on ummistettu korvat täysin, Tolonen sanoo.

- Hehän ovat itsekin myöntäneet, että virheitä on parin viime kauden aikana tehty. Tällaistahan tämä urheilu on – ylä- ja alamäkeä. Sitä tehdään ennen kaikkea pitkässä perspektiivissä – ei yhden tai kahden kauden takia, Huttunen lisää.

Yksi syy talousongelmiin on ollut myös yleisön kaikkoaminen. Kaksikko näkee syyksi kulttuurin ohuuden. Sama ilmiö on nähtävissä kaikkien savolaisten urheiluseurojen ympärillä.