Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Suur-Hamareita ja E-peleitä
  • Freestylen MC: Tazawako, parikumpareet

Kisapappi Huovinen jakaa urheilijoiden ilot ja surut - "Suoritus voi olla huono, ei urheilija"

Kisapappi Leena Huovisen mukaan nuori urheilija joutuu tänä päivänä kasvamaan jatkuvien katseiden ja paineiden alla. Huovisen mielestä urheilijoiden on tärkeää muistaa, ettei heidän persoonansa ole sama kuin heidän urheilusuorituksensa.

urheilu
Leena Huovinen
Leena HuovinenYle

Kisapappi Leena Huovinen on tuttu näky arvokisoissa. Milloin hän on juomapullon kanssa maratonreitin varrella, milloin varasauvojen kanssa ladun varressa, mutta erityisesti Huovista nähdään siellä, missä urheilijat ovat. Hän on vastaanottamassa väsyneitä hiihtäjiä maalialueella, tarjoaa heille lämmintä vaatetta päälle ja kuuntelee, mitä urheilijalla on kisan jälkeen sanottavanaan. Joskus tarvitaan lohdutuksen sanoja, joskus pelkkä läsnäolo riittää.

- Joku voi ajatella, että onko se pappi sitten Raamattu kädessä ladun varressa tai hyppytelineen nurkilla. Minun mielestäni papin erityisosaaminen liittyy isoon ja kokonaisvaltaiseen kuvaan ihmisestä. Sitä on jokaikisissä kisoissa ja kisojen välissäkin tarvittu. Se ammattitaito, jota olen teologina, työnohjaajana ja työyhteisökonsulttina tarjonnut, Huovinen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Huovisesta tuli kisapappi vuonna 2004, kun hän seurasi tehtävässään Göran Hellbergiä. Sotshin kisat ovat hänelle kuudennet olympialaiset, ja hän laskee olleensa mukana noin 30 eri arvokisoissa ja lukuisissa muissa tapahtumissa, joten vuosien varrella on useista urheilijoista, valmentajista ja taustahenkilöistä tullut hänelle tuttuja, hyviä ystäviäkin.

Huovisen mukaan urheilun kautta ihmiset pääsevät käsittelemään erilaisia ja erikoisiakin juttuja, ja joskus urheilu ja urheilijat toimivat myös sylkykuppeina. Hän on myös nähnyt, mitä arvokisat vaativat Suomen joukkueen jäseniltä.

- Urheilu on koko ajan katseiden alla ja siihen nuori urheilija joutuu kasvamaan. Eri urheilijat ottavat eri tavoin paineita kaikesta. Jotkut menevät kuin huoleton hevonen ja tekevät sen, minkä pystyvät ja sen jälkeen jälkireaktiot ovat sen mukaisia. Kokeneen urheilijan tavaramerkki on yleensä siinä, että hän pystyy elämään paineiden kanssa, laittamaan ne sivuun ja tekemään sen, minkä osaa.

Huovinen vertaa, että epäonnistuminen on urheilijalle kuin pieni kuolema. Siitä ylitsepääseminen vaatii oman aikansa ja se pitää käydä läpi.

- Urheiluun liittyy usein myös suuri hallinnan tarve. Sekin voi olla iso ongelma, kun urheilija lopulta saavuttaa sen menestyksen, mitä on hamunnut kymmenen vuotta. Tulee tyhjä mitäs nyt -olo. Niitäkin hetkiä on nähty.

Kaikkia ei voi palvella

Leena Huovinen on ollut vuosia arvokisoissa yksin kantamassa vastuuta urheilijoiden henkisestä hyvinvoinnista, mutta Sotshin olympiakisoissa hän saa tukea urheilupsykologi Hannaleena Ronkaiselta. Huovisen mukaan Ronkaisen mukaan tulo on ollut iso ilo ja urheilupsykologin käyttö olympiajoukkueessa vain ajan kysymys.

- Meidän tehtävämme ovat aika erilaisia. Tietyllä tavalla olen urheilijoita ja myös muuta joukkueen väkeä lähellä. Papin rooli on toivottavasti koettu puolueettomaksi ja hieman ulkopuolelta katsovaksi. Minulla ei ole mitään tekemistä valmennuksen tai menestyksen kanssa, Huovinen pohti.

Nämä ihmiset pyrkivät nyt helmikuun aikana, kahden viikon aikaikkunassa, tekemään parhaan mahdollisen suorituksensa neljän vuoden sisällä.

Leena Huovinen

- Luulen, että meille molemmille riittää kyllä töitä tuossa joukossa. Kyseessä on kolmen viikon rutistus erityisolosuhteissa, jossa pitäisi saada parasta aikaan, joten ei meitä varmasti liikaa ole.

Huovisen mukaan urheilijat päästävät lähelle, jos he kokevat, että toiseen voi luottaa. Pakolla ei mitään synny eivätkä arvokisat ole helppoja paikkoja kenellekään - ei papille, psykologille, joukkueenjohtajille ja kaikista vähiten urheilijoille.

- Kaikkia ei tietenkään voi palvella, ja ihmisillä on hyvin paljon erilaisia tapoja, miten he omaa mieltänsä aukaisevat. Kuuntelijaksi voi käydä pappi, psykologi, tai monesti vaikka hieroja, ihan kuka tahansa. Mutta toivottavasti jokaiselle löytyy joku, kuka ikinä se onkaan.

Urheilun maailma on usein erilainen kuin tavallinen työmaailma. Se on pätkätyötä parhaimmillaan tai pahimmillaan. Taloudellinen epävarmuus ei kohdistu pelkästään urheilijaan, vaan se kohdistuu myös taustajoukkueeseen ja valmentajiin.

- Nämä ihmiset pyrkivät nyt helmikuun aikana, kahden viikon aikaikkunassa, tekemään parhaan mahdollisen suorituksensa neljän vuoden sisällä. Siinä on tavallinen ero meihin tavallisiin työntekijöihin. Harvoin meillä on näin kapeita aikaikkunoita, joissa pitää tuottaa parastaan.

Kuka sinä olet, ilman titteleitä?

Huovisen mukaan huipulla olevat urheilijat ovat tietoisia ja realisteja omasta osaamisestaan, omasta kunnostaan ja siitä, mihin he kykenevät. Huovisen mielestä urheilijankin on tärkeää muistaa, ettei hänen persoonansa ole sama kuin hänen urheilusuorituksensa.

- Vancouverissa eräs urheilija oli suorituksen jälkeen ihan tolaltaan ja sanoi, että hän on ihan huono. Minulle tuli heti vastareaktio siitä, ettei hän mikään huono ole. Se oli huono suoritus – ja sitä se kyllä oli – mutta ei urheilija ollut huono, Huovinen totesi.

Ehkä hienoin hetki on sellainen, että auttaa ihmistä eikä itse edes tajua auttaneensa.

Leena Huovinen

- Minulla on sellainen peruskysymys ihmisille, joita kohtaan, että kuka sinä olet, kun unohdetaan kaikki tittelit. Se on eräänlainen kulmakivi, että pystyy edes jotenkin vastaamaan, että en ole esimerkiksi pelkkä pappi; olen myös vaimo ja äiti, ystävä, työnohjaaja… Kun on pöydässä monta jalkaa, silloin ehkä urheileekin paremmin.

Huovinen nauttii luonnollisesti urheilijoiden onnistumisista, mutta joskus hienoimmat hetket tulevat täysin yllättäen ja pitkällä aikavälillä.

- Ehkä hienoin hetki on sellainen, että auttaa ihmistä eikä itse edes tajua auttaneensa. Kun on ollut tilanteita, jossa itsellä on jopa epätoivoinen olo, että tämä ei ainakaan vie minnekään, ja sitten vuosien jälkeen kuulee, että se oli jollekin ihmisille käänteentekevä hetki. Silloin voi ajatella, ettei tässä ihan turhanpäiten olla.

Suosittelemme

Tuoreimmat