1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Urheilupsykologi Ronkainen menee sinne, missä urheilijat ovat - "Onnistumiseni ei ole mitattavissa mitaleissa"

Sotshin olympiajoukkueen urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen ei aio jäädä neljän seinän sisälle. Ronkaisen mukaan keskustelut ja kohtaamiset tapahtuvat mahdollisimman luonnollisissa hetkissä.

Hannaleena Ronkainen Kuva: Yle

Urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen on Suomen olympiajoukkueen taustatoimijoiden uusin vahvistus. Vaikka hänellä itsellään ei ole urheilu-uraa takanaan, löytyy Ronkaiselta kuitenkin erittäin vankka kokemus huippu-urheilijan läheisen roolista. Hänen aviomiehensä, kumparelaskija Mikko Ronkainen voitti urallaan kaksi maailmanmestaruutta ja yhden olympiahopeamitalin.

- Olen päässyt seuraamaan huippu-urheilun arkea läheltä, ja nyt on viran puolesta hienoa päästä olympialaisiin. Olen ylpeänä tutustunut Suomen joukkueeseen. Meillä on mahtava joukkue, hienoja urheilijoita ja valmentajia, Hannaleena Ronkainen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Ronkainen on tehnyt muutamien urheilijoiden kanssa yhteistyötä jo useamman vuoden ajan, mutta kävi ennen Sotshin kisoja tutustumassa tiiviisti myös muihin urheilijoihin. Hänen mukaansa urheilijan kohtaaminen on aina sama, ovat lähtökohdat mitkä tahansa. Eikä Ronkaiselta puutu rohkeutta mennä vaikka erätauolla Leijonien pukukoppiin, jos niin pyydetään.

- Lähden aina siitä, että juttelen niiden ihmisten kanssa, jotka tuntevat sen tarpeelliseksi. Oli se sitten hyvinkin kokenut urheilija tai ensikertalainen. Tarpeet ovat aina inhimillisiä ja yksilöllisiä, oli laji mikä tahansa. Samanlaisia ihmisiä kokeneet urheilijat ovat kuin muutkin. He kokevat samanlaisia kohtaamisia ja tunteita, hän totesi.

- Minusta työssäni otetaan kokonaisvaltaisuus huomioon. Eihän ihminen ole pelkästään fyysinen tai psyykkinen olento, irrallaan tai erikseen. Urheilija tekee töitä lihaksillaan ja mieli liikuttaa lihaksia, joten on ihan luonnollista, että mielenkin toiminta on huomioitu.

Huippu-urheilu on vaativa ammatti

Hannaleena Ronkaisen mukaan hänellä ja kisapappi Leena Huovisella on työnkuvassaan varmasti eroja ja erityisosaamisia. Urheilijoiden perustarpeet ovat kuitenkin samoja kuin kenellä tahansa.

- Ihmisen perustarpeita on kuulluksi tulemisen tarve. Silloin kun ihminen saa puhua toiselle ihmiselle, joka kuuntelee ja on aidosti kiinnostunut, niin mielestäni se on se arvokkain asia. Minusta on vain hienoa, että Sotshissa meitä on kaksi kuuntelevaa henkilöä joukkueessa mukana, jotka voivat tarjota tällaisen mahdollisuuden.

Urheilu ei ole pelkästään elämä, vaan siinä on paljon muutakin

Hannaleena Ronkainen

Se, että urheilijan suoritus arvokisoissa määrittää paljon myös hänen taloudellista tulevaisuuttaan, on Ronkaisen mielestä vain huippu-urheilun realismia. Taloudelliset seikat saattavat tuoda urheilijalle myös lisää paineita.

- Huippu-urheilu on vaativa ammatti. Urheilijalle voikin olla kannattelevana ajatuksena se, että urheilu on hänelle matka ja yksi osa elämän kokonaisuutta. Urheilu ei ole pelkästään elämä, vaan siinä on paljon muutakin, Ronkainen selvitti.

- Kun urheilija lähtee keskittymään omaan suoritukseensa, on monesti helpottavampaa keskittyä suoritukseen, jos sitä ei ajattele pelkästään tuloskeskeisesti, vaan pikemminkin keskittyä suoritukseen prosessina.

Urheilija on ihmisenä enemmän

Ronkaisen mukaan on vain inhimillistä, että kisoja joko paikan päällä tai koti-Suomessa seuraavat ihmiset elävät vahvasti urheilijoiden mukana. Hänen mielestään urheilu on kansakuntia yhdistävä asia ja parhaimmillaan urheilu tuottaa kotisohvilla huimaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Myös pettymykset kuuluvat asiaan.

- Haluaisin kuitenkin uskoa, että suomalaiset ovat armollisia epäonnistumisten kohdalla. Suomalaiset arvostavat rehellisyyttä, joten asioista voidaan puhua niitten oikeilla nimillä, vaikka se alkuun tuntuisikin pettymykseltä, hän totesi.

Urheilu ei ole pelkästään elämä, vaan siinä on paljon muutakin

Hannaleena Ronkainen

- Vaikka tämä on huippu-urheilua ja se herättää paljon tunteita ja arvostelua, niin se on kuitenkin vain työtä. Ihmisenä urheilija on paljon enemmän.

Ronkaisella on olympiakisoissa varattuna oma huone, jossa hän voi vastaanottaa urheilijoita. Hän ei kuitenkaan missään nimessä aio jäädä neljän seinän sisälle, vaan pyrkii olemaan mahdollisimman lähellä urheilijoita.

- Keskustelut ja kohtaamiset tapahtuvat mahdollisimman luonnollisissa hetkissä, oli se sitten ruokailujen yhteydessä tai mennessä paikasta a paikkaan b. Pyrin olemaan siellä, missä urheilijat ovat ja kuulostelemaan urheilijoiden tarpeita. Silloin koen onnistuneeni työssäni, kun saan urheilijalta palautetta, että joku keskustelu on auttanut ja antanut ehkä uutta näkökulmaa, tai hänen olonsa on helpottunut ja olo keventynyt. Se ei ole mitattavissa mitaleissa tai sijoitusnumeroissa, Ronkainen muistutti.