1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Miten Leppilampi selviytyi MM-jääkourusta? - ”Tää on vaan niin siistiä!”

Espoon Serenassa luisteltiin ensimmäistä kertaa alamäkiluistelun MM-osakilpailu. Suomen esikarsinnoista kansainväliseen kisaan selvitti tiensä myös näyttelijä Mikko Leppilampi.

Kuva: Victor Engström/Red Bull Content Pool

Perjantaina karsinnoissa Leppilampi sai hyvän lähdön, mutta oli todella lähellä kaatua hyppyrin alastulossa. Hän kuitenkin pysyi luistimillaan, tuli maaliin toisena ja jäi vain miehenmitan lähdön voittaneelle Jim De Paolille. Lauantain varsinaisessa kilpailussa hän luisteli maaliin kolmantena ja tippui jatkosta.

- Lähdössäni oli alamäkiluistelun ammattilainen ja pikaluistelija, joten paremmilleni hävisin. Harmittamaan silti vähän jäi, sillä laskuni oli kisalaskuistani ehdottomasti huonoin, Leppilampi tiivistää viimeiseksi jäänyttä laskuaan.

Ihan suoraan teatterin lämpiöstä ei Leppilampi MM-kisajäille kuitenkaan tullut. Hokkarit hän sai jalkaansa jo 3-vuotiaana, pelasi jääkiekkoa HIFK:n A-junioreissa ja lätkäilee edelleen Pietarinkadun Oilers-joukkueessa.  Lumilautailu, laskettelu ja  rullalautailu ovat liikuttaneet miestä vuosikaudet, unohtamatta teatterikorkeakoulussa hankittuja akrobatia,- ja kehonhallintataitoja.  Näyttelijätyössään Leppilampi on myös aina tehnyt kaikki stuntinsa itse.

- Mitään varsinaisia race-lajeja en kuitenkaan aikaisemmin ole harrastanut. Mutta tää on vaan niin siistiä, hän hehkuttaa.

Serenan rata on luonnonjäätä ja pinnaltaan huomattavasti keinojäätä epätasaisempi. Luistelu on haastavampaa ja pienikin virhe voi tuhota haaveet jatkoonpääsystä silmänräpäyksessä.

- Rata ja jään kunto luo tilanteen, jossa mitä vaan voi käydä. Kenelle vaan, Leppilampi analysoi.

Laji on tapaturma-altis. Näyttelijä korostaa, että riskien tiedostaminen lisää kykyä keskittyä suorituksiin ja sitä kautta vähentää loukkaantumisen todennäköisyyttä.

- Jos sanotaan, että heitä tikkatauluun, niin sitä heittää sinnepäin. Kun pyydetään, että seiskaa tai parempaa, niin fokus on heti parempi. Ja tässä lajissa keskittyminen on tosi tärkeä, Mikko  tuumii.

Leppilampi aikoo jatkaa uutta aluevaltaustaan kilpailemalla itse ja olemalla mukana lajin edistämisessä. Seuraavaksi hän osallistuu alamäkiluistelun SuomiCupiin, jonka ensimmäinen osakilpailu lasketaan niinikään Serenassa 8.2.2014.

Akira Ahola