Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää

Näkökulma: Urheileva homokin on ihminen

Urheilevan homonkin pitää voida olla oma itsensä, hänet on hyväksyttävä ihmisenä, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jarno Ranta.

urheilu
Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen (Arkistokuva)Yle

Homoja on hakattu seksuaalisuutensa vuoksi Pohjanmaalla. Pride-kulkueen marssijoita sumutettiin kyynelkaasulla Helsingissä…

Homoja on yritetty vaientaa monin eri tavoin Suomessa. Heistä liian moni ei ole kestänyt ilkeilyä, salailua ja syrjäytymistä vaan on kuollut oman käden kautta tai alkoholiin, masentunut.

Tätä tuskin moni homoja vihaavista ajattelee. He eivät välttämättä tiedä, miten paljon jo pieni haukkuminenkin voi satuttaa uhria ja johtaa peruuttamattomaan tekoon. Olisikohan syytä vihdoin ajatella ja sen jälkeen tietää?

Vaikeneminen loppuu ainakin nyt suomalaisessa miesurheilussa: uimari Ari-Pekka Liukkonen uskalsi tänään tiettävästi ensimmäisenä suomalaisena mieshuippu-urheilijana kertoa homoudestaan julkisesti aktiiviuransa aikana, jotta voi täysillä keskittyä Rion olympialaisiin ja elää tasapainoista elämää.

Tämä on nuorelta lahjakkaalta uimarilta rohkea ja hieno teko, jota moni on odottanut joltakin suomalaiselta arvostetulta miesurheilijalta pitkään.

Se nimittäin helpottaa huomattavasti monien seksuaalisuutensa kanssa tuskailevien nuorten tyttö- ja poikaurheilijoiden elämää. Toivottavasti se myös muuttaa ja puhdistaa yleistä asenneilmapiiriä homoseksuaaleja kohtaan hyväksytymmäksi, jotta he saavat heteroiden tavoin elää ilman turhaa pelkoa ja salailua. Urheilevan homonkin pitää voida olla oma itsensä, hänet on hyväksyttävä ihmisenä.

Asiasta kertominen ei ole kaikille helppoa

Kaikille asiasta kertominen ei kuitenkaan liene helppoa. Pelkona saattaa olla se, että elämän tukipilarit, esimerkiksi vanhemmat, ystävät, valmentajat, urheiluseurat ja sponsorit, jättävät.

Heistä osa onkin jättänyt urheilu-uransa ja hylännyt upeat haaveensa sen takia, että sattuu tykkäämään samasta sukupuolesta, tytöstä tai pojasta, naisesta tai miehestä. Tai sen takia, kun julkisuudessa on sanottu Raamatun kertovan, että homouden harjoittaminen on syntiä.

On surullista, että ulkopuolinen paine johtaa tällaiseen toimintaan, ja yleisen käsityksen mukaan se on yleisempää miesten kuin naisten urheilussa. Miesurheiluunhan on perinteisesti kuulunut äijämeininki, jossa erilaisuus koetaan jossain määrin uhkana. Tämän vuoksi näitä massasta poikkeavia saatetaan jättää tukematta olemaan oma itsensä. Jos urheilijan valmentaja toimii näin, hän on väärässä tehtävässä.

Liukkosen ulostulo kaapista kuitenkin laittaa varmasti monet miettimään asioita uudestaan. Liukkonenhan on oiva esimerkki siitä, että myös menestyvä ja fiksu huippu-urheilija ja ihminen voi olla homo eikä se tee hänestä yhtään huonompaa ihmistä. Päinvastoin. Erilaisuus on nähtävä rikkautena, ja Liukkonen on siitä nyt uusi hyvä elävä miesmalli ja esimerkki.

Sisältä poistuu iso möykky

Seta kannustaa myös muita huippu-urheilijoita tulemaan kaapista ulos, jotta heidän ei tarvitse kantaa salaisuutta, mikä rasittaa tarpeettomasti omaa elämää ja keskittymistä urheilusuorituksiinkin.

Kun urheilija voi avoimesti olla oma itsensä, sisältä poistuu varmasti iso möykky, joka on hankaloittanut suoritustasoa verrattuna sellaiseen urheilijaan, jonka henkinen tasapaino ei ole järkkynyt salailun vuoksi.

Kun asioista kertoo avoimesti, voi jopa olla, että urheilijan arvostus nousee katsojien ja sponsorien silmissä. Nythän eletään jo 2010-luvulla, johon ei syrjinnän saisi enää kuulua.

Tämä on todistettu maailmalla, kun monet kuuluisat huippu-urheilijat ovat viime aikoina tulleet kaapista ulos. Liukkosen ulostulon myötä nyt Suomenkin miehet saavat urheilla sellaisina kuin he ovat.

Hän antoi siis tukensa sille, että suomalainenkin mieshuippu-urheilija voi olla avoimesti homo aktiiviuransa aikana.

Monet ovat sen varmasti valmiita hyväksymään. Olethan sinäkin?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat