Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Homourheilija elää salattua elämää -  Facebook-kavereitakin pitää torjua

Homoseksuaalisuutensa salaava huippu-urheilija  kantaa raskasta taakkaa sisällään. Koko ajan pitää ajatella, miten puhuu, miten kävelee ja pukeutuu, ettei paljastu.

urheilu
Sateenkaarilippu hulmuaa.
Yle

Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi vakuuttaa, että ilman salailua huippu-urheilijankin elämä olisi paljon helpompaa: avautuminen seksuaalisuudesta esimerkiksi antaisi mahdollisuuden kertoa avoimesti seurustelukumppanistaan.

- Moni tekee niin, että he eivät kerro tietyistä elämän henkilökohtaisista asioista. He eivät kerro esimerkiksi siitä, kenen kanssa seurustelevat. He eivät voi myöskään kertoa sitä, kenen kanssa he menevät ulos, sillä silloin (homous) seksuaalinen suuntautuneisuus voi tulla ilmi. Ihmiset voivat myös ruveta päättelemään Facebook-kavereiden perusteella tästä asiasta. Siksi kaikki eivät uskalla hyväksyä tiettyjä ihmisiä Facebook-kavereikseen, Hippi kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Salailu seksuaalisuudesta kuitenkin kuluttaa huippu-urheilijoidenkin elämää.

- Se vaikuttaa niin moneen asiaan, ja tämän vuoksi on mahdotonta olla oma itsensä. Salailu voi esimerkiksi aiheuttaa urheilijalle suurta tuskaa ja täten vaikeuttaa myös uraa, kun hän ei saa olla oma itsensä.

"Valmentajien tehtävänä on kannustaa  yksilöä, vaikka hän olisi millainen tahansa"

Hippi näkeekin, että pahimmillaan salailu vaikuttaa negatiivisesti urheilijoiden suorituksiin.

- Huippu-urheilussa kaiken pitää olla kohdallaan. Mutta jos tämä (homoseksuaalisuuden salaaminen) painaa ja mietityttää, silloin kaikki energia ei vapaudu itse asiaan vaan se voi olla negatiivisena taakkana.

Kun uimari Ari-Pekka Liukkonen tuli tänään ulos kaapista, Hippi näkee, että hänelle kultamitalin tavoittelu esimerkiksi Rion vuoden 2016 olympialaisissa helpottuu merkittävästi.

- Hänen ei enää tarvitse murehtia ja miettiä tätä asiaa (kaapissa oleminen), sillä hänellä on jo tarpeeksi tekemistä uran rakentamisessa.

Hippi toivoo myös kaikilta valmentajilta positiivista suhtautumista, jos heidän valmennettavansa astuvat ulos kaapista.

- Valmentajien tehtävänä on kannustaa yksilöä, vaikka hän olisi millainen tahansa. Jos se on valmentajalle ongelma, hän on väärässä tehtävässä, ja valmentajaa pitää vaihtaa.

Hippi arvioi, että ulostulo voi olla joukkuekavereiden kannalta kysymyksiä herättävä, mutta viimeisen 10-15 vuoden aikana tämä on tullut yhteiskunnassa ilmiönä tutummaksi.

- On ymmärretty sen syntyperäisyys, sen luonnollisuus ja sen yleisyys. Sen myötä nykypolven joukkuetoveritkin ovat alkaneet ymmärtÄÄ, että seksuaalivähemmistöjä ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia on kaikkialla, myös heidän keskuudessaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat