Suora

  • Uinnin EM alkuerät
  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin

Olympialaisten eksoottisimmat sankarit: Aatelissuvun prinssi, poplaulaja ja historiallinen olympiaurheilija

Yle Urheilu esittelee hieman tuntemattomampia Sotshin olympialaisissa kilpailevia urheilijoita. Meksikoa miesten pujottelukilpailussa edustava prinssi Hubertus von Hohenlohe-Langenburg oli ensimmäistä kertaa mukana talviolympialaisissa Sarajevossa 1984.

urheilu
Prinssi Hubertus von Hohenlohe tuulettaa pujottelun maalialueella.
Prinssi Hubertus von Hohenlohe-Langenburg otti ilon irti Vancouverin olympialaisten pujottelukilpailusta. (arkistokuva)EPA / Stephan Jansen

Kuka Sotshin olympialaisissa kilpailevista urheilijoista oli mukana jo Sarajevon olympialaisissa 1984? Kyseessä on tietenkin Meksikoa miesten pujottelussa edustava Prinssi Hubertus von Hohenlohe-Langenburg, josta tulee 55-vuotiaana samalla talviolympialaisten historian toiseksi vanhin kilpailija.

Ennätystä pitää hallussaan 1924 Chamonixissa Ruotsin curlingissa 58-vuotiaana edustanut Carl August Kronlund. von Hohenlohesta tulee siis talviolympialaisten historian vanhin alppihiihtäjä.

- En oikeastaan edes tiedä, miksi olen edelleen mukana. Unelmani on vain kasvanut ja nyt koettelen luontoani katsoakseni, kuinka pitkälle voin päästä, Prinssi Hubertus kertoi NBC Sportsin mukaan.

Sotshin olympiaedustus on Prinssi Hubertukselle jo uran kuudes viidentoista MM-edustuksen ohella. Miehen tähänastinen elämäntarina on muutenkin sen verran värikäs, että siitä saisi tehtyä elokuvan tai vaikka useammankin.

"Näin ollen päätettiin, että minä synnyn Meksikossa"

Hubertus syntyi Meksikossa, jossa hänen isänsä prinssi Alfonso työskenteli Volkswagenin tehtaalla. Time-lehden mukaan Hubertuksen isoäiti oli puoliksi meksikolainen.

- Perheemme on aina halunnut yhden meksikolaisen jäsenen. Näin ollen päätettiin, että minä synnyn Meksikossa tarkoituksenani jatkaa perheen liiketoimia siellä.

Aluksi tämä oli tavallaan vitsi, jonka tuli rajoittua yksiin MM-kisoihin ja olympialaisiin.

Prinssi Hubertus von Hohenlohe-Langenburg

Meksikosta von Hohenlohen perheen matka vei Espanjaan, jossa hänen isänsä käynnisti Aurinkorannikolla hotelliliiketoimet. Hubertus aloitti alppihiihdon Espanjassa ja jatkoi harrastusta Itävallassa.

von Hohenlohe pärjäsi alppirinteiden kilpailuissa mainiosti ja päätti kokeilla siipiään isommissa kisoissa. Ajatus Meksikon edustamisesta syntyi harkinnan seurauksena.

- Harkitsin edustavani Liechtensteinia, sillä minulla on myös sen maan kansalaisuus. Lopulta vaikutti ideaalilta edustaa sellaista maata, jossa voin kontrolloida omia tekemisiäni.

Meksikon hiihtoliitto pystyyn ja arvokisoihin

von Hohenlohe perusti Meksikon hiihtoliiton 1981 ja edusti maata jo seuraavan vuoden MM-kilpailuissa. Seuraavaksi olivat vuorossa Sarajevon olympialaiset 1984, joissa prinssi saavutti pujottelussa uransa parhaan olympiasijoituksensa ollen 38.

-Aluksi tämä oli tavallaan vitsi, jonka tuli rajoittua yksiin MM-kisoihin ja olympialaisiin, mutta sitten vain jatkoin ja jatkoin.

- En halunnut ammattilaislaskijaksi, vaan pikemminkin herrasmieslaskijaksi.

Olympiahengessä ei ole kysymys iästä, vaan unelmiensa toteuttamisesta.

Prinssi Hubertus von Hohenlohe-Langenburg

Vitsi jatkui jatkumistaan. Sarajevon olympialaisia seurasivat Calgaryn 1988, Albertvillen 1992 ja Lillehammerin 1994 olympialaiset. 1998-2006 välisenä jaksona Meksikon hiihtoliito ei kuitenkaan lähettänyt Hubertusta olympialaisiin, vaikka tämä sinne muuten olisi kelpuutettu.

von Hohenlohe teki paluun näyttämöille Vancouverissa 2010 uransa viidensissä olympialaisissa. Tulevan kuuden olympiaedustuksen lisäksi Meksikoa edustava prinssi on ollut mukana 15:sta MM-kilpailuissa, mikä on lajin maailmanennätys.

- Sarajevossa 1984 Meksikon olympiakomitea oli hyvin kannustava ja piti juttua hienona. Sitten he tulivat hieman kateellisiksi, kenties saamani huomion vuoksi, eivätkä lähettäneet minua 1998-2006 olympialaisiin.

- Nyt he kuitenkin pitävät minusta jälleen ymmärtäen, että teen jotain epätavallista. Olemme kasvaneet yhteen.

Olympialaisiin pääseminen kovan työn takana

Parin viime vuoden aikana von Hohenlohe on jälleen kiertänyt ympäri Eurooppaa kilpailemassa saavuttaakseen riittävän määrän olympiapaikan avaavia FIS-pisteitä. Prinssi haluaakin ihmisten ymmärtävän, että lukuisissa arvokisoissa laskeminen on ollut kovan työn takana.

- Alppihiihto on urheilua, jossa työ täytyy tehdä itse. Pitää seistä niiden puunkappaleiden päällä ja tulla alas vuorelta. Lisäksi karsintojen läpäiseminen on hankalaa. Toivon meksikolaisten olevan ylpeitä siitä, että heillä on edustusta olympialaisissa.

Pitää seistä niiden puunkappaleiden päällä ja tulla alas vuorelta.

Prinssi Hubertus von Hohenlohe-Langenburg

- Ymmärrän, kuinka ihmiset kuvittelevat minun olevan vain rikas prinssi, joka osti itsensä olympialaisiin esittelemään hienoja asujaan. En piilottele rahapinojen takana toteuttaakseni unelmani. Minulla on meksikolaisia juuria.

Erikoisista kilpailuasuistaan tuttu poptaiteilija

Asuihinsa viitannut von Hohelohe on aina ymmärtänyt tyylin päälle myös alppirinteissä. Vancouverissa hänen laskupukuunsa oli kuvattuna meksikolaisen lainsuojattoman asu. Sotshissa prinssi nähdään puolestaan mariachi-soittajan asustetta muistuttavassa laskuvaatteessa.

von Hohenlohe on toiminut jo useissa olympialaisissa eksoottisten maiden lipunkantajana ja puolestapuhujana. Niiden tradition jatkaminen on ollut yksi suuri motivaation lähde hänen valmistautumisessaan Sotshin kisoihin.

- Sotshista tulee varmaankin viimeinen esiintymiseni olympialaissa ja haluan jättää positiivisen jälkeni superammattimaisten ihmisten maailmaan näyttäen kaikille, että unelmien toteutuminen on mahdollista.

- Olympiahengessä ei ole kysymys iästä, vaan unelmiensa toteuttamisesta.

Urheilu-uransa ohella von Hohenlohe on kunnostautunut myös kulttuurin saralla. Hän on levyttävä poplaulaja, joka on julkaissut musiikkiaan nimillä Andy Himalaya ja Royal Disaster. Lisäksi von Hohenlohe-Langenburg on tunnustettu valokuvaaja.

Lähteet: NBC Sports, The Telegraph

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat