Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yhdistelmäkisan rata vaatii hermoja ja uskallusta - alamäessä mennään yli 70 kilometrin tuntivauhdilla

Naisten yhdistelmäkisassa hiihtäjät eivät pääse missään vaiheessa helpolla. Yle Urheilun asiantuntija Pirjo Muranen pitää kisan rataa taktisena ja vaativana.

urheilu
Jarno Ranta / Yle
Yle Urheilun asiantuntija Pirjo Muranen.

KRASNAJA POLJANA. Naisten yhdistelmäkisan rata on varsin vaativa, sillä siinä vaaditaan kuntoa, hermoja ja uskallustakin.

- Perinteisen rata on hiihdettävä, mutta aika mutkainen. Siinä on yksi kova lasku viimeisellä kilometrillä, joka näyttää, ettei mutkan jälkeen tulisi mitään, sillä se menee kohtisuoraa alas. Siinä pystyy kuitenkin hyvin menemään askeltelemalla, mutta kun porukassa mennään, niin se tuo tutinaa polviin, Yle Urheilun asiantuntija Pirjo Muranen totesi.

- Vapaan rata on mielenkiintoinen profiililtaan, sillä siinä on noin kilometrin helppoa ja alamäkeä. Siinä on hirveän kova vauhti, eikä laskun alaosassa kärsi nousta pystyyn, koska se vaikuttaa tasapainoon ja vauhtia on yli 70 km/h. Siinä koetellaan hermoja, kun mennään vielä hapoilla.

Vapaan lenkin loppuosuudellakaan eivät hiihtäjät pääse helpolla, sillä noin puolitoista kilometriä ennen maalia he joutuvat nousemaan saman mäen ylös, minkä he olivat alkumatkasta laskeneet alas.

- Se on reilu kilometrin nousuosuus, joka on alkuun ja loppuun jyrkkä ja välissä pitää pystyä vielä muuttamaan rytmiä. Tämä on taktisesti vaativa rata.

Tuttuja nimiä ennakkosuosikkeina

Yhdistelmäkisa tuo itsessäänkin oman haasteensa, sillä suksien vaihdon jälkeen lihaksisto ei välttämättä lähde heti toimimaan halutulla tavalla. Lisäksi korkea ilmanala nostaa omat suosikit esiin.

- Marit Björgen on ehdottomasti kisan ennakkosuosikki, sekä sellaiset hiihtäjät, jotka pystyvät siirtymään vapaalle helposti ja tykittämään vapaalla. Björgenin lisäksi Therese Johaug ja Charlotte Kalla ovat suosikkeja, Muranen listasi.

- On mielenkiintoista nähdä, mitä tekee Justyna Kowalczyk. Hänellä polvi ilmeisesti vaivaa, mutta on edelleen ilmoittautuneiden joukossa. Lisäksi norjalaisista Heidi Weng ja Kristin Steira ovat mielenkiintoisia, ja venäläisistä Julia Tshekaleva.

Suomalaisia varmasti kymppisakkiin

Suomalaisista hiihtäjistä ainoastaan Aino-Kaisa Saarinen on hiihtänyt yhdistelmäkilpailun olympiakisoissa. Hän sijoittui Vancouverissa viidenneksi.

- Odotan kuitenkin Krista Lähteenmäeltä ja Kerttu Niskasela, vaikka Anne Kyllönen ja Aikku ovatkin kovassa kunnossa. Vaikka annellakin on ollut hyviä yhdistelmäkisoja, heillä on enemmän töitä, että asento pysyy balanssissa ja lihakset pystyvät työskentelemään, Muranen kertoi.

- Uskon kuitenkin vakaasti, että suomalaisia on kymppisakissa, enkä pistäisi pahitteeksi, jos joku vaikka pyristelisi kynsin hampain palkintopallisijoille.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat