Suora

 • VM på skidor, kombinerat, herrar, backe (svenskt referat)
 • Miesten yhdistetyn mäkiosuus HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, damernas stafett (svenskt referat)
 • Naisten viestihiihto 4 x 5 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, kombinerat, herrar, skidor (svenskt referat)
 • Miesten yhdistetyn hiihto-osuus 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Världscupen i skidskytte, damernas stafett (svenskt referat)
 • Naisten viesti, Nove Mesto
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning, kval (svenskt referat)
 • Miesten mäkikarsinta HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
 • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

10 kysymystä: - ”Kyllä tämä kotiolot voittaa aika selvästi”

Yle Urheilu kysyy olympialaisten aikana joka päivä 10 kysymystä eri henkilöiltä. Juttusarjassa tällä kertaa on vastaajana Olympiakomitean kestävyyslajeista vastaava Olli-Pekka Kärkkäinen.

urheilu
Sotshi olympiarenkaat
EPA

1. Mitä kuuluu?

- Kiitos oikein hyvää. Täällä kisat lähtevät käyntiin ja hyvällä mielellä ollaan.

2. Mitä söit tänään ja oliko hyvää?

- En ole ehtinyt syömään kuin aamiaisen. Täällä on oikein hyvää puuroa ja oikein hyvää ruisleipää, vaikka olemme sitä itsekin tuoneet. Kananmunaa ja vihanneksia. Yritän syödä terveellisesti, kun nyt oikeasti voi valita. Kyllä tämä kotiolot voittaa aika selvästi.

3. Kerro hauska tapaus olympiamatkaltasi.

- Niskasen Iivo sanoi aamiaisella, että hän joutuu pesemään pyykkiä täällä. Hän ei ole yleensä sotkeutunut näihin kotiasioihin. Kotona hän oli yrittänyt taitella vaatteita ja kalsareita, niin tyttöystävä oli kieltänyt. Kerroin Iivolle, että hänen tehtävänsä täällä olympialaisissa on hiihtää, mutta myös mahdollisuus kasvaa ihmisenä. Tässä on siis monta ulottuvuutta: kilpahiihdon lisäksi myös henkistä kasvua.

4. Jännittääkö olla osana olympialaisia?

- Sillä tavalla kivalla mielellä kuin suomalaisia muutenkin. Nämä urheilijat ovat maailman kansalaisia, mutta kyllä sillä tavalla jännittää. Meillä on kiva fiilis ja joukkuehenki, mutta tiedämme, että vastus on kova. Mutta sitä toivoo niin kovasti, että nämä kivat ihmiset menestyvät ja nämä erilaiset persoonat saisivat palkkion työlleen. Kun se vuoden paras päivä osuu, sitten katsotaan, mitä kello sanoo ja mitä muut tekevät.

5. Mikä on mielestäsi olympialaisten isoin juttu?

- Se tilanne, kun se päivä tiedetään, milloin pitää olla kunnossa päivälleen - jopa kelloajan kanssa. Se on urheilijoille se unelma, siihen tähdätään ja ympäri maailmaa parhaat urheilijat tekevät saman. Se antaa tilanteeseen aivan erilaisen sysäyksen. Se on harmi, että jopa isojakin lajeja puuttuu olympiakisoista. Se antaa sen ekstrastatuksen niille, jotka olympialaisissa menestyvät. Oikeana päivänä pitää olla kunnossa, siitä on selittelyt pois.

6. Jos pääsisit kenen tahansa olympiaurheilijan kanssa yhteiskuvaan, kenet valitsisit?

- Pikkupoikana en uskaltanut tervehtiä Lasse Vireniä, mutta se aika on jo kaukana. Täällä on tavallisia ihmisiä ja heidän kanssa voi mennä valokuvaan, mutta ei sitä oikein kehtaa mennä. Juttelin (ampumahiihtäjä) Gabriela Soukalovan kanssa, mutta en kehdannut pyytää ketään ottamaan kuvaa. Hänen kanssaan olisin voinut mennä kuvaan ja lähettää kavereille.

7. Mitä urheilulajia seuraat erityisesti?

- Varmasti kaikkea, jos olisin kotona ja lomalla, mutta täällä on aika tiivis rytmi, kun on aamupäivällä maastohiihtoa ja illalla ampumahiihtoa. Miesten jääkiekko on varmasti sellainen ainutlaatuinen laji, että parhaat ovat paikalla kerran neljässä vuodessa, joten sitä varmaan tulee seurattua porukalla. Ne ovat varmaan sellaiseen aikaan, että pystyy seuraamaan. Kaikkea mahdollisuuksien mukaan ja toivottavasti pystyy elämään mukana, silloin kun suomalaisissa on isoja hetkiä. Muista kestävyyslajeista olympialaisten ulkopuolella olen innostunut pyöräilystä. Sitä seuraan tiiviisti ja olen kuusi vuotta putkeen ollut joko Tour de Francessa tai Giro d’Italiassa katsomassa. On ollut hienoa käydä kokeilemassa Alpeilla maailman kuuluisimpia pyöräilynousuja. Uusi pyörä on tilauksessa. Pyöräily on myös hifistelylaji!

8. Mikä venäläinen klassikko on suosikkisi?

- Mennään varmaan (Aleksandr) Solzenitsyn tuotantoon ja suosittelisin urheilijoille, ja muillekin, tutustumaan siihen ja miettimään, mihin elämässä pystyy. Elämä voi joskus olla aika kovaa, ja siitäkin pystyy selviämään. Se voisi olla sellaista henkistä kasvua kanssa.

9. Mikä on sinun tehtäväsi näissä kisoissa?

- Minä vastaan maastohiihdon ja ampumahiihdon yleisjohdosta Suomen joukkueessa. Se tarkoittaa ihan logistisia asioita. Yhdessä Puskalan Pirjon kanssa meillä on toimisto, jossa haemme vastauksia kaikkiin kysymyksiin, esimerkiksi akkreditointeihin liittyviin asioihin, ja lisäksi olen muun muassa esitellyt meidän majoitusta ja punttisalia vieraille.

10. Kun olemme puhuneet tässä paljon henkisestä kasvusta, niin minkä uskot olevan sinun henkinen kasvusi näissä kisoissa?

- Siinä on varaa päästä hyvinkin pitkälle eteenpäin vielä. Olen omasta mielestäni päässyt jo kohtuullisen pitkälle, mutta aina voisi paremmin kohdata muita ihmisiä. Urheilijoilla on kovia paineita, tulee tiukkoja tilanteita ja pettymyksiä, että osaisi oikealla tavalla kohdata sen ihmisen siinäkin tilanteessa. Kaikki on pelissä täällä, eikä se tee ihmistä huonoksi, jos tulos ei ole se, mitä toimittajat tai yleisö odottaa. Se on tämän urheilun suola.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat