Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Saarisella haussa elämän paras hiihto – ”Haluan näyttää kaikille ja ennen kaikkea itselleni”

Aino-Kaisa Saarinen on pannut kaiken likoon tämän päivän takia. Saarinen haluaa 10 kilometrin perinteisen kisasta mitalin – ja tietää olevansa mitalikunnossa.

urheilu
Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa SaarinenLehtikuva

KRASNAJA POLJANA. Aino-Kaisa Saarinen saapui median eteen vähän ennen sprinttikarsinnan alkua hymyilen ja rennonoloisena. Hän oli juuri käynyt ”läpyttelemässä” harjoituksen läpi ja jutellut ladulla Togon Mathilde-Amivi Petitjeanin kanssa.

Saarisen olemuksesta huokui itsevarmuus ja -luottamus, joka hänessä on näkynyt koko kisojen ajan, mutta jota hänellä ei tätä ennen ole vähään aikaan näkynyt. Myös hänen vastauksensa mahdollisiin sääolo- ja suksiongelmiin kertovat paljon.

- Sukset toimivat varmasti. Uskon, että huolto on hereillä. En murehdi niistä suksista, kuten mistään muustakaan. Tässä vaiheessa minulle käy kaikki kelit. Ei ole väliä, mitä sieltä tulee. En ole edes ajatellut koko keliasiaa, sillä en pysty siihen vaikuttamaan mitään. Sitä turha miettiä. Mieluummin olen mieli rentona.

Kaikki pantu likoon

Saarinen avasi Sotshin olympiaurakkansa yhdistelmäkisan viidennellä sijalla. Tämä oli hollolalaiselle tärkeä osoitus siitä, että hän on mitalikunnossa, ja tunneryöppy näkyikin hänen kasvoillaan median mixed zonella; Saarisen oli vaikea pidätellä kyyneliään, niin onnellinen hän oli.

- Minulla on ollut hirveän hyvä fiilis koko ajan näissä kisoissa, hän totesi tuolloin.

- On tuntunut, että nyt olen kauden parhaassa iskussa. Lähden taistelemaan kympille ja tekemään elämäni hiihdon, niin että kisan jälkeen pitäisi olla kaikki annettuna.

Saarinen myönsi, että viimeiset kaksi vuotta ovat olleet hänelle erittäin vaikeita ja vielä alkukaudestakin hän joutui taistelemaan epävarmuuden kanssa.

- En oikeasti tiedä, mistä minä kaivoin tämän tuloksen (viidennen sijan). Ehkä minulla on niin kova voitontahto ja -halu ja menestymisen nälkä kasvanut tässä kahden vuoden aikana. Nyt haluan vain näyttää kaikille ja ennen kaikkea itselleni, että minä olen hyvä hiihtäjä, minä osaan tämän homman, Saarinen sanoi ja joutui vähän aikaa kasaamaan itseään vastatessaan kysymykseen ”kuinka onnellinen olet nyt?”.

- Olen niin onnellinen. Olen tehnyt asiat niin hyvin kuin ikinä osaan tähän lajiin tehdä. Olen yrittänyt ja pistänyt itseni täysillä likoon, ihan kaikilla osa-alueilla. Olen myöntänyt itselleni, missä olen huono ja pyrkinyt parantamaan niitä, sekä olemaan vielä parempi niissä asioissa, missä olen hyvä. Nyt näyttää siltä, että minä onnistun.

Paineita pitää olla

Saarinen totesi, että viime lauantai oli hänelle onnenpäivä ja samanlaisen, tai vielä paremman, hän haluaa tästä päivästä.

- Rata on minulle on hyvä. Pystyn liu’uttamaan siinä ja minun tekniikkani toimii siinä tosi hyvin. Jopa tämä ihmemies-Tom (aviopuoliso) huomasi, että nyt se tekniikka on hyvällä mallilla, vaikka välillä tuntuu, ettei hän näe mitään. Sen puolesta olen luottavainen, Saarinen nauroi.

Saarinen voitti 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmanmestaruuden vuonna 2009 Liberecissä. Hän totesi, että nyt hänen hiihtonsa tuntuu yhtä hyvälle ja helpolle kuin tuolloin mestaruusvuonna, mutta muuten on tapahtunut muutosta.

- Ehkä nyt on rauhallisempi, hallitumpi ja hillitympi Aikku pelissä.

Myös hänen valmentajansa Reijo Jylhä kertoi valmennettavassaan tapahtuneen viime kaudesta muutosta henkisellä puolella. Jylhän mukaan Saarinen päätti kääntää kaikki asiat positiiviseksi. Tämä näkyy nyt selvästi hiihtäjän olemuksessa.

- Neljä vuotta sitten (Vancouverin olympiakisoissa) minulla oli ihan kauheat paineet. Muistan miten helpottunut olin ensimmäisen mitalin, viestin, jälkeen. Olen katsonut kuvia siitä palkintojenjaosta, muut tytöt tuulettavat ja minä olen tippa linssissä. Olin tietenkin onnellinen, mutta ennen kaikkea helpottunut.

Saarinen tietää, että hän kantaa tänään isoja paineita niskassaan, mutta hän korostaa, etteivät paineet ole hänelle kuitenkaan kirosana.

- Tykkään paineista, ja niitä pitää ollakin, että saan itsestäni kaiken irti. Siksi olen umpisurkea SM-kisahiihtäjä – valitettavasti, hän nauroi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat