Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Onko tänään Matti Heikkisen päivä? - "Suoraan sanottuna en usko"

Onko tänään Matti Heikkisen pöljä päivä vai viekö Dario Cologna olympiakullan? Jos Yle Urheilun asiantuntija Pirjo Muraselta kysytään, niin vaakakuppi painuu jälkimmäistä kohti.

urheilu
Matti Heikkinen
Matti HeikkinenLehtikuva

*KRASNAJA POLJANA. *Mieshiihtäjät eivät tänään taistele pelkästään toisiaan vastaan 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa, vaan myös kuumuutta vastaan. Sääennuste Krasnaja Poljanan Laura-stadionille on perjantaille samanlainen kuin naisten 10 kilometrin kisassa eli yli 10 astetta lämmintä.

- Hiihtäjien täytyy tehdä etukäteistankkaus erittäin hyvin. Ylitankkausta ei saa tehdä, mutta nestetasapaino ja sitä myöten hivenaineet täytyy olla turvattuna, ettei kramppeja tule. Tuollaisessa säässä on iso todennäköisyys sille, että krampit tulevat kiusaamaan, Yle Urheilun asiantuntija Pirjo Muranen kertoi

Miehet hiihtävät kolme kertaa viiden kilometrin lenkin, josta ensimmäinen ja viimeinen on niin sanottu punainen lenkki ja keskimmäinen sininen lenkki.

- Sinisellä on tiukka pitkä nousupätkä, jossa varmasti syntyy eroja. Naisten kisassa rata pysyi hyvässä kunnossa, mutta raskas keli on miehilläkin. Myös laskut ovat omalla tavallaan haastavat.

Onko Niskanen taas suomalaisten ykkönen?

Iivo Niskanen on suomalaishiihtäjistä ensimmäinen starttaaja ja saa peräänsä Ville Nousiaisen. Niskasen starttinumero on 13 ja Nousiaisen 14.

- Edellä menevät Nikolai Tshebotko ja Martin Bajcicak, heidän vauhtiin suomalaiset pystyvät aikojaan vertaamaan, mutta kenestäkään ei saa peesiä. Maailmancupissa kun hiihdetään vain yhtä viiden kilometrin rataa, niin silloin peesistä saa apua, Muranen sanoi.

- Sami Jauhojärvellä ja Matti Heikkisellä on väliaikoja ja vertailuaikoja paremmin, ja Dario Colognakin lähtee heidän edestään. Jos he ovat iskussa, niin takaakaan ei tule ketään, jonka peesiin pitäisi pyrkiä.

Iivo Niskanen oli yhdistelmäkilpailussa sijalla 26 ja oli tähän pettynyt. Murasen mukaan Niskanen odottaa itseltään paljon, mutta hänen pitäisi muistaa lähtökohdat kauteen ja se, että kyseessä on vasta Niskasen ensimmäiset aikuisten arvokisat.

- Uskon, että Iivo näyttää vähintään samaa vauhtia kuin yhdistelmäkisassa. Mahdollisuudet on parinkympin sakkiin ellei parempaakin. Pitää vain olla oikea suksi ja voitelu natsata.

Miten käy Heikkisen?

Ville Nousiainen on Murasen mielestä kysymysmerkki, sillä hän ei ole saanut ehjiä hiihtoja aikaiseksi. Nousiaisen hän uskoo sijoittuvan lähelle sijaa 20, kun taas Sami Jauhojärven ja Matti Heikkisen hän sijoittaa 15 parhaan joukkoon.

- Matin mitalimahdollisuuksia on pohdittu paljon, mutta suoraan sanotaan ja kun katsotaan hänen hiihtojaan, niin minä en siihen usko. Toisaalta kun tiedetään millaisia vaihteluja Matilta on vuosien varrella tullut, ja jopa kaudenkin aikana, niin eihän sitä tiedä, mikä lentopäivä tästä tulee. Jos kaikki osuu nappiin, niin hän voi olla lähellä kolkuttelemassa palkintosijoja.

Muranen löytää kisaan monta ennakkosuosikkia, vaikka esimerkiksi Venäjän joukkueella oli varaa jättää Aleksander Legkov, Maksim Vilegzhanin ja Ilja Tshernusov sivuun.

- Dario Cologna on vahva, ja Johan Olsson vasta avaa kisansa. Lukas Bauer on ehdottomasti suosikkeja, kuten Aleksei Poltoranin ja Martin Johnsrud Sundby. Eikä Eldar Rönningiä saa unohtaa! Daniel Richardssonia voi pitää tämän joukkueen haastajana. Enkä pane yhtään pahakseni, jos tähän listaan tulisi muitakin nimiä tilannetta sekoittamaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat