Suora

  • Urheiluruutu

Suomi romahti kolmososuudella, Ruotsi teki sen taas - katso video

Ruotsin tahti Sotshin olympialaisten hiihtoladuilla on ollut hurja. Ruotsi voitti sunnuntaina myös miesten viestin olympiakultaa naisten viestivoiton jatkeeksi. Suomi jäi lopulta hyvän alun jälkeen kärjestä sijoittuen kuudenneksi.

urheilu
Ruotsin Marcus Hellner tuulettaa Ruotsin lipun kanssa.
Sami Jauhojärvi tuli ensimmäisellä osuudella toisena vaihtoon ja Iivo Niskanen hiihti toisella osuudella vaihtoon komeasti ruotsalaisen rinnalla. Kolmannella osuudella Lari Lehtonen kuitenkin väsyi ja tipahti kuudenneksi. Ensimmäinen ja toinen osuus herättivät mitalitoiveita, mutta lopulta Suomen ankkuri Matti Heikkinen tuli maaliin kuudentena. Kultaa meni Ruotsiin, hopeaa Venäjälle ja pronssia Ranskalle.

Ruotsi voitti sunnuntaina Sotshin olympialaisten miesten 4 x 10 kilometrin viestihiihdon kultaa. Joukkueessa hiihtivät Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson ja Marcus Hellner.

Suomi oli vielä toiseen vaihtoon tultaessa Ruotsin kanssa johdossa. Vapaan hiihtotavan osuudet eivät kuitenkaan sujuneet läheskään avanneiden perinteisen hiihtotavan osuuksien malliin ja Suomi jäi lopulta kärjestä tuntuvasti. Suomi oli lopulta kuudes.

Suomen joukkueessa hiihtivät Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen ja Matti Heikkinen.

Suomi kärjessä toiseen vaihtoon

Suomen ensimmäisen osuuden viejänä oli kokenut Sami Jauhojärvi.

Ensimmäiset merkittävät tapahtumat nähtiin, kun Ranskan Jean-Marc Gaillard ja Saksan Jens Filbrich kaatuivat osuuden aikana. Gaillard pääsi oman epäonnen hetkensä jälkeen hyvin mukaan kärkijoukkoon

Osuuden lopussa Ruotsin Lars Nelson teki ratkaisunsa pari kilometriä ennen maalia. Jauhojärvi ja Gaillard pystyivät vastaamaan ja kolmikko teki eroa muihin joukkueisiin.

Ruotsi ja Suomi tulivat ensimmäiseen vaihtoon tasatahtia noin kymmenen sekunnin erolla kolmantena olleeseen Ranskaan. Norjan Eldar Rönning tuli vaihtoon kuudentena jo 26 sekuntia kärkijoukkueiden takana.

Toisella osuudella kärkitaistossa olivat vastakkain 15 kilometrin perinteisen pronssista hurjasti taistelleet Suomen Iivo Niskanen ja Ruotsin Daniel Richardsson. Ranskan Maurice Manificat otti kymmenen sekunnin eron kiinni heti osuuden alussa ja nousi Suomen ja Ruotsin kantaan..

Ruotsin Richardsson nykäisi, kun osuutta oli jäljellä noin kolme kilometria. Niskanen pysyi mukana ja Ranskan Manificat jäi jälkeen. Tshekin Lukas Bauer nosti hyvällä hiihdolla joukkueensa neljänneksi.

Richardsson ja Niskanen tulivat maaliin täysin samaan aikaan. Suomelta kolmannelle osuudelle singahti Lari Lehtonen ja Ruotsilta Johan Olsson. Tshekki lähti matkaan 17,3 sekuntia joukkueiden perään.

Norjan Chris Andre Jespersen romahti toisella osuudella ja norja tuli vaihtoon vasta yhdeksäntenä yli minuutin Suomen ja Ruotsin perässä.

Ruotsi ratkaisee kolmannella osuudella - Suomi jää kärjestä

Ruotsin Olsson teki ratkaisunsa kolmannen osuuden puolessa välissä. Ruotsalainen lähti omille teilleen, eikä Lehtonen pystynyt vastaamaan.

Muutaman viimeisen kilometrin aikana Lehtonen katkesi täysin ja Ranska, Italia, Venäjä, Tshekki ja Norja pyyhkäisivät Suomen ohi.

Olsson toi Ruotsi kärjessä viimeiseen vaihtoon. Venäjä Aleksander Legkov hiihti hurjan osuuden ja lähetti Maksim Vylegzhaninin noin 15 sekuntia Marcus Hellnerin perässä ankkuriosuudelle.

Ranska oli kolmantena ja Robin Duvillard pääsi matkaan 18 sekuntia kärjestä. Väsähtänyt Lehtonen tuli vaihtoon seitsemäntenä yli minuutin Ruotsin Olssonin jälkeen. Suomen ankkuri Matti Heikkinen lähti jahtaamaan kanssakilpailijoiden etumatkaa.

Ruotsin ankkuri Marcus Hellner ei jättänyt muille mitään mahdollisuuksia ja hoiti osuutensa suvereenisti tuoden joukkueelleen myös miesten viestin kultamitalin naisten viestin olympiavoiton rinnalle.

Ranskan Ivan Perrillat-Boiteux otti Venäjän Vylegzhaninin osuuden puolen välin jälkeen kiinni. Vylegzhaninilla oli kuitenkin vielä paukkuja jäljellä ja hän toi Venäjälle Sotshin kisojen ensimmäisen maastohiihdon mitalisijoituksen katsomossa paikalla olleen Vladimir Putinin silmien alla.

Ranska järjesti todellisen yllätyksen ja joukkueen riemulla ei ollut rajoja, kun Perrilat-Boiteux saapui kolmantena maaliin.

Matti Heikkinen hiihti ankkuriosuuden alun varovaisesti ja vaikutti jo väsähtäneen. Viimeisen noin kolmen kilometrin lenkin Heikkinen tuli kuitenkin koko porukan kovinta vauhtia ja nosti Suomen sijoituksen vielä kuudenneksi.

Norjan ankkuri Petter Northug kohenteli myös joukkueensa asetelmia, mutta hänen puristuksensa riitti ainoastaan neljänteen sijaan. Norja jäi ilman mitaleita sekä miesten että naisten viestissä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat