Hyppää sisältöön

Uskomaton loppukirikamppailu – Svendsen löi Fourcaden kalkkiviivoilla

Emil Hegle Svendsen voitti miesten 15 kilometrin yhteislähtökilpailun. Martin Fourcade jäi niukasti hopealle.

Emil Hegle Svendsen Martin Fourcade
Katso video kisan ratkaisusta jutun yläpuolelta

Norjan Emil Hegle Svendsen voitti tiistaina Sotshin olympialaisten ampumahiihdon 15 kilometrin yhteislähtökilpailun. Jo aiemmin kaksi olympiakultaa Sotshissa voittanut Ranskan Martin Fourcade jäi noin kymmenen sentin turvin kakkoseksi. Tshekin Ondrej Moravec hiihti Sotshista jo toisen mitalinsa voittaen pronssia.

Kilpailun ratkaisu nähtiin vasta aivan maaliviivoilla. Svendsen irtosi Fourcadesta loppusuoralla ja vaikutti kirivän selvään voittoon. Ranskalainen kuitenkin taisteli loppuun saakka ja kurotti vain senttien päähän Svendsenistä.

Norjalaisen johto kuitenkin piti ja hän pääsi juhlimaan uransa kolmatta olympiakultaa.

Svendsen teki koko kilpailun ajan tasaista työtä. Hän ampui jokaiselta neljältä paikalta nollat ja pysyi kärkijoukossa kilpailun läpi.

Fourcade ampui ensimmäiseltä paikalta yhden sakkokierroksen ja jäi kärjestä parhaimmillaan jo 40 sekunnin päähän. Ranskalainen nousi kuitenkin vähitellen kohti mitalisijoja ja nousi viimeisen ampumapaikan jälkeen kärkijoukkoon.

Norjan Ole-Einar Björndalenilla oli jälleen mahdollisuus nousta yksin maanmiehensä Björn Dählien ohi talviolympialaisten kaikkien aikojen mitalitilaston ykköseksi. Mitalitaistoon noussut Björndalen ampui kuitenkin viimeisellä ampumapaikalla neljä sakkoa ja hänen mahdollisuutensa katosivat savuna ilmaan.

Mitalikolmikko erottui viimeisellä ampumapaikalla muista. Svendsen ja Fourcade jättivät hiihtolenkillä Moravecin jälkeensä ja voitto oli kahden kauppa.

Norjalainen oli loppusuoralla hieman ranskalaista vahvempi ja voitti kilpailun. Ampumapaikat puhtaasti selvittänyt Moravec saapui maaliin pronssilla.