Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - Fiorentina
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu Inter - Fiorentina

Suomen naiset eränsä ykköstykkejä - "Suuria suosikkeja, siitä ei pääse mihinkään"

Sekä Suomen naisten että miesten parisprinttijoukkue taistelee tänään mitaleista Sotshissa. Yle Urheilun asiantuntija Pirjo Muranen pitää molempia mahdollisena.

urheilu
Aino-Kaisa Saarinen istuu maassa kilpailun maalissa.
Lehtikuva

KRASNAJA POLJANA. Suomen naiskaksikko Kerttu Niskanen – Aino-Kaisa Saarinen hiihtää B-karsintaryhmässä Slovenian, Saksan, Puolan, Venäjän, Itävalla, Slovakian ja Ukrainan kanssa. Yle Urheilun asiantuntija Pirjo Muranen pitää Suomea karsintaryhmänsä ykköstykkinä.

- Suomen karsintaryhmässä Puola on mielenkiintoinen. Justyna Kowalczykin vauhti kyllä tiedetään, mutta Sylwia Jaskowiec on kysymysmerkki. Saksa veti hyvin jo viestissä, joten se kannattaa pitää mielessä. Tämän erän pitäisi kuitenkin olla helppo Suomelle, Muranen sanoi.

A-ryhmä on astetta kovempi, sillä siinä hiihtävät Norja, Yhdysvallat, Ruotsi, Italia, Ranska, Kanada, Sveitsi, Kiina ja Kazakstan. Muranen pitää kovimpina suosikkeina Norjaa ja Ruotsia, mutta kehotti pitämään myös Ranskan mielessä. Sen sijaan Yhdysvallat on ollut tähän asti pettymys, ja paljon pitäisi tapahtua, että joukkue nousisi mitalitaistoon.

- Karsinnassa on vielä varaa taktikoida ja hiihtää voimia säästellen. Vasta viimeisillä osuuksilla sitten hiihdetään kovempaa, ellei joku ole jo aikaisemmin tehnyt peliliikettä.

Naisten finaalissa ei voimia enää säästellä. Muranen uskoo, että naiset lähtevät tavoilleen uskollisina alusta asti reippaasti liikkeelle, joten ratkaisuja voidaan yrittää jo aikaisessa vaiheessa.

- Rata sopii hyvin suomalaisille, sillä molemmilta löytyy loppukirivaihdetta ja molempien perinteisen tekninen osaaminen on hyvää ja vuorohiihto sujuu. Ruotsi (Ida Ingemarsdotter – Stina Nilsson) voi yllättää jälleen, vaikka Charlotte Kalla ei hiihdäkään. Miten sitten Maritin (Björgen) potku riittää? Tiukkaa vääntöä tulee, mutta siitähän ei pääse mihinkään, että Suomi on suuri suosikki.

Mahdollisuudet yllätysmitaliin

Miehissä A-ryhmässä hiihtävät Norja, Saksa, Italia, Kanada, Sveitsi, Tshekki, Itävalta, Iso-Britannia, Viro, Romania ja Kiina. Muranen laskee suosikiksi Sveitsi Dario Cologna – Gianluca Cologna-kaksikon. Myös Saksa on vahva ehdokas finaaliin, kuten Kanada. Italiaa Muranen pitää kovempana vapaalla hiihtotavalla.

- Miten Norjan Ola Vigen Hattestadin nopeuskestävyyspohja kestää, on kysymysmerkki. Olympiakukkulannousu on osoittautunut hyvin rankaksi. Lisäksi pitää ottaa huomioon, kun ryhmissä hiihdetään, että kaatumisiakin saattaa tulla. Rata saattaa lisäksi olla pehmeä lumisateen jäljiltä.

B-ryhmässä hiihtävät Ranska, Venäjä, Kazakstan, Ruotsi, Suomi, Yhdysvallat, Puola, Japani, Slovakia, Bulgaria, Australia ja Ukraina. Ranska on Murasen mielestä mielenkiintoinen, sillä molemmat hiihtäjät (Maurice Manificat ja Jean Marc Gaillard) ovat parempia vapaalla hiihtotavalla ja normaalimatkoilla.

- Venäjä ja Kazakstan ovat suosikkeja. Ruotsin Emil Jönsson veti pahasti hapoille sprintissä, joten hänen hiihtonsa on ratkaisevaa. Suomen pitäisi päästä karsinnasta jatkoon.

Toisin kuin naisten finaalissa, niin miesten kisassa ei todennäköisesti lähdetä heti startista täyteen vauhtiin, vaan tarkkaillaan pari kierrosta. Iskunpaikat tulevat vasta loppukierroksilla.

- Meidän kaksikkomme Iivo Niskanen – Sami Jauhojärvi on hyvä tekemään iskuja. Jos kaikki onnistuu ja onni on myötä, niin yllätysmitaliin on mahdollisuudet. Viiden parhaan joukkoon sijoittuminen on minun mielestäni hyvä sijoitus, vaikka se ei Samille ja Iivolle riitäkään, Muranen totesi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat